Haberler

“İstanbul’un Kalbinde Kaçak Bir Üniversite”

Tarih: 3 Kasım 2008 Kaynak: Birgün
Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş’ta kaçak binalar yaptığını, mevcuttaki binalara kaçak katlar çıktığını ve Sahil Parkı’nın üniversite tarafından özel bahçe gibi kullanıldığını açıkladı...

Geçtiğimiz hafta, Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Temsilciliği, Bahçeşehir Üniversitesi ile ilgili olarak “Bahçeşehir: İstanbul’un Kalbinde Kaçak Bir Üniversite” başlığı ile bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş’ta kaçak binalar yaptığı, mevcuttaki binalara kaçak katlar çıktığı ve Sahil Parkı’nın üniversite tarafından özel bahçe gibi kullanıldığına değiniliyordu. Olan bitenden en çok etkilenenler ise, bir binasını Bahçeşehir Üniversitesi sebebiyle kaybetmiş, diğerini ise kullanmakta sorunlar yaşayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mensupları.

‘Bahçeşehir’ Beşiktaş’a Yerleşir ve…
Bahçeşehir Üniversitesi’nin, Beşiktaş’a yerleşmesi, 2004 yılında, eskiden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Fen-Edebiyat Fakültesi olan binanın bir kısmını satın almasıyla gerçekleşiyor. Bu ilk hamleyle beraber, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencilerinin bir kısmı binasız kalıyor ve sonunda, meşakkatli süreçlerin ardından buldukları bir apartman katında eğitimlerini sürdürüyorlar. Kent merkezine doğru kaymaya çalışan, maddî açıdan güçlü bir tarafa karşılık, kendi mekânını koruyamayan, parasal anlamda zayıf bir başka taraf…

Pek tabii ikinci olarak, Bahçeşehir Üniversitesi, aldığı binayı tadil etmeye ve kampüsün çeşitli gerekleri için yeni binalar inşa etmeye başlıyor. Eğitim Sen’e 23 Ekim’deki açıklamayı yaptıran, Mimar Sinan’lı öğrencileri isyan ettiren gelişmeler de tam olarak bu inşaat süreçleriyle beraber başlıyor.

Kaçak Bina, Kaçak Kat
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü, Haziran 2006’da, Bahçeşehir Üniversitesi’nin yürüttüğü inşaat çalışmalarının, binalarına zarar verdiği gerekçesiyle Beşiktaş Belediyesi’ne bir dilekçe verir. Dilekçede, Bahçeşehir’in çatı kotunu yükseltip, kaçak kat çıkmasıyla beraber Mimar Sinan Fen Edebiyat Fakültesi’nin gün ışığı almasının engellendiği, deniz tarafındaki çıkış kapısının kapatıldığı da vurgulanmıştır. Bunun üzerine, mahalde bilirkişi olarak inceleme yapan inşaat mühendisi, Bahçeşehir’in yapmakta olduğu inşaatın, Mimar Sinan’ın binası için tehlike arz ettiğini, fakültenin deniz tarafındaki çıkış kapısının kapatılmış olduğunu ve binaya kaçak kat çıkıldığını tespit eder. Hemen ardından, 28 Haziran 2006 günü, Beşiktaş Belediyesi, konuyla ilgili olarak yasal işleme başlandığına dair cevabı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderir.

Ancak bu yazışmalara rağmen, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yürütülen inşaata dair herhangi bir durdurulma girişimi gerçekleşmez. Böylelikle, elindeki bilirkişi raporuyla, İstanbul 6. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne müracaat etmiş olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü, 2007 yılının Aralık ayında, ilgililer hakkında işlem yapılmasına dair, Beşiktaş Belediyesi’ne tekrar bir dilekçe verir.

Yine 2007 yılının Aralık ayında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanlığına da, ruhsatsız yapı nedeniyle kanun ihlali konusunda da bir dilekçe verip, ilgililer hakkında işlem yapılmasını talep eder. Bunca dilekçe, bilirkişi raporu işe yaramaz ve Bahçeşehir Üniversitesi aynı kararlılıkta inşaatlarına devam eder. Yapılan kaçak inşaat 3 kata kadar çıkmıştır ki, 2008’in Eylül ayında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü, Beşiktaş Belediye Başkanlığı’na yeni bir dilekçe ile müracaat eder, bundan da sonuç çıkmadığı açıktır.

Kaçak Üniversiteye Kaçak Bahçe
Bahçeşehir Üniversitesi’nin sahil tarafında bulunan Beşiktaş Sahil Parkı’na bugün baktığımızda, aslında öyle bir parkın hiç olmadığı, orasının da üniversite bahçesi olduğu izlenimine kapılabiliriz. Çitlerle, güvenlik görevlileriyle kapatılmış ve üniversite topraklarına katılmış bu alanın hikâyesi de, Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla yapılan yeşil alan düzenlemesine dayanır. “Kamu yararı” için çalışan Bahçeşehir Üniversite’si, belediye ile ortaklaşa olarak Sahil Parkı’nı düzenler. Ardından, Bahçeşehir bu mekâna, mezuniyette kullanmak üzere bir platform koyar. O platformun, o parka konmasıyla beraber, tonlarca toprak kullanılıp, denizin doldurulmasıyla kamuya kazandırılan Sahil Parkı, tarih sahnesinden silinmeye çalışılır. Hatta dikkatlice incelerseniz, ilk başta “kamu-özel” ortaklığıyla düzenlenen bu parka konan, üzerinde “Bu parkın düzenlenmesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi ortaklığıyla yapılmıştır.” yazan tabelanın da çitlerle güzelce örtülmüş olduğunu görürsünüz.

“Kaçak” Sermaye ile Çarpışmak
Belki bu yazıda anlatılanlar, dışarıdan bakıldığında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi arasında yaşanan bir hukukî süreç gibi görünebilir. Ancak, genel anlamda, kendi binasını yenilemekte, bakımlı hale getirmekte bile zorluk çeken, mekânına sahip çıkmak için maddî güce sahip olmak zorunda bırakılan tüm kamu üniversitelerinin sorunudur. Bugün belki Beşiktaş’ta yaşanan bu süreç, yarın başka bir yerde, başka bir halde tezahür edecektir. Belki bu sefer, bir vakıf üniversitesi, bir kamu üniversitesinin mekânını almaya çalışmayacak, başka bir sermaye grubu, başka bir kamusal alana göz dikecektir.

İleride de türlü biçimlerde tezahür edecek bu çarpışmadan galip ayrılmanın tek yolu ise, “sahip çıkmak” ve sonuna kadar haklarını savunmaktır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.