Haberler

"Su savaşları çıkabilir"

Tarih: 19 Mart 2009 Kaynak: NTVMSNBC
4. Dünya Su Forumu 2006 yılında Meksika'da yapıldı. Su Forumu Meksika'da neleri değiştirdi? Su savaşları çıkacak mı? Bu soruları Meksika Ulusal Su Komisyonu Başkanı José Luis Luege'ye sorduk...

- 4. Dünya Su Forumu'nun ardından Meksika'da neler yaşandı?

Bu forumdan sonra Meksika'da su konusu öne çıktı.

Özellikle entegre su programı yapıldı. Bu çerçevede suyun temizlenmesi ön plana çıktı. Suyun temizlenmesi için su arıtma tesisleri öne çıktı. Meksika'da su ile ilgili ayrılan bütçe iki katına çıktı.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Meksika'da da kirli ve atık su temizleme çalışmaları var. Özellikle '4. Dünya Su Forumu''ndan sonra biz de bu konudaki yatırımlarımızı artırdık. Meksika'daki atık suların yüzde 50'sini temizleyeceğiz.

- Türkiye ile Meksika arasında ne gibi benzerlikler var?

Özellikle yaşanan sorunlar benzer. Öncelikle tarımda ve kamuda suyun kullanımındaki verimsizlik aynı.. Karşılaştığımız problemler aynı. Bir diğer sorun da nüfus artışından dolayı, kaynakların nüfusa göre yetersiz kalması. Mücadele etmemiz gereken tarımda suyun verimli kullanımına biran önce geçilmesi. Tarımda sulamada teknoloji kullanılması önemli. Bir de suyun arıtılarak yeniden kullanılması, hem Türkiye'nin hem de Meksika'nın uğraşması gereken sorunlar arasında... Bir diğer benzerlik de toprakların genişleği ve nehirlerin çokluğu ama bu nehirler üzerinde acil ihtiyaç barajların yapılması. Meksika'da çok baraj var. Türkiye'de de bu konuda çok hırs görüyorum. Bu konu önemli hem tarım için hem de kurak dönemlerde tekrar kullanılabilmesi için...

- Barajlar konusunda herkes aynı görüşte değil. Barajlara yöneltilen eleştirilerle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bazı uzmanlar haklı olarak barajların iklim değişikliği üzerindeki etkisi hakkında yorumlar yapıyorlar. Özellikle daha yüksek dağlık ve ormanlık bölümlerde, büyük oranda yağmur olması toprak kaymasına neden oluyor. Bu tip bölgelerde barajlar ekolojik olarak zarar yerine fayda getirir.

- Meksika'daki su yönetim sistemini nasıl oluşturdunuz?

Meksika'da su yönetiminde entegre sistemin oluşturulmasında forumun çok faydası oldu. Ama biz su yönetimi kavramını ele alırken bir bütün olarak aldık. En yüksek ormanlık bölgelerden kıyı kesimlerine kadar. Bu oluşumun içinde su kullanıcıları da var. Ortak komisyonlar oluşturduk. Türkiye özelinde ise... Türkiye'nin uluslararası havzaları var. Türkiye'nin bu çalışmada diğer ülkelerle ortaklaşa çalışmalar yapması bence çok önemli.

- Suyun özelleştirilmesi ile ilgili çıkan tartışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Suyun özelleştirilmesi bir tartışma konusu oldu. Ama bence yanlış bir tartışmaydı bu. Meksika'da yasalara göre su milletindir. Devletin kontrolü altında. Meksika'daki özelleştirme şu şekilde. Su yine milletin ama suyun dağıtımı konusunda özelleştirme yapıldı. Burda bir işbirliği sözkonusu. Suyun bakımı gene devletin elinde ama özel şirketlerle suyun dağıtımı konusunda yapılan anlaşmalar var. Suyun dağıtımı ile ilgili hizmetlerin bir maliyeti vardır. Ve bu dağıtımın özelleştirilmesi suyun daha pahalı olacağı anlamına gelmiyor.

- Su savaşları çıkacak mı sizce?

Eğer su kaynaklarının azalması devam ederse su savaşları çıkabilir. Ama su konusunda politikalar belirlenir ve su daha verimli kullanılırsa bu problemlerin çıkmayacağını düşünüyorum.

Jose Luis Luege Kimdir?
José Luis Luege, Aralık 2006'dan bu yana Meksika Ulusal Su Komisyonu'na liderlik etmekte. Haziran 2005'den Kasım 2006'ya kadar Çevre ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Luege, daha öncesinde de Eylül 2003'den Haziran 2005'e kadar Çevrenin Korunmasından Sorumlu Federal Avukat olarak çalıştı.

 

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.