Haberler

Ani’de hummalı çalışma

Tarih: 18 Kasım 2008 Kaynak: Taraf

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Ani Örenyeri'nde restorasyon başlatılırken, sınırın Ermenistan tarafındaki taş ocakları tarihî eserleri tahrip etmeyi sürdürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir yandan Ani Harabeleri'ndeki Tigran Honents Kilisesi ile Ebul Menucebr Camii'ni aynı zamanda restore ettirmeye başlarken, diğer yandan sınırın Ermenistan tarafında bulunan ve tarihi varlıkları tehdit eden taş ocaklarına yönelik çözümleri de kısa vadeli çalışmalar içine aldı.

Yapılar Güçlendiriliyor
Alan içindeki Tigran Honents (Resimli) Kilisesi'nin duvarlarının çevresinde drenaj araştırma kazısı ve çevre temizliği yapılacak. Girişin özgün döşemesi açığa çıkarılacak. Çatısının temizlenerek özgün kaplaması görünür hale getirilecek olan Ebul Menucehr Camii'nde ise minarenin bakımı yapıldı, zemin kattaki medrese odalarının toprak dolgusu boşaltıldı. İçine daha önce dökülen çimento harçları tekrar sökülen caminin, bozulmuş taban döşemesi de yenileniyor. Ayrıca, örenyerindeki Ebulhamrent ve Prikitch Kiliseleri'nin rölöve restitüsyon ve restorasyonları ile Selçuklu Sarayı'nın yapısal olarak güçlendirmesi için çalışmalar da sürüyor.

Uluslararası Tanıtım
Bakanlık, yöreyi uluslararası arenada daha çok tanıtmak için yeni girişimlere de hazırlanıyor. Buna göre, yakınındaki Ocaklı Köyü'nün sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan kalkınması için çalışma başlatılacak. Ayrıca, tarihi yapıların korunmasını artırmak içinde yöre halkına yönelik eğitim programları düzenlenecek. Örenyerine daha çok turist çekmek için gelecek yıllarda uluslararası sempozyum ile fotoğraf sergileri düzenlenmesi, Ani'yi anlatan broşür ve afiş sayısının artırılması, kitap, video kaset, CD, DVD'ler çıkarılması, buraya özgü özel hediyelik eşyalar üretilmesi için hazırlıklar yapılıyor.

Açık Hava Müzesi
Bakanlığın Araştırma, Dokümantasyon ve Tanıtım Merkezi kuracağı, araştırma ve bilgi bankası oluşturulacağı, Küresel Miras Fonu (Global Heritage Fund) ekibinin, bazı anıt yapılar ile sur duvarının üç boyutlu belgelenmesi için çalışma yaptığı, Katedralin Batı Cephesi ve Kuzeybatı Köşesi Mimari Koruma ve Güçlendirme Projesi'nde, Paris Sorbonne Üniversitesi'yle işbirliğine gidildiği ve Dünya Anıtlar Fonu'nun (World Monuments Fund) projeye katıldığı kaydedildi.

Ermenistan'daki Taş Ocağı
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, geçen yıllarda Ani için Proje Koordinatörlüğü ile Danışma Kurulu oluşturulduğunu, kurulun konuyla ilgili eylem planı ve rapor hazırlandığını hatırlattı. Düzgün, Ermenistan tarafındaki taş ocaklarının tarihi varlıklara olumsuz etkisinin kısa vadeli konular arasına alındığını açıkladı.
Raporda "Gün geçtikçe büyütülen taş ocakları, topoğrafyayı yararak, doğal açıdan hayranlık uyandıran peyzaja da ciddi biçimde zarar veriyor. ICOMOS Türkiye Milli Komitesi ile bağlantılı olarak, konu uluslararası platforma taşınmalı ve taş ocakları durdurulmalı" dendi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.