Haberler

Küçükçekmece'deki tarihi Mimar Sinan Köprüsü ihya edildi

Tarih: 31 Aralık 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi



Küçükçekmece'ye bu dönem 1 milyar 268 milyon YTL'lik yatırım yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçenin sembollerinden tarihi Mimar Sinan Köprüsü'nü aslına uygun olarak restore etti. 448 yıllık eserin ihyası için 1.3 milyon YTL harcandı.

Büyükşehir Belediyesi 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un tarihi mirasını ihya ederek geleceğe taşımaya devam ediyor. Bir Mimar Sinan eseri olan 448 yıllık Küçükçekmece Köprüsü Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 milyon 300 bin YTL harcanarak restore edildi. Köprünün hizmete alınış töreninde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ile bazı belediye başkanları, AK Parti İlçe Teşkilatı yöneticileri ile vatandaşlar yer aldı.

Başkan Topbaş; "İlçe ve beldelere 17 milyar YTL yatırım yaptık"
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece'yi İstanbul'un önemli bir cazibe ve turizm merkezi olarak geleceğe hazırlamak için dört buçuk yılda yaklaşık 1 milyar 268 milyon YTL yatırım yaptıklarını belirterek, "Dönemimizde çoğunluğu ilçe ve beldelere olmak üzere 22.6 milyar YTL'lik yatırım ürettik. İstanbul'un ulaşım, çevre, altyapı gibi sorunlarını büyük ölçüde çözdük. 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehrimizi kültür-sanat ve spor yatırımlarıyla geleceğe hazırlıyoruz" dedi.

Küçükçekmece Gölü içme suyu havzasına alınacak
İstanbul'u ulaşımdan, altyapıya, kültürden, sanata ve spora kadar her alanda 2010 Avrupa Kültür Başkentliğine hazırladıklarına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, "Sayın Başbakanımızın 1994'te başlattığı belediyecilik vizyonunu devam ettirerek 5 yılda İstanbul'a 22.6 milyar YTY'lik yatırım yaptık. Bu yatırımların sadece 17 milyar YTL'lik kısmını ilçe ve belde belediyelerine yaptığımız yatırım ve hizmetler oluşturuyor. En çok ağırlık verdiğimiz ulaşıma ise dönemimizde 1.4 milyar YTL'lik yatırım yaptık. İstanbul'daki değişimi şehirde yaşayan sizler, hatta yurtdışından gelenler de görerek hayranlıklarını dile getiriyor. Büyükşehir Belediyesi olarak sadece Küçükçekmece'ye yollardan, kavşaklardan, sahil düzenlemelerinden, çevre, kültür-sanat ve spor yatırımlarından oluşan 1 milyar 268 milyon YTL'lik yatırım yaptık. Artık küçük Küçükçekmece Gölü'nün ve sahil bandının temizlendiğini, yeşillendiğini görüyoruz. Bütün atıksuları kolektörlerle arıtma tesislerine yönlendirdik, gölün kirletilmesine engel olduk. Diğer taraftan Hadımköy'de biyolojik arıtma tesisi ihalesi yine yargıya götürüldü. Bundan dolayı o bölgeden gelen atıksular hala hem Marmara Denizi'ni, hem de Çekmece Havzası'nı kirletiyor. Bu tesisi yaptığımızda Küçükçekmece Gölü'nü içme suyu havzasına alacağız. Artık 1 damla atıksu bu gölü kirletemeyecek. Bu göl İstanbul'un kültürel ve aktivite alanı, mesire yeri haline gelecek."

"İstanbullular emaneti kime teslim edeceğini biliyor"
"Bizim batının geldiği noktayı yakalamak ve gelişmiş ülkeleri paralel bir şekilde takip edebilmek için iki kat daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bu anlayışla gece gündüz demeden mesai arkadaşlarımızla İstanbul'a her alanda çok ciddi yatırımlar yapıyoruz" diyen Kadir Topbaş, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin kolkola girmesiyle İstanbul'un her bölgesinin çok önemli hizmetlere kavuştuğunu kaydetti. İstanbul'daki en önemli tarihi eserlerin mimarı olan Mimar Sinan'ın bir eserini daha ihya etmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Başkan Topbaş, "Bu köprünün ihya edilerek geleceğe taşınması çok önemliydi. Ecdadın eserlerinin ne kadar estetik ve ne kadar sağlam olduğunu burada bir kez daha gördük. İşte biz de yaptığımız eserleri bu anlayışla güzel ve sağlam bir şekilde inşa ederek geleceğe taşımak için yapıyoruz. 52 yaşında başladığı mimarlığa 90 yıllık ömründe çok ciddi eserler kazandırdığını gördüğümüz Mimar Sinan'ın sadece Selimiye veya Süleymaniye Camilerini, bugünün imkanlarıyla ve o zamanki malzemeyle yapılamayacağını ortaya koyan birçok insan var. İşte ecdat dev eserler çıkarmak için karıncalar gibi çalışmış. Onun varisleri olarak bizler onlar gibi çalışıyoruz. Önümüzde yerel seçimler var. İnanıyorum ki yurttaşlarımız özellikle İstanbullular sandık başına gittiklerinde yapılan işlere, güvenilirliklere, duruşlara ve emaneti kime teslim edeceklerine bakarak oy verecekler. Anadolu'da bir söz vardır; ‘Tarlada izi olanın harmanda yüzü olur'. Bizim tarlada izimiz var. Başımız dik anlımız açık onun için hiç bu konuda endişemiz yok" diye konuştu.

