Haberler

Hızlı trene el freni!

Tarih: 30 Mart 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Umur Talu
1. AKP yine ve hâlâ neredeyse tek Türkiye partisi. Yani her köşede var olabilen tek parti. Parti renkli haritalara bakın. Hatta diğer partilerin kent belediyesi kazandığı çok yerde bile AKP İl Genel Meclisi'nde birinci. Ama var olduğu her köşede ciddi bir "yerel" muhalefet mevcut.

2. "Yerel muhalefet", çünkü ikinci parti ülkenin her köşesinde ikinci, hatta üçüncü bile değil. Bazen hiç yok. CHP Trakya, İstanbul, Ege kıyıları, Antalya... Güneydoğu DTP... MHP'nin ise vahaları var.

3. AKP son genel seçime göre ciddi sayılabilecek, 2004 yerel seçimlerine göre biraz "oy oranı" kaybetmesine rağmen, artık kırkın altına yönelmiş, "hızlı treni fren yapmış parti".

4. Kriz gölgesinde AKP'nin oy kaybı, misal, 2001 krizi ardından koalisyon partilerinin eriyişi, yok oluşu yanında hiçbir şey.

5. Lakin, AKP'nin ve Başbakan'ın tek kale maça alışkın, kibirli ruh hali darbe yedi: Trabzon tesellisi dışında, önemli bazı belediyelerin kaybı, büyük kentlerde erime, Güneydoğu'da çuvallama, neredeyse takıntı olmuş İzmir, Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Bakırköy... ve de Diyarbakır'da tokat gibi cevap.

6. Çarpıcı bir mesele şu: 2007 genel seçiminde Meclis'e girmiş partiler arasında oy dengesi değişti. İktidar TBMM'de 2007'de yüzde 46.7 oyla muhalefet partileri toplamının üstündeyken, şimdi CHP (artı DSP), MHP, DTP oyları yaklaşık yüzde 49 ile AKP oylarını geçti. (DP'yi de eklerseniz, yüzde 50 üstü). CHP, MHP toplamı ise AKP'nin oranını yakaladı.

7. İlginç bir durum şu: Aslında CHP oy oranını artırmıyor. Patinajda. Başarı değil, iktidar düşerken başarısızlık! Ancak CHP'nin oy artırdığı yerler ona da bir ders.

8. Türkiye partisi olamadığı için toplamda yerinde sayan CHP, büyük (ve nispeten kıdemli) kentlerde önemli geri dönüşte. İzmir, Antalya, Ankara, İstanbul, Adana.

9. CHP için; Antalya zaferi, İzmir'de AKP'nin tuş edilmesi, Adana, Ankara ve İstanbul'da yakın dövüş, özellikle de İstanbul'da AKP'nin belli oranda eski varoşlarına itilmesi, AKP saplantısı Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy'de ezilmesi çarpıcı.

10. Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi "tuzu kuru" denen, meseleye öncelikle "laiklik" penceresinden bakan ilçelerin dışında, özellikle fabrika, atölye ve işçi ve de işsiz yoğun ilçelerde CHP'nin muhalefet partisi olarak yeniden doğduğu, kazandığı ya da ciddi oy arttırdığı görülüyor: Gaziosmanpaşa ve Güngören hariç, Bayrampaşa, Çatalca, Avcılar, Esenyurt, Kartal, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Silivri, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Tuzla... Buna bir de, Kasımpaşalı Beyoğlu' nu ekleyin!

11. AKP'nin İstanbul ilçelerinde durumu ve duruşu, büyük alt üst oluş olmasa ve genelleme kolay değilse bile, onu "geleneksel" Refah, Fazilet coğrafyasına, durumunu daha iyileştirme umudunu koruyan muhafazakarlığı ve cemaatçiliği yoğun kent dokusuna iade eder gibi bir sinyal veriyor: Sultanbeyli, Sultangazi, Esenler, Bağcılar, Eyüp, Fatih, Üsküdar, Kağıthane.

12. Bu ilçelerde çok çarpıcı olan şu: AKP'nin koyu renk verdiği bu ilçelerde Saadet de hızla güçleniyor, bazısında ikinci parti: Eyüp yüzde 12, Fatih yüzde 12, Bağcılar yüzde 13, Esenler yüzde 18, Üsküdar yüzde 20, Sultanbeyli yüzde 22, Sultangazi yüzde 12, Ümraniye yüzde 21. Tam bir pişti durumu!

13. MHP, oyunu istikrarlı artırıyor. Ama o da tam Türkiye partisi değil. İç Anadolu partisi denen MHP, şimdi iç Ege ve Akdeniz 'de güçlü. AKP'den sağa kaçan oyları Ankara'da MHP, İstanbul'da Saadet almış görünüyor.

14. DTP, Türkiye çapında parti değil; ama bölge halkının, oylarını arttırabilen en güçlü temsilcisi. El sıkmamakla, muhatap almamakla olmuyor; kapatmakla bitmiyor!

15. Denebilir ki, "helikopter kazası" AKP'den BBP'ye 1, hatta 1.5 puan "tepki oyu" transfer etti. Sivas'ta genel seçimde hayattaki Yazıcıoğlu yüzde 11 oy alırken, kaybedilmiş Yazıcıoğlu yüzde 51 oy aldı.

16. Sivas'ta Yazıcıoğlu'na vefa, Şişli'de Sarıgül, Eskişehir'de Büyükerşen gibi partisi zayıf kendi güçlü isimler, Şanlıurfa'da AKP'ye bağımsız tepki, Adana'da Durak'ın AKP'ye çarpması... bazen partinin her şey olmadığının kanıtları.

17. Silahlı Kuvvetler siyaseten devrede olmayınca işlerin daha normal seyretme ihtimalinin arttığının görülmesi ise bu seçimlerin bonusu! 28 Şubat ve 27 Nisan mantıklarının nasıl sakat olduğunun kanıtı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.