Haberler

‘İstanbul gayrimenkulde Avrupa’nın gözdesi’

Tarih: 6 Mart 2009 Kaynak: Radikal Yazan: Murat Öğütçen
PwC'den John Forbes, ‘Gayrimenkulde iki yılın atlatılması lazım. Toparlanma hemen olmaz fakat uzun vadede İstanbul'un muazzam avantajları var' diye konuştu.

PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) işbirliğiyle gerçekleştirilen ve gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri içeren, ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu 2009' açıklandı.

Raporda, İstanbul yatırım öngörüleri bakımından en büyük üç pazardan biri olarak değerlendirildi. Gayrimenkulde Gelişen Trendler 2009 Raporu'nda ayrıca, 2000-2007 yılları arasında üç kat büyüyen turizm piyasasına bağlı olarak İstanbul'da otel sektörüne de yoğun ilgi gösterildiğinin altı çiziliyor. Gayrimenkul sektöründeki en prestijli ve en çok okunan tahmin raporlarından biri olan PwC & ULI-Gayrimenkulde Gelişen Trendler 2009 Raporu; Avrupa'daki gayrimenkul yatırımı ve geliştirme trendleri, gayrimenkul finansmanı ve sermaye piyasaları, emlak sektörü ve diğer gayrimenkul konularına ilişkin bilgiler sunuyor.

Raporu hazırlayan isimlerden PwC'den John Forbes, İstanbul'da gayrimenkul sektöründe önümüzdeki 1.5 ile iki yılın atlatılmasının gerektiğini, toparlanmanın hemen gelmeyeceğini fakat uzun vadede İstanbul'un muazzam avantajlarının bulunduğunu ifade etti. Forbes, Türkiye'nin de uzun vadedeki makroekonomik gelişmeler açısından da parlak bir geleceğinin bulunduğunu belirtti.

Araştırmada öne çıkan sonuçlar şunlar oldu: Gelişme öngörüleri açısından gayrimenkul uzmanları İstanbul'u birinci sıraya koyarken, yatırım öngörüleri sıralamasında İstanbul, Münih ve Hamburg'un ardından üçüncü sırada yer aldı.

Geçen yıl yatırım ve gelişme öngörülerinde birinci sırada yer alan Moskova, yatırım öngörülerinde altıncı; gelişme öngörülerinde dördüncü sıraya geriledi. Finansman konusunda endişeli olan gayrimenkül sektöründe, yatırımlar açısından ‘bekle-gör' havası hakim. PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, "Rapor, Türkiye'nin uluslararası gayrimenkul piyasasındaki çok önemli yerinin, krizlerle dahi kolay kolay sarsılamayacağını gösterdi.

İstanbul'un, krizde dahi yatırımcılar açısından ‘gelişme potansiyeli' olarak hâlâ ilk sırada akla geliyor olması da gerçekten sevindirici. Yatırımcıların İstanbul'la ilgili değerlendirmelerinde siyasi belirsizlik ve AB'ye uyum konusundaki aksiyonlarda yavaşlamayı göz önüne alarak risk sıralamasında 27 ülke arasında 20. sırada yer vermesi ise üzerinde düşünülmesi gereken bir konu."

Katarlıların yatırım projeleri hazır
Katar Yatırım Otorite'sinin (Katar Devlet Fonu) bir iştiraki olan Qatari Diar'ın Türkiye Başkanı Mehmet Fatih Kara, Türkiye'de yatırım yapmayı düşündükleri fakat yapılacak yatırımın henüz proje aşamasında bulunduğunu ifade etti. Yatırım için İstanbul'a odaklandıklarını ifade eden Kara, buna karşın şirketlerinin otel geliştirme konusunda ki uzmanlığı çerçevesinde kıyı şeritlerine yönelik projelerle de ilgilendiklerini belirtti. Sıfırdan başlayabilecekleri projelere de girebileceklerini ifade etti. Kara, projeyi yerli bir ortakla işbirliğine girerek de hata geçirebileceklerini söyledi. Otoritenin 24'den fazla ülke de yatırımları var.

Soyak: Satılıkta sorun var, kiralık iyi
Soyak Holding'in CEO vekili Emre Çamlıbel, otel, ofis, satılık konut fiyatlarında bir gerileme yaşandığını, buna karşın kiralık konutların değerinde ve onlara yönelik talepte önemli bir gerileme bulunmadığını belirtti.

Çamlıbel, bunun sebebinin Türkiye'nin çok somut bir şekilde konuta duyulan ihtiyaçla açıklanabileceğini söyledi. Türkiye'de önümüzdeki 15 yıl içinde her sene 600 bin konuta ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Çamlıbel, 600 bin konut ihtiyacı bulunan ailelerin sadece yüzde 15'inin konut alabilecek finansal güce sahip bulunduğunu belirtti. Dar gelirlilerin konut alacak durumu yok diye konuşan Çamlıbel, "Konut alamıyarsanız konutu kiralamak zorundasınız. İşte bu yüzden Türkiye'de kira getirlerinde bir düşüş yok" diye konuştu. Emre Çamlıbel, Türkiye'de yapılması gerekenin kalıcı, taraflar arasında mutabakata kalınmış bir konut politikasının oluşturulması gerektiğini belirtti.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.