Her gün 500 bine yakın kişiye hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunan Avcılar-Zincirlikuyu Metrobüs Hattı'nın Küçükçekmece'nin önemli ulaşım akslarından biri haline geldiğine de değinen Başkan Topbaş, hattın Şubat ayında Boğaziçi Köprüsü'nden Anadolu Yakası'nda Sögütlüçeşme'ye ulaşmasıyla her gün 1 milyon, Beylikdüzü aksının eklenmesiyle ise 1.5 milyon insan taşıyacağını anlattı. Bakırköy'den Küçükçekmece'ye uzanan metronun ihalesinin yapıldığını da müjdeleyen Topbaş, "Buradan geçecek metro Avcılar'a Beylikdüzü'ne, Büyükçemkece'ye ve Silivri'ye kadar uzanacak" dedi.

Küçükçekmece'deki tarihi şehir ortaya çıkartılacak
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'da Küçükçekmece'nin son 5 yılda yapılan yatırımlarla İstanbul'a yaraşır bir noktaya geldiğini belirterek, "İlçemiz Cumhuriyet tarihinin toplam yatırımlarının 4 katını bu dönem alarak İstanbul'a yakışır bin noktaya geldi. Ulaşımdan, kültür-sanat ve spora kadar yapılan çok önemli yatırımlarla gelişmenin merkezi olduk. İlçemizi dünya ile yarışır hale getiren Başkanımız Kadir Topbaş'a Küçükçekmeceliler adına çok teşekkür ediyorum" dedi.

Önümüzdeki günlerde Küçükçekemce Gölü kıyısındaki tarihi Batonya şehrini ortaya çıkartabilmek için Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kazı çalışması başlatacaklarını açıklayan Aziz Yeniay, "Küçükçekmece'de dünyadaki insanlık tarihine ışık tutacak kalıntılar mevcut. Çalışmalarla İstanbul'daki tarihi güzelliklere bir yenisini daha ekleyeceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

Aziz Babuşçu; "AK Parti yerel yönetimlerde marka..."
AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ise, AK Parti'nin yerel yönetim anlayışının uluslar arası alanda kendisini ispat eden bir marka haline geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu; "AK Parti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak son yıllarda İstanbul'da çok önemli uluslararası sempozyumlara ve konferanslara ev sahipliği yaptık. AK Partili belediyeler İstanbul için çok önemli hizmetlere imza atıyor. Bizim temel vasfımız her zaman inşa ve ihya etmektir. Birileri gibi imha edici olmadık asla... Biz sadece ne kadar ve ne kalitede iş yaptığımıza bakarız. Bazı ‘Çamur at izi kalsın' anlayışlarına aldırmadan hizmet üretmeye devam ediyoruz. Bu tür şarlatanlıkların tarafı olmayacağız. Biz iş ve hizmet için varız."

Mimar Sinan'ın bir eseri daha geleceğe taşındı
Küçükçekmece Gölü üzerinde yer alan bu köprü, Osmanlı İmparatorluğu'nun ve dünyanın önemli mimarlarından Mimar Sinan'ın 1560 yılında yaptığı önemli bir eser. Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi köprü, 558 yılında ilk önce kagir olarak Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırıldı. Daha sonra I. Basileos tarafından tamamen taş olarak yeniden inşa edildi. Dolayısıyla köprünün ilk olarak Bizans Dönemi'nde taş olarak yapıldığı ancak sonraki yıllarda yaşanan deprem ve istila gibi nedenlerle yıkıldığı biliniyor.

1735 ve 1861 yıllarında tekrar onarım gören köprü, II. Dünya Savaşı sırasında genişletilmiştir. İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 1996 yılında İBB tarafından tekrar onarıldı. İstanbul Büyükşeir Belediyesi, oldukça kötü bir durumda olan tarihi köprünün restorasyonu için 2005 yılında ihale yaparak çalışmaları başlattı. Çalışma İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler doğrultusunda Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından yürütüldü.

Küçükçekmece'deki tarihi Mimar Sinan Köprüsü yaklaşık olarak 227 metre uzunluğunda ve ortalama 7 metre genişliğinde. Tempan duvar yükseklikleri değişken olmakla beraber 1,35 metre ile 8,50 metre arasında değişiyor. 1 milyon 300 bin YTL'ye mal olan restorasyon çalışmaları kapsamında 680 metrekare kaplama, 456 metre korkuluk, 460 metre korniş, 165 metrekare kemer taşı, 10 adet çörten ve 1400 metreküp doğal taş dolgusu yapıldı. Restorasyon çalışmaları öncesi 12 kemerli olduğu görülen köprünün 13'üncü kemeri de bulunarak gün yüzüne çıkartıldı.

Mimar Sinan, dünyaya 366 adet mimari eser bıraktı. Rumeli'de ve Anadolu'da varlığını koruyan pek çok eser inşa eden Mimar Sinan'ın vücuda getirdiği eserlerin pek çoğu ve en önemlileri İstanbul'da. Başta Süleymaniye Camii olmak üzere; Şehzade Camii, Eminönü Rüstem Paşa Camii, Beşiktaş Sinan Paşa Camii, Üsküdar Mihrimah Sultan, Atik Valide ve Şemsipaşa Camileri Mimar Sinan'ın dünyayı hayran bırakan eserlerinin bazıları.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.