Haberler

Zeugma mezarı taklidi Gaziantep’te

Tarih: 26 Nisan 2005 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Hakan Yağlı

Zeugma Antik Kenti’ndeki Nekropol (mezarlık) alanlarda bulunan kaya mezarlarının imitasyonu (taklit) dünyada ilk defa, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde yapıldı.

Müze müdürü Fatma Bulgan, yeni müze binasında Zeugma Antik Kenti’ni tamamıyla sergilemeyi amaçladıkları için kaya mezarlarının imitasyonunu yaptırdıklarını söyledi. Mozaikler yeni binaya yerleştirildikten sonra müzenin açılışını, 22 Haziran’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı bildirildi.

Gaziantep’in Nizip İlçesi yakınlarında bulunan Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mozaiklerin sayısı ve kapladığı alan dünyada en çok bulunan mozaik olma özelliği taşıyor.

Kazılarda ortaya çıkarılan mozaiklerle birlikte duvar resimlerinin de sergileneceği Gaziantep Arkeoloji Müzesi ek binasında son çalışmalar sürüyor. Mozaikler yeni binaya yerleştirilirken müzenin açılışını, 22 Haziran’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı öğrenildi.

‘Zeugma'yı tanıtmak istiyoruz’
Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Fatma Bulgan, Zeugma’yı insanlara her yönüyle tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, müzede Zeugma’nın sosyal hayatını, mozaiklerini, sanatçılarını, sanata yönelik tavırlarına kadar herşeyi sergileyeceklerini söyledi.

Müze Müdürü Bulgan, Zeugma’da yaşayan insanların hayatının içerisinde ölü gömme geleneğinin yanısıra mezarlık alanlarına çok büyük bir talep olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Zeugma’ya baktığımızda 3 tane Nekropol alanı görüyoruz. Doğuda, batıda ve güneyde. Çok kalabalık bir kent. O yüzden Zeugma’nın ölü gömme gelenekleri ile ilgili bilgileri de vermemiz gerekiyordu. Bu nedenle Zeugma Antik Kenti’ndeki Nekropol alanlardaki kaya mezarlarının çeşitlerini bir odada imitasyon olarak yaptık.”

Birden fazla gömünün sırrı
Gaziantep Arkeoloji Müzesi ek binada imitasyonu yapılan kaya mezarlarının sergileneceği mezar odasında mezar tipleri ve sandukalar olacağını kaydeden Bulgan, bir mezar odasında birden fazla gömü olması geleneğini de açıkladı.

Bulgan, Zeugma’daki ölü gömme geleneğinde ölünün toprağa gömülmediğini vurgulayarak, “Ölen kişiyi kıyafetleriyle sandukanın içine yerleştiriyorlar. Ölü kalkerli ortamdan dolayı, çabuk çürüyor. Kemikler ortaya çıkınca kemikleri ileriye itip, başka ölüyü aynı mezara gömüyorlar” dedi.

Ek müze inşaatının Haziran ayı sonuna doğru açılışının yapılmasının planlandığı belirtilirken, müzede Zeugma’daki mozaikleri, villa örnekleri, kaya oda mezarı ve heykeller sergilenecek.

‘Dünyada ilk müze imitasyonu’
Zeugma Antik Kenti’ndeki Nekropol alanlardaki kaya mezarlarının imitasyonunu gerçekleştiren peyzaj firması teknik danışmanı Mehmet Onursalan, 35 yıldır peyzaj işiyle uğraştığını belirterek, ilk defa bir müzede imitasyon çalışması yaptığını söyledi.

Onursalan, dünyada Roma dönemine ait hiç imitasyon olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Tankların korunakları adı altında tankların kamuflajı için yapılan örnekler var. Tankların korunması saklanması için uygulanan yöntemi burada mezarlara uyguladık. Dünyada ilk defa, bir müzede imitasyon çalışması yapıldı. İmitasyonu bire bir olarak ölçüler değiştirilerek yaptık. Mezar odalarının gerçeğine benzemesi için doğal, yöresel taşların tozlarını kullandık. İmitasyonun bozulmaması için özel koruyucu reçine sürdük.”

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.