Haberler

Tekel'in 300 milyon dolarlık Kartal Sigara Fabrikası arazisine üniversite

Tarih: 26 Mart 2009 Kaynak: Radikal
Anadolu Yakası'nın en değerli arazisi denilen Kartal'daki Tekel fabrikasının metrekaresinin az 1000 dolar olduğu belirtiliyor. İmar durumuna göre toplam satış bedeli 250-300 milyon dolar.

Kartal'daki Tekel arazisi, İstanbul Şehir Üniversitesi'ne 49 yılllığına tahsis ediliyor. 300 dönümlük arazi için yıllık 1.6 milyon lira ön izin bedeli belirlendi. Üniversite'nin mütevelli heyeti başkanı eski ANAP'lı bakan Oltan Sungurlu

Bir ara, ‘kurucusu Ülker Grubu' denilen daha sonra bu kaynağından yalanlanan Bilim ve Sanat Vakfı'nın üniversitesi nihayet aradığı araziyi buldu.

Tekel'in Cevizli Sigara Fabrikası'nın da içinde yer aldığı İstanbul Kartal'daki arazi İstanbul Şehir Üniversitesi'ne tahsis ediliyor.

Tekel'in Kartal'da Sahil Yolu üzerinde bulunan 300 dönümlük arazisine bir süre önce Tekel'in vergi borçlarına karşılık olarak Maliye Bakanlığı'nca el konuldu.

Özelleştirme Yüksek Kurulu da, söz konusu arazinin Maliye Bakanlığı'na devrini yaptı.
Geçen yıl 5765 sayılı Kanunla kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi ise, Maliye Bakanlığı'ndan, üniversite kampusu için irtifak hakkı yoluyla Hazine arazisi talebinde bulundu.

BAT'ın kullanım hakkı?
Üniversite, devir sonrasında da bu araziye talip oldu. Yapılan görüşmelerin ardından Kartal'daki Tekel arazisinin kampus için Şehir Üniversitesi'ne tahsis edilmesi kararlaştırıldı ve buna ilişkin işlemler başlatıldı. Bu çerçevede İrtifak Hakkı Sözleşmesi hazırlandı ancak son anda söz konusu arazinin kullanımıyla ilgili bazı sorunlar olduğu ortaya çıktı.

Tekel arazisinin küçük bir bölümünün SİT alanı olduğu belirlendi, yine arazinin bir bölümü için özelleştirme sırasında Tekel'in sigara fabrikalarını alan İngiliz sigara şirketi BAT'a kullanım hakkı verildiği anlaşıldı.

Maliye Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde bu sorunların aşılması için harekete geçti. Yetkililer, Kartal Tekel arazisinin İstanbul Şehir Üniversitesi'ne kampus yapımı için 49 yıllığına devrine ilişkin İrtifak Hakkı Sözleşmesinin hazır olduğunu, sorunların aşılmasının ardından da imzalanmasının beklendiğini bildirdi. Bu arada yapılan ön değerlendirmede, 300 dönümlük arazi için İstanbul Defterdarlığı'nca yıllık 1.6 milyon lira ön izin bedeli tespit edildi. Yetkililer, irtifak hakkı bedelinin bu rakamın en az iki katı olacağını belirtti.

Ancak Maliye Bakanlığı, 14 Mart'ta yayımlanan ‘Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile irtifak hakkı ve kullanma izni bedellerinde indirime gitti.

Metrekaresi en az 1000 TL
Küresel ekonomik krizin Türkiye'ye yansımaları da dikkate alınarak yatırımcılara yönelik yapılan düzenlemeyle yatırımcıya yeni Hazine arazisi tahsislerinde irtifak hakkı ve kullanma izin bedelleri üç yıl süreyle yüzde 70 indirimli tahsil edilecek. İndirim uygulaması, üç yıl sonra sona erecek ve normal tarifeye dönülecek. İndirim uygulamasından sanayi, eğitim, sağlık ve diğer alanlara yatırım yapanlar yararlanacak.

İstanbul'un Anadolu Yakası'nın en değerli arazisi olduğu öne sürülen Kartal'daki Tekel sigara farikasının arazisinin metrekare fiyatının en az bin dolar civarında olduğu belirtiliyor. Deniz kenarındaki arazinin imar durumuna göre toplam satış bedelinin 250-300 milyon dolar arasında değişebileceği belirtiliyor.

Ülker Grubu ile ilgisi yok
Bazı gazetelerde Bilim Sanat Vakfı'nın kurucusu olarak gösterilen ve ‘Ülker de üniversite kuruyor' haberleriyle gündeme gelen Ülker'in patronu Murat Ülker, daha sonra yaptığı açıklamada bu vakıfla bir ilgisinin olmadığını ve grubunun üniversite kurmadığını belirtmişti. Fakat Murat Ülker'in geçmişte bir ara Bilim Sanat Vakfı'na üye olduğu daha sonra ilişiğini kestiği söyleniyor.

