Anlaşıldı ki artık herkes yerel yöneticinin "açık ve şeffaf" olmasını istiyor. Hesap vermesini, projelerini açıklamasını talep ediyor. İkinci kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Kadir Topbaş, Farsakoğlu gibi mal varlığını açıklar mı? Onu bilmem ama asıl merak ettiğim konu seçimlerde Kılıçdaroğlu'nun nefesini ensesinde hisseden Topbaş'ın, önümüzdeki dönemde İstanbul'u nasıl yöneteceği.
Bu konuda doğrusu kafamda sonsuz soru var.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni, cirosu 16 milyar liraya yakın dev bir holdinge dönüştüren İBB şirketlerinin ağırlığını daha çok hissedecek miyiz? Örneğin İBB'nin şirketlerinden Beltur ya da Hamidiye A.Ş'nin gereğinden fazla "yayılmacı" olduklarını kim inkár edebilir?
Moda örneği tekrarlarsa
Tarihi Moda İskelesi'ndeki lokantayı işletmeye başlayan Beltur'un getirdiği içki yasağını yeni dönemde başka yerlerde görecek miyiz?
Büyükada'da iskelesinin üzerindeki Turing'e ait İskele Cafe'nin bu yaz Beltur'a geçmesinin gündeme gelebileceğini biliyorum. O zaman Büyükada'nın bu eşsiz konumdaki mekánına da içki yasağı gelecek mi?
Moda İskelesi yasağını geçiştiren Topbaş, Büyükada ile ilgili daha "demokrat" bir karar alabilecek mi?
Büyükadalıların yaşam tarzlarına müdahale etmekten kaçınacak mı?
Geçtiğimiz günlerde gazeteye son derece pahalı bir kitap gönderen Hamidiye A.Ş görebildiğim kadarıyla İDO'ya bağlı tüm şehir hatları vapurlarında rakipsiz durumda. Vapurlarda başka bir su markası satın almak istediğiniz takdirde mümkün değil. Aynı şekilde "Hamidiye", sık sık turladığım Bağdat Caddesi'ndeki büfelerde de "rakipsiz" olma yolunda ilerliyor. Hatta kimi büfecilerle konuştuğunuzda, büfeleri İBB'den kiraladıklarında "Hamidiye" markasının empoze edildiğini de duyabiliyorsunuz.
Dev holdingin şeffaflık sorunu
İBB'nin 2008 yılında yaklaşık 16 milyar cirosu olan 22 şirkete sahip dev bir holdinge dönüştüğünü tam bir yıl önce Turkishtime Dergisi yazmış. İBB dev bir holding ise şirketlerinde şeffaflığı sağlaması önemli. Seçim öncesi Kılıçdaroğlu'nun bu şirketlerden İsfalt A.Ş ile ilgili ortaya attığı yolsuzluk iddiası var örneğin. İsfalt'ın danışmanı Serdar Kepenek ile ilgili soru işaretleri giderilmiş değil. Yeni dönemde, Kılıçdaroğlu'nun İsfalt A.Ş gibi İBB'nin diğer şirketleriyle ilgili yeni iddialar ortaya atmasını bekleyebiliriz.
Topbaş bunlara hazırlıklı mı?
Turksihtime Dergisi'nin İBB ile ilgili son derece başarılı dosyasına dün bir kez daha göz attım.
Dosyada "Türkiye'de Yerel Politikanın Yükselişi- İBB Örneği" kitabının yazarlarından olan Profesör Dr. Sema Erder'in görüşlerine yer veriliyor:
Yerel demokrasi talepleri
Erder'e göre, başkana önemli yetki veren mevcut yönetim modeliyle İBB'nin karar alma mekanizmalarına demokratik katılım zor.
İşte bu yüzden "Sulukule" gibi kentsel dönüşüm projeleri tüm itirazlara rağmen sürdürülebiliyor. Erder, Sulukule ile ilgili "Avrupa Kentsel Şartı'nda yer alan kentli haklarının tamamen göz ardı edilmesinin, projeden zarar gören grupların tepkilerinin kesinlikle dikkate alınmamasının yerel demokrasiyle bağdaşması mümkün değil" diyor.
Yeni dönemde Kadir Topbaş bu sözleri dikkate alır mı?
