Haberler

Tarihi surlar için koruma çalışmaları

Tarih: 2 Mart 2009 Kaynak: Sabah
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde Batı Roma İmparatoru Justinianus döneminde tamamlanan Malatya Kalesi'nin yıkılmaya yüz tutmuş yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki surları için koruma amaçlı imar planı hazırlayacak yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, koruma amaçlı imar planının ihalesinin İl Özel İdaresi tarafından 8 Ocakta yapıldığını, 132 bin TL'ye mal olacak planın, Tuta Planlama şirketi tarafından hazırlayacağını söyledi.

Gürkan, şöyle konuştu: ''Surların yer teslimini yaptık. Tabii sadece surların içindeki bir koruma amaçlı imar planı değil, aynı zamanda bu surların ve tarihi eserlerin etkileşim alanı içinde olan kısımların koruma amaçlı imar planı bu çerçeve içinde yapılacak. Bu planla bir nebze dahi olsa tarihe karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız.''

Surları Güçlendirme Projesi de Hazırlandı
Surların 550 metrelik kısmında da güçlendirme projesi hazırladıklarını bildiren Battalgazi Belediye Başkanı Gürkan, projenin bittiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığından ve İl Özel İdaresinden de temin edilen kaynakla projelendirdiklerini, burasının da koruma imar planına entegre edilme aşamasında olduğunu ifade etti.

Battalgazi Belediye Başkan Gürkan, Mart ayından itibaren de İl Özel İdaresinin de desteği ile 150 bin TL ödenekle surların kale giriş kısmının güçlendirmesine başlanacağını aktardı.

İlçedeki 33 tescilli eserin hepsinde restorasyon çalışması başladığını açıklayan Gürkan, Namazgah ve Tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda restorasyon sürecinin devam ettiğini belirtti.

Gürkan, 2 yeni vakıf eserinin tescili konusunda Vakıflar Genel Müdürlüğüne müracaat ettiklerini, Usta Şekip Kümbeti ve Battalgazi'nin doğduğu evin tescillendiğini kaydetti.

Tarihi Surlar
Malatya'nın ilk yerleşim yeri Battalgazi ilçesindeki kale, tarihi kaynaklara göre, yapıldıktan sonra Roma - Bizans - Sasani ve Bizans - Arap mücadelelerinde önemli tahribata uğradı. Bu surlar her seferinde onarılarak Osmanlı dönemine kadar korundu. Battalgazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi, 19. yüzyıla kadar savunmada önemli rol oynadı.

Şehrin her tarafından görülebilen Malatya Kalesi'nin 71 burcu ve 11 kapısı bulunuyor. Kalenin çevresindeki surların büyük kısmı yok oldu, son kalıntılar da yıkılmaya yüz tuttu. Son kalıntıların çevresi de kayısı bahçesine çevrildi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.