Haberler

Güneş Tarlaları Geliyor

Tarih: 25 Şubat 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ufuk Soyhan

Aynalarla bir odak noktasında toplanacak güneş ışınlarının 250 derece sıcaklığa ulaştırdığı suyun buharından enerji elde edilecek.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Temiz Enerji Evi Müdürlüğü, güneş tarlaları oluşturarak elektrik enerjisi üretmek için bir proje geliştirdi. Bölgenin önemli enerji kuruluşlarından Bereket Enerji'nin destek olduğu proje, parabolik aynalar kullanılarak, güneş tarlaları oluşturulmasını, buradan da elektrik enerjisi elde edilmesini amaçlıyor.

Modelin Amerika'daki bir uygulamadan esinlinelerek geliştirildiğini, ama tamamen Türk mühendisliğinin bir ürünü olacağını söyleyen PAÜ Temiz Enerji Evi Müdürü Doç. Dr. Harun Kemal Öztürk, "Bu sistemde parabol şeklinde aynalar yapılarak, güneşe doğru yönlendiriliyor. Çok büyük bir alanda güneş ışınları toplanarak parabol aynanın odak noktasına yansıtılıyor. Burada cam borular içinde bulunan su 250 dereceye kadar ısıtılabiliyor. Sonra da buradan elde edilecek buhar gücüyle elektrik üretilebiliniyor. Bu sistemin her noktasını Türkiye'de biz yapabiliriz" dedi.
Temiz Enerji Evi Müdürlüğü'nün sahip olduğu birikimle 10 binde bir hata payıyla aynaları güneşe doğru yönlendirebileceklerini kaydeden Doç. Dr. Öztürk, şöyle konuştu: "Geriye sadece güneş ışınlarının odaklandığı vakumlu tüp denilen bir parça var. Isıya dayanıklı sağlam bir cam boru ve içinde çelik boru gerekiyor. Bunu da Türk mühendislik gücü ile yapabiliriz. Dolayısıyla tamamen Türk mühendisliği ve bilgisi ile güneş tarlaları oluşturarak bu sistemi kurabilir ve elektrik üretebiliriz."

Çalışmalar Başladı
Sistemin prototipini yapma çalışmalarına başladıklarını kaydeden Öztürk, ilk etapta 5 metre çapında ve 50 metre uzunluğunda bir hat yapmayı planladıklarını söyledi. Tek hattı yaptıktan sonra ileride diğer kısımları rahat bir şekilde bitirerek güneş tarlaları oluşturabileceklerine dikkat çeken Öztürk, "Yüzlercesini yapacağız. Güneşin odaklanması ve takibini merkezimizde yapabiliriz. Şu an cam boru ve içinden geçecek metal için araştırmalarımız sürüyor. Metal 250 ve 30 derece arasında sıcaklık değiştirecek ama etrafında bulunan cam borunun 30 derecede kalması gerekiyor. İçerdeki metal genleşebilecek ama cama bir şey olmaması gerekiyor. Şu an bunun üzerine çalışıyoruz" dedi. Dünyada Amerikalılar ve Almanların bu sistemi kullandığını bildiren Öztürk, "Tek düşüncemiz var. Bu cam boruyu üretmemiz gerekir. Türkiye'de üretebilecek şirketleri araştırıyoruz. Şişecam firması ile görüşmelerimiz sürüyor" diye konuştu. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğuna işaret eden Öztük, "Türkiye her mevsimde güneşi gören bir ülke. Bu sistemle var olan güneş ışınlarını kullanarak, elektrik üretebileceğiz. Artık tüm dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldi. Biz de elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Denizli pilot il
Dünyanın en büyük enerji firmaları Denizli'de elektrik üretebilmek için çalışıyor. Zorlu Enerji, E-On ve Turcas, son olarak ise AES ve IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding A.Ş. ortaklığı, elektrik üretmek için yatırımlarına başladı. Denizli'ye yapılacak enerji yatırımlarıyla toplamda 1215 MW elektrik üretme kapasitesine sahip olunacak. Denizli'de geçtiğimiz yıl E-On ve Turcas şirketi ortaklığı Honaz İlçesine bağlı Kaklık Beldesi'nde 800 MW güce sahip 900 milyon dolarlık Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali kurmak için girişim başlatmıştı. Zorlu Enerji de, Türkiye'deki 9 santralla birlikte Sarayköy'deki 15 MW elektrik üretme kapasitesine sahip jeotermal santralının işletme hakkını 30 yıllığına devir almıştı.

400 milyon dolarlık yatırım
ABD'li AES ile IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding A.Ş. ortaklığı ve Göller Enerji, Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde 400 MW'lık elektrik santralı kurmak için geçtiğimiz ay çalışmalara başladı. Denizli'de kurulması planlanan ikinci Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santralı için 400 milyon dolar yatırım yapılacağı öğrenilirken, santralın 2 yıl içinde tamamlanacağı belirtildi. 400 MW kurulu güce sahip olacak santralın yapımı için 400 milyon dolar yatırım yapılacağı ifade edilirken, santralda 49 yıl boyunca elektrik üretilecek. Sadece doğalgazla çalışacak olan santralde yıllık 575 milyon metreküp doğalgaz kullanılacak. Bir yılda Denizli'de 2 milyar KW elektrik tüketimi gerçekleştirilirken, santralda yılda 3.2 milyar KW'lik üretim yapılacak. Denizli'nin kullanımı dışında, üretilen elektrik bölgeye verilecek.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.