Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi

Haberler

Yerel yağma yeni zenginler yaratıyor

Tarih: 14 Nisan 2009 Kaynak: Referans Yazan: Yiğit Bulut
Yerel seçimler neden bu kadar sert geçti? Nedeni çok açık, Türkiye'de en büyük rant kavgası arazi yağmasına dayanıyor. Peki biz "işgalcilere" ne yapıyoruz? Hiç bir şey yapmıyoruz. Ne yapmalıyız? en ağır cezayı vermeliyiz. Hatta özellikle işgalciye, özellikle zorunluluktan sığınma değil tam tersi bilerek işgal eden ve sonrasında buraları rant alanına çevirenlere, en ağır cezayı vermeliyiz. Değerli dostlar, Türkiye'de işgal rantını durduramaz, hatta bu şekilde yasalar ile teşvik edersek hiçbir zaman normal çalışan bir ekonomik sisteme sahip olamayız. Bu noktada geçmişte bu köşede paylaştığımız bir olayı sizlere yeniden hatırlatmak ve bazı çıkarımlar yapmak istiyorum.

Sonuçlar adil değil
Köyden büyük şehre göç eden iki arkadaş düşünün. Biri, memur olup, vergilerden ödenen aylık geliriyle sisteme saygılı bir hayat sürerken, diğeri orman arazisinde bir yer işgal ediyor. İlk bakışta manzara şöyle: Devlet memuru, lüks olmasa bile apartman dairesinde yaşıyor, çocukları okula gidiyor. Diğeri, yıkık dökük bir yerde yaşıyor ve memur olana göre durumu ilk sahne için gayet kötü. Birkaç yıl geçiyor, memur olan maaşına yapılan zamlarla sıkıntılı fakat dengeli hayatını devam ettirirken, diğerinin işgal ettiği arsa kendisine ait oluyor. Oluşturulan şehir planı, bölgede plazalar yapılmasına imkân tanıyor. Bu şahıs, ormandan işgal ettiği arsayı bir inşaat şirketine vererek, bir plazanın yarısına sahip oluyor. Devlet memuru geçen seneler içinde en fazla 300 dolar maaş almaya hak kazanırken, işgalci plazanın bitmesi sonucu, ayda 30 bin dolar kira alır hale geliyor. Değerli dostlar, bu noktada soralım: Ekonomi bilimine dayandığı iddia edilen sistem, adil bir sonuç doğurdu mu?

Eşitsizlik olmamalı

Normal şartlar altında ekonomi bilimi, eşit şartların sağlandığı ve makro dengelerin kurulabileceği bir sisteme tek başına imkân tanıyamaz. ideal sistemi mümkün kılacak olan, ekonomik çemberin çevresinde bulunan etki-tepki mekanizmalarının diğer ucu olan alt sistemlerin sağlıklı çalışmasıdır. Örnek: Orman Bakanlığı veya belediye iyi çalışmadığı zaman ekonomik sistemde nesiller boyu sürecek eşitsizlikler doğabilir. Kaldığımız yerden devam edelim. İşgalci, çocuğunu okutmaya karar veriyor, liseyi dışarıdan bitirttikten sonra, özel üniversiteye veya yurtdışına gönderiyor. Bu arada memur olan arkadaşın çocuğu, üniversite sınavını kazanamadığı için bir tamirhanede çalışmaya başlıyor. İşgalcinin çocuğu, yurtdışından dönüp plaza yönetiminin başına geçiyor ve eski dostu olan devlete saygılı arkadaşın çocuğunu koruma görevlisi olarak işe alıyor. Bu noktada yeniden duralım ve altını çizelim: İşte düzeltilemeyen bir adaletsizliğin ikincil yansımaları.

Rant kavgası asla bitmez
Sonuç 1: Arazi işgali kesinlikle hoş görülemez ve sırf oy avcılığı için bu kavramları asla elde edilemeyecek paralar ile özdeşleştirerek aklileştirmeye çalışanlar şunu bilsinler ki, bu yolu açarlarsa Türkiye'ye en büyük kötülüğü yaparlar.
Sonuç 2: Yerel seçimler neden önemli derseniz, yukarıdaki rant kavgasına bir daha bakın. Türkiye'nin yüzde 70'inden fazlası hazine arazisi. Bunun paylaşımı ortada olduğu sürece rant kavgası asla bitmeyecek. Ve bu rant paylaşımı sonrası yeni bir sermaye sınıfı ortaya çıkıyor.
Son söz: Yerel yağma yeni bir sınıf yaratıyor. Bu sınıf çalışarak buralara gelmiyor ve yaratılan ekonomik tabanlı sosyal travmanın düzeltilmesi yüzyıllar alabilir.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!

