Haberler

Yargıdan Gökçek'e 'global' bir ders

Tarih: 23 Mart 2009 Kaynak: Hürriyet
Başkan adayı Melih Gökçek'in, Dikmen Vadisi, Güney Park, İmrahor ve Yeni Mamak kentsel dönüşüm projelerinde "vatandaşları dolandırdığı" iddiası ile Global Grup Gayrımenkul şirketi hakkında yaptığı suç duyurusunu yargı, "Yasaya uygun, kovuşturmaya gerek yok" diyerek reddetti.

Ankara'da yerel seçim süreci sık sık çamur atma iddialarıyla çalkalanırken, Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek'e yargı "Dur" dedi. Gökçek'in, vatandaşları arsa alımı yoluyla "trilyonlarca lira dolandırdığını" öne sürerek Global Gayrımenkul firması hakkında yaptığı suç duyurusu için yargı, "Kovuşturmaya gerek yok" dedi.

Olaya konu olan arsaların, muhalefet partileri tarafından "kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm" iddialarına hedef olan bir bölgede olması dikkat çekti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Daire Başkanlığı, 2008 yılında; verdiği şikayet dilekçesi ile, Dikmen Vadisi, Güney Park, İmrahor ve Yeni Mamak kentsel dönüşüm projelerinde, Global Grup Gayrimenkul A.Ş.'nin, belediyenin adını kullanarak şahısları dolandırdığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusu reddedildi
Ankara Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Daire Başkanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in iddialarına karşın, Cumhuriyet Başsavcılığı, 2008/86389 numaralı kararı uyarınca, dava açılmasına dahi gerek görmeyerek suç duyurusunu reddetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Daire Başkanlığı tarafından mahkeme nezdinde itiraza gönderilen iddia dosyası tekrar reddedilirken, 30 Ocak 2009 tarihli kovuşturmaya yer olmadığına dair kesinleşmiş kararı ile Global Grup Gayrimenkul A.Ş.'nin bir kez daha aklanmasıyla süreç sonuçlandı.

Süreç nasıl gelişti
Ankara'da Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren Global Grup Gayrimenkul A.Ş., 2000 yılından itibaren çok sayıdaki müşterisine Dikmen Vadisi, Güneypark (902) Kentsel Dönüşüm Projeleri ve İmrahor Vadisi kapsamındaki arsalar için aracılık hizmeti verdi.

Global Grup aracılığı ile Dikmen Vadisi 4-5 etapta ve Güneypark (902) Kentsel Dönüşüm Projeleri'nde arsa satın alan kişiler Ankara Büyükşehir Belediyesi ile daire sözleşmelerini imzaladılar ve bu sözleşmeler Emlak İstimlak Daire Başkanlığı tarafından ilk önce incelenip daha sonra onaylanarak sözleşme imzalayan kişilere teslim edildi.

Kurumsal tepki
Kulislerde dile getirilen iddiaya göre, Büyükşehir Belediyesi söz konusu kentsel dönüşüm bölgesinde, arsası bir ev alınmayacak kadar küçük olan hak sahiplerine, arsalarının değerinin altında fiyatlar veriyordu.

Bu noktada Global Gayrımenkul, bu küçük hak sahiplerinin arsalarını Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği fiyatın üzerinde bir bedelle almaya ve değerlendirmeye başladı. Bu amaçla gazetelere ilanlar verildi. İlanların yayınlanmasının ardından, bölgede geniş bir arsaya sahip olan "saygın bir devlet kurumu" da, arsasını belediyeye satmak üzereyken daha fazla değer biçen bu firma ile karşılaştı. Aynı kurum belediyeye tepki gösterince, belediye de dolandırıcılık suçlaması ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.