Haberler

Patronlar istedi, yasa 5 yılda 15 kez değişti

Tarih: 21 Kasım 2008 Kaynak: Evrensel
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi, meslek örgütlerinin, mimar ve mühendislerin tüm tepkilerine rağmen süren Kamu İhale Yasası, AKP Hükümeti tarafından sermayenin isteğiyle son 5 yılda 15 kez değiştirildi. TMMOB ve bağlı odalar ise bir yandan "yolsuzluk ve usulsüzlüklerin artacağı" uyarısı yaparken, bir yandan da "on binlerce mühendis ve mimarın serbest piyasa mantığı ile vahşi kapitalizmin pençesine atılacağı" görüşünde.

AKP Hükümeti'nin son 5 yılda yasayı 15 kez değiştirdiğini belirten Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Yönetim Kurulu, "Hangi ülkede bir yasa beş yılda on beş kez değiştirilir" diye sordu. Her değişikliğin bir öncekini geçersiz kıldığına dikkat çeken HKMO'nun açıklamasında, "Bilimsel ve teknik, uygulama sürecinden kopuk, kamu ve toplum yararından uzak, beraberinde onlarca soruyu gündeme getiren, paylaşımcı ve şeffaf olmayan bu sürecin, mühendislik hizmet alanlarımıza yansıması nedir" sorusuna da yanıt istendi.

IMF'nin kredi koşuluydu
2002 yılında IMF'nin kredi ön koşulu olarak belirlediği ve Avrupa Birliği programları çerçevesinde ele alınarak ivedilikle çıkartılan Kamu İhale Yasası'nın, Meclis Genel Kurulu'nda 15'inci kez değiştirildiğine vurgu yapılan açıklamada, "ben yaptım oldu" mantığına dikkat çekildi.

Açıklamada, "Ne kadar yama yapılırsa yapılsın, odağında bilim ve teknik yoksa, emek ve insan olgusu dışlanmışsa, denetimsizlik, kuralsızlık başat olmaya evrilmişse, serbest çalışan meslek adamları acımasız bir yarışa sokulmuşsa, toplum ve kamu yararı değil de yabancı tekellerin önü açılarak rant ve keyfilik öne çıkmaktaysa, kamu kuruluşlarındaki yeterli donanıma sahip nitelikli personel devre dışına çıkartılıyorsa, yapılan bu değişiklikleri olumlu bir gelişim şeklinde görmek ve kabul etmek asla olanaklı değildir" görüşü dile getirildi.

TMMOB ve bağlı odalar olarak yasanın gündeme geldiği ilk günden beri, mühendislik ve mimarlık hizmetlerine ilişkin düzenlemelerde; mühendis ve mimarların müelliflik haklarının yok edilmemesi, yetki ve sorumluluklarının sermaye karşısında korunması ve ihalelerde kamu ve toplum yararı ilkesinin asla göz ardı edilmemesi yönünde onlarca görüş ve rapor düzenledikleri kaydedilen açıklamada, "İnadına bu görüş ve raporlar göz ardı edilmiştir" denildi.

"Serbest çalışan on binlerce mühendis ve mimarın serbest piyasa mantığı ile ihale mevzuatındaki yapılan düzenlemeyle vahşi kapitalizmin pençesinde yok olmaya mahkum edildiği" kaydedilen açıklamada, bırakın emeklerinin karşılığını almayı, yoksullaşmanın her geçen gün daha da arttığı dile getirildi.

20-25 yıllık iş deneyimi yok sayılıyor
Mühendis ve mimarlar ücretli konuma sokularak neredeyse imha edilmeye çalışılırken, başta uluslararası şirketler olmak üzere sermayenin kâr üstüne kâr ettiği vurgulanan açıklamada, kamuda ve serbest çalışan mühendis ve mimarların, 20-25 yıllık iş deneyimleri yok sayılarak, meslek alanı dışına atılmak istendiklerine dikkat çekildi.
Tasarıya göre Kamu İhale Kurulu'nun, ilgili mevzuata aykırılık bulunduğuna dair iddiaları resen inceleme yetkisinin elinden alınarak, denetimsizliğin önünün açıldığı kaydedilen açıklamada, "Diğer yandan bir insan hakkı olan itiraz ya da bilgi edinme hakkı ise yüksek ücretlere tabi tutuluyor. Bu yaklaşım zaten demokratik değildir. Önceki yasa değişikliklerinde olduğu gibi bu değişiklikte de bazı kamu hizmeti alımlarının (TÜBİTAK araştırma geliştirme hizmet alımları, sağlık hizmeti sunan yasa kapsamındaki idarelerin birbirlerinden hizmet ve mal alımları, ulusal ve uluslararası amaçlı güvenlik, insani yardım gibi durumlarda yapılacak mal ve hizmet alımları) bu yasa kapsamı dışına çıkartılması da oldukça düşündürücüdür" denildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.