Mersin Limanı’nın özelleştirilmesiyle ilgili nihai pazarlık bugün.
Özelleştirme İdaresi’nin, Türkiye’nin en büyük limanını 36 yıl süreyle işletme hakkı için açtığı ihalede üç oyuncu var.
Hong-Konglu Hutchison ile Global Menkul Değerler A.Ş.
Singapur Liman İşletmeleri ile Akfen.
Ve Dubai Liman İşletmeleri.
Mersin Limanı’nın özelleştirilmesi Mersinliler için önemli.
Çünkü sadece Türkiye’nin değil, Doğu Akdeniz’in en büyük limanı olan Mersin Limanı yıllardan beri kapasitesinin çok altında hizmet veriyor.
Hatta hatırlayanlar olabilir, 2003 yılı, haziran ayında bu sütunlarda ‘Mersin Limanı can çekişiyor, Suriye malı götürüyor’ diye bir yazı yazmıştım.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman o tarihte, Mersin Limanı’nın modenleştirilmesi için çalmadık kapı bırakmadıklarını anlatmıştı.
Liman 1963 yılında hizmete girmiş.
Yıllar yılı bölgenin yıldızı olmuş.
Ancak altyapısı ve teknolojisi yenilenmediği için bir süre sonra kan kaybetmeye başlamış.
İşletme sorunları da eklenince kapasitesi giderek düşmüş.
Yedi bakanlığa bağlı 20’ye yakın kurumla ilintili olan limanda her kafadan ayrı ses çıkınca işlerin sarpa sarması doğal.
Liman göz göre göre müşterilerini Suriye, Mısır ve İsrail’in limanlarına kaptırdığı için Mersin özelleştirmeden umutlu.
Zira limanın yeniden canlılık kazanması, işsizliğin yüzde 25 ila 30 civarında olduğu Mersin’de ekonominin canlanması demek.
İhaleye dönersek, tekliflerin üçünün de 400 milyon doların altında olduğu söyleniyor.
Mersin Limanı’nın bugünkü haliyle yıllık geliri 35 milyon dolar ila 40 milyon dolar arasında değişiyormuş.
Yıllık gelirin artması için ihaleyi kazanacak firmanın 150 milyon dolar ila 200 milyon dolarlık bir harcama yapması gerekiyor.
Peki Mersin’in gönlü kimden yana?
Kimin ihaleyi kazanmasını istiyor?
Mersinli bazı yetkililere bu soruyu sorunca Dubai Liman İşletmeleri’nın adı daha fazla ön plana çıkıyor.
Bunun birkaç nedeni var.
Birincisi şu: Dubai Liman İşletmeleri, ağırlıklı olarak, köklü denizcilik bilgisine sahip Hollandalı ve İngiliz uzmanlarla çalışıyormuş.
Mersin, limanının ehil ellerde olacağından emin.
Bir de Dubaililer, Mersin Deniz Ticaret Odası’na yüzde 10’luk bir pay vaadinde bulunmuş.
Bakalım ihaleden kim çıkacak?