15 Nisan 2009, 16:04Yazan: Queen of SpadesSeçim öncesi Kadir Topbaş, Kemal Kılıçdaroğlu.... hepsi konuşuyordu projeleri hakkında. Şimdi seçimler bitti. Göreceğiz bakalım kim ne gerçekleştiriyor? Seçimler öncesi dayanamayıp parti binalarını dolaştım, İstanbul için projeleriniz nelerdir diye sordum, cevap nedense gelmedi hiç bir köşeden... (devamı)

14 Nisan 2009, 21:51Yazan: AZMİ AÇIKDİL1999 MHP
2004 DYP
2009 DSP

Yuvarlanan taş yosun tutmaz.

14 Nisan 2009, 11:43Yazan: ayasofyaEfendim. Dikkatimi çeken husus şudur. Basın metninde "ben" iyelik zamiri her yerde, cümle içinde, sonunda "Ben" olarak yazılmıştır. Durumu anlamak için yeterlidir. Yorumu sizlere bırakıyorum.

14 Nisan 2009, 09:36Yazan: Emine MerdimAhmet Vefik Alp'in seçim sonrası görüşlerini içeren yazısı: Istanbul’a ‘96.896 Kerre Teşekkür…. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp Mimar Kentbilimci DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yerel seçimler bitti. Hepimize hayırlı olsun... (devamı)

7 Nisan 2009, 15:49Yazan: Zeynep GüneyTMMOB Mimarlar Odası'nın 6 Nisan 2009 Pazartesi günü Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan ilanı: Büyütmek için üzerine tıklayın.

19 Mart 2009, 09:53Yazan: Emine Merdim"Yerel Seçim 09 Özel - İstanbul'un Mimar ve Şehirci Adaylarıyla Forum" programınınn ilk bölümünü Salı (Mimar ve Şehir Plancısı Adaylar İstanbul'un Sorularına Çözüm Bulabilecek mi? - 1) günü yayınlamıştık. Devamı Mimar ve Şehir Plancısı Adaylar İstanbul'un Sorularına Çözüm Bulabilecek mi? - 2 adresinde... (devamı)

19 Mart 2009, 00:30Yazan: AZMİ AÇIKDİLOktay Ekinci: İmar Dosyası Seçim Özel Programı'nda 5 ayrı siyasi partiden, 6 İstanbul'u yönetmeye aday mimar ve şehir plancısı arkadaşlarla, İstanbul'daki 3 üniversiteden sevgili öğrencilerle ve iki üniversiteden değerli hocalarımızla beraber olduk. Benim tek cümleyle ortaya çıkarttığım sonuç şudur: Partileri bir kenara bıraktığımız zaman, mimarlık ve şehirciliğin gösterdiği yol hep aynı... (devamı)

17 Mart 2009, 23:55Yazan: AZMİ AÇIKDİLKonuşulan projelerin ülkemiz için önemine binaen,

Kanal D, bu akşam Kılıçdaroğlu’na, Mısır Çarşı’sında yapılan protestoyu gösterdi.

Star TV, Başbakanın 41.mitingini yaptığını, çok yorulduğunu, beslenmesine dikkat etmeyip gittiği yerlerde yöresel yemekler yediğini, sağlığına dikkat etmediğini, Uğur Dündar ile haber yaptı... (devamı)

17 Mart 2009, 21:58Yazan: AZMİ AÇIKDİLProgramda Konuşulanlar

--------------------------------------------------------------------------------

Programda konuşulanların ilk bölümünü okumak isteyenler için: Mimar ve Şehir Plancısı Adaylar İstanbul'un Sorularına Çözüm Bulabilecek mi?



Adayların meslek adamı olması ve mesleklerinde ki deneyimleri önerdikleri çözüm ve koydukları teşhisler doğru şeyler... (devamı)

17 Mart 2009, 21:37Yazan: Omer YilmazYa dün akşam ya da Pazar akşamı TGRT'de Kadir Topbaş konuktu. Sunucu "Melih Gökçek'in Hayvanat Bahçesi gibi Disneyland gibi tüm Türkiye'yi heyecanlandıran projeleri var; sizin buna benzer projeleriniz yok mu?" sorusunu sordu. Topbaş'ın cevabında tutarsızlıklar da vardı ama beni asıl dehşete düşüren İstanbul'da birisi Avrupa birisi Anadolu'da olmak üzere iki tane ada yapmayı düşündüklerini söylemesi idi... (devamı)

Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2012>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.