2011 dönemine yetişecek
Bilim ve Sanat Vakfı'nın kurduğu ‘İstanbul Şehir Üniversitesi' 2010-2011 sezonunda kapılarını açacak. Üniversite, fen- edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik ve iletişim fakülteleri, yabancı diller, sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitülerinden oluşacak. Üniversitenin mütevelli heyetinde başkan olarak eski ANAP'lı bakan Mahmut Oltan Sungurlu, başkan vekili Abdülhalik Damar ve Rektör olarak da Prof. Gökhan Çetinsaya gibi isimler var.

Anlayış dergisinin sahibi
Mütevelli heyetinin diğer üyeleri ise, Prof. Abdullah Yavaş, Prof. Ahmet Ademoğlu, Prof. Cemal Şanlı, Doç. Fazıl Önder Sönmez, Dr Mustafa İbrahim Turhan, Dr. Fikri Gökbörü Kançal, MÜSİAD eski Başkanı Dr. Ömer Bolat ve Akif Demirci. İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı olarak da Anlayış dergisinin imtiyaz sahibi Abdülhalik Damar dikkat çekiyor.

Bir milyonluk kütüphane sözü
İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Radikal'e yapılan açıklamada üniversitenin, Marmara Üniversitesi'nin hamiliğinde kurulduğu belirtildi. Açıklama şöyle: "Yasal veya mali nedenlerle, herhangi bir şekilde Bilim ve Sanat vakfı yükümlülüklerini yerine getiremezse, İstanbul Şehir Üniversitesi'nin tüm varlıkları Marmara Üniversitesi'ne devredilecektir. Tahsis (İrtifak hakkı tesisi) ile bir mülkün kendisi değil, sadece yararlanma hakkı üniversiteye geçmekte; mülk yine devlet hazinesine aittir. Bugüne kadar kurulan vakıf üniversitelerinin hemen hepsinde bu tür tahsisler söz konusu olmuştur. İstanbul Şehir Üniversitesi'ne tahsis edilen söz konusu arazinin bir ticari rant alanı olmasının önüne geçilmekte ve tüm yeşil alanın ve doğal yapının korunması hedefleniyor. Kartal Belediyesi'nin yurtdışından bağımsız mimarlara yaptırdığı çalışmalarda da ilgili arazinin eğitim alanı olarak kullanılması tavsiye edildi. Tekel arazisinin üniversite için kullanılacak olması, SİT alanı uygulamasıyla hedeflenen amacı garanti edecektir. Üniversite, arazideki her türlü yeniden düzenlemeyi, inşaat ve restorasyonu, SİT için sözkonusu olan hukuki prosedürü takip ederek gerçekleştirecektir. Bir milyonluk bir kütüphane kurmayı hedefleyen ilk üniversite girişimi söz konusudur.
Diğer üniversitelerimize de tahsisler yapılmaktadır. İrtifak hakkı ve kullanma izin bedellerinin üç yıl süreyle yüzde 70 indirimli tahsili maddesi ise sadece İstanbul Şehir Üniversitesi'ne uygulanan bir madde değildir. Kriz ortamında istihdamın artırılması ve yatırımların teşvik edilmesi için tüm sanayi, eğitim, sağlık ve diğer alanlara yatırım yapanların yararlanacağı bir uygulamadır."

Ahmet Davutoğlu da çalışmış
Bilim ve Sanat Vakfı'nın (BSV) internet sitesinde yer alan yazıda vakıf şu cümlelerle anlatılıyor: "Bir yandan çağdaş dünya toplumunun ana dinamiklerini anlamaya, diğer yandan Türk toplumunun tarihi köklerini bulmaya, bu kökler üzerinde sağlıklı bir geleceğin inşasına katkıda bulunmaya çalışan bir araştırma kurumudur. 1986'da kurulan BSV üç yıllık kuruluş çalışmalarının ardından 1989'dan itibaren misyonunu gerçekleştirmeye yönelik burs ve seminer çalışmalarını başlattı.

2001 yılında Vefa'daki merkez binasına taşındıktan sonra seminer ve araştırma çalışmaları daha sistemli bir yapıya büründü."

Vakfın başkanı Mustafa Özel. Özel, Fatih Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor aynı zamanda Yeni Şafak'ta makale yazıyor. Mustafa Özel, İstanbul Şehir Üniversitesi'nini Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Abdülhalik Damar'ın sahibi olduğu Anlayış dergisinin de genel yayın yönetmeni. Vakfın Özel'den önceki başkanı ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu'ydu. Ancak Davutoğlu danışmanlık görevine getirilince vakıftan ayrılmıştı. Üyelerinin bir bölümü Boğaziçi Üniversitesi mezunlarından oluşan vakıfta, Merkez Bankası Başkanı Yardımcısı İbrahim Turhan da çalışmıştı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.