Haberler

Opera binası havalanacak

Tarih: 24 Kasım 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Behzat Miser
Ankara'nın 60 yıllık opera sahnesi dışarıdan ses alıyor, havalandırması ve akustiği kötü, koltukları eski ve rahatsız. Çıkarılan ek ödenekle bu sorunlar 2009 yazında giderilecek. Rengim Gökmen, ‘2 milyon YTL yeterli değil, sponsor arıyoruz' diyor.

Ankara'nın en önemli temsil salonu, Ankara Opera Sahnesi sonunda havalandırması ve akustiği düzgün, koltukları rahat bir yer olacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken, Devlet Opera ve Balesi binasının (DOB) yenilemesi için 2 milyon YTL ek ödenek ayrıldı. Böylece önümüzdeki sezon izleyiciler, yepyeni bir DOB'la karşılanacak. Konuyla ilgili görüştüğümüz Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, ödeneğin çıkmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi ama verilen paranın çok büyük olmadığını, bakanlığın başka kalemlerden de destek vermesini beklediklerini ekledi. Gökmen, yenileme çalışmasının 2009 yazında başlayacağını da anlattı.

Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, 30 Ekim tarihinde ‘Olmayınca olmuyor' başlığıyla yayımlanan yazısında binanın yetersiz havalandırma, akustik, ışıklandırma sorunları ve rahatsız koltuklarına değinmiş, "En son Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın Yeni Yıl Konseri davetinin ardından Devlet Opera ve Bale binasında düzenlenen herhangi bir törene gitmeme kararı almıştım. Ama davet Can Dündar'ın, konu da ‘Mustafa' filmi olunca gittik. Pişman olduk," diye yazmıştı. Bunun üzerine bütçe komisyonundan çıkan kararla, eleştirilen eksikliklerin giderilmesi umudu doğmuş oldu.

Ses geçiren konser salonu
Yenilemeyle ilgili olarak görüştüğümüz Rengim Gökmen, ayrılan parayla akustik başta olmak üzere bazı sorunları halledeceklerini bildirdi. Gökmen, özetle şöyle konuştu:

Burası tarihi, 60 yıllık bir bina. 60 yıldır opera binası olarak hizmet veriyor. Binanın çok önemli yıpranmış yanları var. Özellikle havalandırma eksikliği, ilkbahar yaz aylarında izleyiciyi aşırı derecede bunaltıyor. Dışarıdan gürültü alıyor ve akustik sorunları var; seyirci koltukları son derece rahatsız ve bozulmuş durumda.Tarihi bir bina olduğu için en ufak bir değişiklik olmadan tadilat yapılması lazım. Bunu 2009 yılı içinde, yaz ayları içinde yapabilmeyi hedefliyoruz. Çalışmalarımız başladı.

Kültür adası
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu kültür adasında (Sıhhiye'den Opera'ya kadar olan bölüm) Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), büyük senfoni binası, cer atölyesi, opera sergi salonu gibi çok önemli kültür mekanları kazandırma konusunda büyük hamleler yaptı. Operanın yenilenmesi halkası da çok önemli bir sürecin önemli bir aşamasını oluşturuyor.

Sayın Bakan'ın da belirttiği gibi, gerçekten çok büyük bir ayıp içinde Ankara. Bu kadar yoksul, bu kadar salonsuz, bu kadar sergisiz, bu kadar tiyatrosuz olamaz bir başkent.

Opera binasında özellikle yenilenmesi gereken şeyler, havalandırma, salonun zeminin ve koltukların değişmesi, sahne ışıklandırma ve seslendirmesinin yenilenmesi, sahne gerisi koşullarının yenilenmesi ve akustik yenilenmesi olarak öne çıkıyor. Akustik yenilemeyi özellikle birinci sıraya oturtabilirsiniz.

Buranın akustiği kötü, çünkü orkestra çukurun üstü fazla açık. Orkestra çukurunda daha alta girilir ve üstü kapalı olduğu için sesi, sahneden gelen sesi örtmez.

Sponsor arayacağız
CSO için 10 trilyon harcandı, buraya ayrılan rakam 2 milyon YTL. Verilen para çok büyük bir para değil, yetersiz bir para. Bu konuda bakanlığımızın başka kalemlerden de destek vereceğini umut ediyoruz. CSO'da olduğu gibi sponsor arıyoruz ama buna bel bağlamıyoruz. Ayrılan ödenekle de yapılabilecek şeyler var. Koltuklar ve havalandırma gibi...

Senfoni binası
Büyük senfoni binasının tamamlanmasıyla 1500-1600 kişilik bir senfoni salonuna kavuşacak başkent. Bu konuda da gelişmeler var. Türkiye'de bütün salonlar çok amaçlı yapılıyor... Konser, tiyatro, opera ve bale ile kongre için yapılan salonların özellikleri birbirinden farklı. Bunların ayrı olması ve başka başkentlerde olduğu gibi artık bu salonların o özelliklerle donatılması gerekiyor.

Atatürk döneminde kültür faaliyetleri ve izleyicide azalma olmadı ama o dönem 200 bin olan Ankara'nın nüfusuyla, bugünün 4.5 milyonluk Ankara'sını karşılaştırdığınızda oranın düştüğünü görüyoruz. Kültür ve sanat, göz ardı edildi Türkiye'de... Stadyumlar yapıldı, havaalanları yapıldı, modern alışveriş merkezleri yapıldı, bu konularda belki de dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline geldik ama kültür ve sanat konusunda o kadar öncelikli konuşamıyoruz herhalde.

DT'den anlayış bekliyoruz
2009'da temsil sayısını artırmak istiyoruz ama sahneyi Devlet Tiyatroları ile paylaştığımız için bunu pek uygulayamıyoruz. Büyük opera ve baleleri uygulayabileceğimiz başka bir mekân yok. Dolayısıyla bu konuda Devlet Tiyatroları'ndan anlayış bekliyoruz. Çünkü DT başka sahnelerde oynayabilir ama DOB'un bu sahneden başka yerde sahneleyebilmesinin olanağı yok. Bu bakımdan seyirci sayımızı ancak temsil sayımızı artırarak gerçekleştirebiliriz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.