Takip
Bütün yorumları forumda okuyun!15 Nisan 2009, 16:04Yazan: Queen of SpadesSeçim öncesi Kadir Topbaş, Kemal Kılıçdaroğlu.... hepsi konuşuyordu projeleri hakkında. Şimdi seçimler bitti. Göreceğiz bakalım kim ne gerçekleştiriyor? Seçimler öncesi dayanamayıp parti binalarını dolaştım, İstanbul için projeleriniz nelerdir diye sordum, cevap nedense gelmedi hiç bir köşeden... (devamı)
14 Nisan 2009, 21:51Yazan: AZMİ AÇIKDİL1999 MHP
2004 DYP
2009 DSP
Yuvarlanan taş yosun tutmaz.
14 Nisan 2009, 11:43Yazan: ayasofyaEfendim. Dikkatimi çeken husus şudur. Basın metninde "ben" iyelik zamiri her yerde, cümle içinde, sonunda "Ben" olarak yazılmıştır. Durumu anlamak için yeterlidir. Yorumu sizlere bırakıyorum.
14 Nisan 2009, 09:36Yazan: Emine MerdimAhmet Vefik Alp'in seçim sonrası görüşlerini içeren yazısı: Istanbul’a ‘96.896 Kerre Teşekkür…. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp Mimar Kentbilimci DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yerel seçimler bitti. Hepimize hayırlı olsun... (devamı)
7 Nisan 2009, 15:49Yazan: Zeynep GüneyTMMOB Mimarlar Odası'nın 6 Nisan 2009 Pazartesi günü Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan ilanı: Büyütmek için üzerine tıklayın.
19 Mart 2009, 09:53Yazan: Emine Merdim"Yerel Seçim 09 Özel - İstanbul'un Mimar ve Şehirci Adaylarıyla Forum" programınınn ilk bölümünü Salı (Mimar ve Şehir Plancısı Adaylar İstanbul'un Sorularına Çözüm Bulabilecek mi? - 1) günü yayınlamıştık. Devamı Mimar ve Şehir Plancısı Adaylar İstanbul'un Sorularına Çözüm Bulabilecek mi? - 2 adresinde... (devamı)
19 Mart 2009, 00:30Yazan: AZMİ AÇIKDİLOktay Ekinci: İmar Dosyası Seçim Özel Programı'nda 5 ayrı siyasi partiden, 6 İstanbul'u yönetmeye aday mimar ve şehir plancısı arkadaşlarla, İstanbul'daki 3 üniversiteden sevgili öğrencilerle ve iki üniversiteden değerli hocalarımızla beraber olduk. Benim tek cümleyle ortaya çıkarttığım sonuç şudur: Partileri bir kenara bıraktığımız zaman, mimarlık ve şehirciliğin gösterdiği yol hep aynı... (devamı)
17 Mart 2009, 23:55Yazan: AZMİ AÇIKDİLKonuşulan projelerin ülkemiz için önemine binaen,
Kanal D, bu akşam Kılıçdaroğlu’na, Mısır Çarşı’sında yapılan protestoyu gösterdi.
Star TV, Başbakanın 41.mitingini yaptığını, çok yorulduğunu, beslenmesine dikkat etmeyip gittiği yerlerde yöresel yemekler yediğini, sağlığına dikkat etmediğini, Uğur Dündar ile haber yaptı... (devamı)
17 Mart 2009, 21:58Yazan: AZMİ AÇIKDİLProgramda Konuşulanlar
--------------------------------------------------------------------------------
Programda konuşulanların ilk bölümünü okumak isteyenler için: Mimar ve Şehir Plancısı Adaylar İstanbul'un Sorularına Çözüm Bulabilecek mi?
Adayların meslek adamı olması ve mesleklerinde ki deneyimleri önerdikleri çözüm ve koydukları teşhisler doğru şeyler... (devamı)
17 Mart 2009, 21:37Yazan: Omer YilmazYa dün akşam ya da Pazar akşamı TGRT'de Kadir Topbaş konuktu. Sunucu "Melih Gökçek'in Hayvanat Bahçesi gibi Disneyland gibi tüm Türkiye'yi heyecanlandıran projeleri var; sizin buna benzer projeleriniz yok mu?" sorusunu sordu. Topbaş'ın cevabında tutarsızlıklar da vardı ama beni asıl dehşete düşüren İstanbul'da birisi Avrupa birisi Anadolu'da olmak üzere iki tane ada yapmayı düşündüklerini söylemesi idi... (devamı)
Bütün yorumları forumda okuyun!







