Haberler

Nemrut Bölgesi için liman önerisi

Tarih: 24 Ağustos 2005 Kaynak: NTVMSNBC

İzmir’in Aliağa İlçesi Nemrut Bölgesi’ndeki iskelelerin bir plan dahilinde, organizasyon ile “limana dönüştürülmesi” gerektiği bildirildi.

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, Nemrut Bölgesi’nde liman bulunmadığını belirtti.

Arkasında yükleme, boşaltma sahası olmayan iskelelere liman denilemeyeceğini kaydeden Dologh, bölgede çelik sanayi ve petrokimya tesislerinin ihtiyacına göre şekillenmiş 8 iskele bulunduğunu söyledi.

Limaş, Ege Çelik, Habaş ve Nemtaş iskelelerine daha çok demir çelik sanayinin ihtiyacını karşılayan hurdaların gemilerle getirilip, işlendikten sonra yeniden yüklendiğini anlatan Dologh, şu bilgiyi verdi:

“Bu ortamda oralara başka bir mal indirip, yüklemek mümkün olmaz. Nemrut’ta liman yok. Çelik sanayi ve petrokimya tesislerinin ihtiyacına göre şekillenmiş iskeleler var. Çelik sanayi iskelelerine PETKİM, Ege Gübre, Petrol Ofisi ve Total iskelelerini de eklersek, burada yılda 25 milyon ton elleçleme kapasitesi oluşuyor. Bunun 12.5 tonunu akaryakıt, petrokimya ürünleri ve hammaddesi, 8 milyon tonunu da demir ve demir mamulleri oluşturuyor. İskeleler arasında ciddi bir koordinasyon görünmüyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından projelendirilen demiryolu güzergahı konusunda işbirliği sağlanamamıştır. Bu iskelelerde trafiğin ve iş kapasitesinin Alsancak Limanı’nı dahi zaman zaman geçtiği göz önüne alındığında, bölgenin önemi daha da ortaya çıkmaktadır.”

Denizciler Yoğun İlgi Gösteriyor
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Gübre Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Bülent Çakın da 1970’li yıllarda Aliağa’da rafineri ve petrokimya tesislerinin kurulması sonucu ‘ağır sanayi bölgesi’ ilan edilen Nemrut’un, ekonomide 2002 yılından itibaren başlayan “iyimser hava nedeni” ile denizciler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Nemrut Koyu’nun, Alsancak Limanı’ndan sonra gemilerin emniyetli bir şekilde yanaştığı yer olmasının yanında, kapalı liman görünümü özelliğini de koruduğunu kaydeden Çakın, yoğun gemi trafiği paralelinde, yükleme-boşaltma miktarında da her yıl artış görüldüğünü söyledi.

Çakın, “İskeleler gerekli vinç yatırımlarını yaptıkları takdirde 12 milyon ton olan yük elleçleme miktarını yüzde 40 oranında artırabilirler. Yaşanan yoğunluk nedeniyle iki yıl önce Ege Gübre olarak iskelemizi büyüttük. Şu anda 6 gemiye hizmet verebilecek iskeleye sahibiz” dedi.

Kaya: Heyecanla Bekliyoruz
Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya da Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Ulaştırma Genel Müdürlüğü’nün Nemrut ve Aliağa limanlar bölgesiyle ilgili kapsamlı çalışma yürüttüğünü bildirdi.

Kaya, “En kısa sürede yapılan çalışmaların bitirilip limanların faaliyete geçmesini Aliağalılar olarak heyecanla beklemekteyiz” dedi.

Saka: Organizasyon Planı Yapılmalı
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ise Nemrut bölgesinde “her şirketin, her fabrikanın kendi başına iskele yaptığını” ve bunun verimli olmadığını savundu. İskelelerde plan dahilinde entegre bir çalışmayla yürütülmesi ve buraların modern iskelelere dönüşmesi gerektiğini anlatan Saka, şöyle dedi:

“Her kuruluş kendi için iskele yaptığından, her şey karma karışık, rantabıl değil. Aliağa’da gümrük işlemlerinin yürütüleceği kapı da yok, personel de yok. Yabancı gemicilerden biri karaya çıkmak isterse, şirketler İzmir’den Aliağa’ya gümrük memuru, pasaport polisi getiriyorlar. Böyle şey olur mu? Yeni ve acil bir organizasyon planı ile buraların geri hizmetlerini, altyapılarının tamamlanmasını ve limana dönüştürülmesini talep ediyoruz. Biz de elimizden gelen çabayı göstermeye söz veriyoruz.”

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.