Haberler

İSKİ'den ön ödemeli sayaç savunması

Tarih: 26 Aralık 2008 Kaynak: NTVMSNBC
İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, ön ödemeli elektronik su sayacını düşünmelerinin sebeplerinden birinin, "kayıp-kaçak oranlarını en aza indirgemek" olduğunu söyledi.

Vural, su sayaçlarına ilişkin, Genel Müdür Yardımcısı İhsan Özleyen ve Kartlı Sayaç Teknik Şefi Ufuk Selçuk'la, İSKİ Genel Müdürlüğünde basın toplantısı düzenledi.

Son günlerde, İstanbul'daki ön ödemeli elektronik su sayacı uygulamasına ilişkin "tutarsız ve doğru olmayan" bilgilerle kamuoyunun yanıltıldığını ifade eden Vural, ön ödemeli elektronik su sayaçlarıyla mekanik sayaçlar arasında ücretlendirme yönünden hiçbir fark bulunmadığını vurguladı. Vural, her iki sistemde de kademeli tarife uygulaması bulunduğunu dile getirdi.

Mevlüt Vural, ön ödemeli elektronik su sayaçlarının kuruma maliyetinin, iddialarda yer aldığı şekliyle 250 dolar değil, konut tipi sayaçlar için 175 YTL olduğunu kaydetti.

Evlerde kullanılan sayaçlar dışında, 40 milimetrelik 3 bin adet, 100 milimetrelik 500 adet, 150 milimetrelik 5 adet ve 200 milimetrelik 5 adet sayacın fiyatının da mekanik sayaçlarla yaklaşık aynı fiyatta olduğuna işaret eden Vural, bu ihale kapsamına 3 yıllık tamir-bakım ücretinin de dahil olduğunu vurguladı.

Sayaç tartışması İstanbul'a taşındı
Vural, sayaç okuma, borcunu ödemeyen aboneden sayaç sökme-takma, açma-kapama, fatura hazırlanması ve dağıtılması işlemlerinin ortadan kaldırılması, mekanik sayaçlardaki okuma değerlerinin bilgisayar ortamına aktarılması, tahsilatta kolaylık sağlaması ve en önemlisi KDV'nin peşin tahsilatı sebebiyle bu sistemin seçildiğini kaydetti.

Bu sistemin, gelirde kayıp önleme, zaman, personel, makina, ekipman ve kırtasiye açısından kuruma büyük ekonomik fayda sağladığını dile getiren Vural, İstanbul'da bir tarihte kayıp-kaçak su oranının yüzde 65'lere vardığını hatırlattı.

2 yıldır İSKİ Genel Müdürü olduğunu anımsatan Vural, kendisinin ve önceki idarenin kayıp-kaçakları en aza indirgemek için büyük bir çalışma içine girdiğini anlattı.

Vural, "Ön ödemeli elektronik su sayacını düşünmemizin sebeplerinden biri, kayıp-kaçak oranlarını en aza indirgemektir" dedi.

Dünyada birçok ülkede, özellikle Batı'da "C klas" sistemine geçildiğini, İtalya, Almanya ve İngiltere'de bu sistemin kullanıldığını belirten Vural, İSKİ'nin de bu teknolojiye geçmek zorunda olduğunu kaydetti.

TMMOB İstanbul Şubesinin, bu ihale işleminin yasa ve yönetmeliklere, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma davası açtığını, bu davanın 7. İdare Mahkemesince reddedildiğini dile getiren Vural, temyize gidilmesi üzerine de Danıştay 13. Dairesinin davayı oy birliğiyle reddettiğini belirtti.

Vural, sayaçların TSE belgesine sahip olmadığı iddiasının da doğru olmadığını ifade etti.

Ön ödemeli elektronik sayaç uygulamasının 1999'da başladığını ve bugüne kadar yüksek tüketimli aboneler, yazlıkçı aboneler, oteller, restoranlar, özel okullar, özel hastaneler, iş hanları, tek sayaçtan su kullanan apartmanlar, siteler, kamu kurumları ve pilot bölgelerde olmak üzere 110 bin adet takıldığını belirten Vural, şöyle devam etti:

"İSKİ'nin abone sayısı 5 milyona yaklaşmıştır. 5 milyon aboneden biz ancak 110 binine bu sayaçtan takmışız. İstanbul'da kayıp-kaçak oranlarını düşürmek ve abonelerin sıkıntılarını ortadan kaldırmak gayesiyle, ‘teknoloji harikası' diyebileceğimiz sayaç sistemine geçilmiştir. Kurumumuzun bütçe imkanları doğrultusunda bunlar zaman içinde peyderpey yapılacaktır. Bunu, İstanbul halkının yararına olduğu için yapıyoruz."

Sorular
Vural, gazetecilerin soruları üzerine, sudaki kayıp-kaçak oranının yüzde 25'lere düşürüldüğünü söyledi.

Hollanda'da kayıp-kaçak su oranının yüzde 1 olduğunu anlatan Vural, 7 tepe üzerine kurulu İstanbul'da basınç nedeniyle bunun çok mümkün olmadığını, hedeflerinin yüzde 15 olduğunu kaydetti.

Vural, "Kontörlü sistemde aboneye indirim düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine de 2004'te su fiyatında indirim yapıldığını hatırlatarak, kayıp-kaçak oranının düşmesi için altyapı çalışmaları yapıldığını, kentin su şebekesinin yüzde 95'inin değiştirildiğini, bu çalışmaların tamamlanması ve elektronik sistemin dört dörtlük çalışması halinde su fiyatının da düşebileceğini söyledi.

Takılan 110 bin sayaç için ihaleyi kazanan kuruma 31 milyon YTL ödediklerini ifade eden Vural, bütçe imkanları ölçüsünde tüm sayaçları değiştirmek istediklerini vurguladı.

Vural, kartlı sayaç isteyenlerin dilekçelerinin bulunduğunu söylediği dosyayı basın mensuplarına gösterdi.

Kartlı Sayaç Teknik Şefi Ufuk Selçuk da birim fiyatlarıyla ilgili soru üzerine, kartlı sayaçlar ile mekanik sayaçlarda birim fiyatlarının aynı olduğunu söyledi.

"Kontör almak için abonelerin kuyruk bekledikleri yönünde şikayetler olduğunun" ifade edilmesi üzerine de Selçuk, süren GPRS çalışmasıyla abonelerin çok yakında internet veya cep telefonu aracılığıyla kontör alabileceklerini, ayrıca bir bankayla yapılan anlaşma sayesinde 28-29 merkezden kontör temin edilebileceğini bildirdi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.