Haberler

İzmir, Arıtmada Lider Kent Oldu

Tarih: 6 Nisan 2009 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Türkiye'de ileri biyolojik arıtma sistemiyle arıtılan 500 milyon metreküp atıksuyun yüzde 45'i, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arıtma tesislerinde arıtılıyor. İzmir'deki arıtma kapasitesi, bu yıl devreye girecek yeni tesislerle yüzde 21 daha artacak.

Türkiye'de 3215 belediye olmasına karşın sadece 210 adet kentsel atıksu arıtma tesisi bulunuyor ve toplam 408 belediyenin atıksuyu arıtılıyor. Ülkemizdeki nüfusun yaklaşık 41 milyonluk bölümünün atıksuları ise arıtılmaksızın doğrudan dereler, göller ve denizlere akıyor, su kaynaklarını kirletiyor. Türkiye'nin bu acı tablosuna karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi, su kaynaklarının, tarım alanlarının ve çevrenin korunmasına yönelik yatırımlarıyla dikkat çekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de ileri biyolojik arıtma sistemiyle arıtılan 500 milyon metreküp atıksuyun yüzde 45'i İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çiğli, Güneybatı, Havza ve Foça Atıksu Arıtma Tesisleri'nde arıtılıyor. İzmir'de ise evsel atıkların yüzde 97'si ileri biyolojik yöntemlerle arıtmadan geçiriliyor. Zorunlu olmamasına rağmen, çevre mevzuatında AB kriterlerine uyarak biyolojik arıtma sisteminde "ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri" kurmayı tercih eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugün arıtma kapasitesi ve yöntemiyle Türkiye'ye örnek oluyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal filtreli, biyolojik ve ileri biyolojik olmak üzere İzmir genelinde hizmet veren toplam 14 arıtma tesisine Gediz, Küçük Menderes, Nif ve Yarımada havzalarını kirlilikten kurtaracak 12 yeni arıtma tesisi daha ilave ediyor.

Kapasite yüzde 21 daha artıyor
Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2030 yılında Türkiye'nin "su fakiri" ülke olacağının öngörüldüğünü kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, su kaynaklarının tasarrufu ve korunması için yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası her düzeyde çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'de geniş kapasiteli arıtma yapan tek belediye olduklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu, "Yerel ve bölgesel bazda İzmir olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Ülkemizde henüz zorunlu olmamasına rağmen, Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu olan ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerini İzmir genelinde hayata geçiriyoruz. Şu an evsel atıkların yüzde 97'sini ileri biyolojik yöntemle arıtıyoruz" diye konuştu.

İzmir sınırlarına dahil olan tüm ilçe ve beldelerde evsel atık su sorununu, kurdukları ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri ile çözeceklerini söyleyen Kocaoğlu şöyle devam etti: "Kurduğumuz arıtma tesislerini işletmeye aldıktan sonra, çıkış suyunu tarımda kullanacak şekilde planladık. Arıtma tesisleri ile ülkemizin en önemli havzaları arasında bulunan Gediz, Küçük Menderes, Nif ve Yarımada havzalarının, su kaynaklarını, kentsel ve kırsal alanları kirlilikten kurtarmış olacağız. 2009 yılında hizmete girecek arıtma tesislerimizle birlikte 47 milyon metreküp evsel atığı daha arıtmış olacağız. Kapasitemizi yüzde 21 artırarak Türkiye'ye örnek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük arıtması İzmir'de
İzmir'de 4 doğal, 6 biyolojik ve 4 ileri biyolojik olmak üzere toplam 14 arıtma tesisi bulunuyor. 2008 yılında bu 14 tesiste arıtılan atıksu miktarı 229.6 milyon metreküp. Çiğli, Güneybatı, Havza ve Foça ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinde arıtılan atıksu miktarı ise 223.4 milyon metreküpe ulaştı. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, yıllık 220 milyon metreküp arıtma kapasitesiyle, halen Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olma özelliğini sürdürüyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nde 2008 yılında 213.3 milyon metreküp atıksu arıtıldı. İleri Biyolojik atıksu arıtma yöntemlerinin kullanıldığı Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi'nde 5.2 milyon metreküp, Tahtalı Barajı havzasındaki atıksuların toplanarak arıtıldığı Havza Atıksu Arıtma Tesisi'nde 3.4 milyon metreküp, Foça Atıksu Arıtma Tesisi'nde ise 1.4 milyon metreküp atıksu arıtmadan geçirildi.

Geçtiğimiz ay hizmete alınan Urla ve 2009 yılında devreye girecek Aliağa, Menemen, Kemalpaşa, Torbalı, Bayındır, Ayrancılar-Yazıbaşı ve Seferihisar Arıtma Tesisi'nin devreye girmesiyle birlikte, İzmir'de yılda 47 milyon metreküp atıksu daha arıtılmış olacak. 270 milyon metreküpün üzerinde arıtma kapasitesi ile İzmir, Türkiye'de çevre yatırımlarıyla öncü olmaya devam edecek. İleri biyolojik arıtma sistemi, atıksu içindeki karbonun yanı sıra azot ve fosforun giderildiği ve daha kaliteli çıkış suyunun elde edildiği ileri bir arıtma yöntemi olarak biliniyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.