İhtiyacı olan ailelere ayda 150 TL nakit para ve erzak yardımı sosyal patlama tehdidinin giderek arttığı bir ortamda doğru bir karar. Tabii ki bu yardımların soruna köklü çözüm getirmesi söz konusu değil. Ama çaresizlik içerisinde kalan aileler için az da olsa bir umut ışığı. Yani yaraları iyileştirmeyecek ama acıları azaltacak bir merhem olacak.
Projeler belediye ile sınırlı kalmamalı
En önemlisi ise Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminin birinci sırasına bu konuyu yerleştirmesiyle endişelerin ulaştığı boyutların görülmesi. Sosyal patlamayı halkın sokaklara dökülmesi, dükkânları yağmalaması gibi sadece toplu hareketler olarak düşünmemek gerek. Hırsızlık, kapkaç, rüşvet, fuhuş gibi yasadışı olaylardaki hızlı tırmanış da sosyal patlamanın bir çeşidi olarak düşünülebilir. Türkiye bu patlamayı 2001 krizinde yoğun bir şekilde yaşadı. Büyükşehirlerde kapkaç günlük yaşamın olağan bir parçası haline geldi. İş bulamayan, ekmek parasını çıkaramayan, bir tencere çorbaya hasret kalan ailelerde özellikle gençler kendilerini sokağa atıp her türlü yasadışı işe bulaştılar, çetelerin eline düştüler.
Bu olumsuzlukları yine aynı yoğunlukta yaşamamak için, İzmir'in sosyal huzurunun korunmasına yardımcı olmak için hazırlanan projeler bu dönemde her zamankinden önemli. Aslında bu projeler sadece belediye ile sınırlı kalmamalı. Ticaret odası, sanayi odası gibi mesleki örgütler, önde gelen sanayi kuruluşları nakit yardımı veya ürettikleri ürünlerle Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyonunda, bu projeye katkıda bulunmalı. Böylece huzurun korunmasına yardımcı olmalı.
Unutmayalım sosyal rahatsızlık durumunda huzuru en fazla kaçan işdünyası oluyor.
İzmir'in cezası bitti mi
Birkaç yıl öncesine kadar bırakın otoyolu, duble yoldan bile mahrum olan İzmir sonunda yalnızlıktan kurtulacak. İzmir'i İstanbul'a bağlayacak otoyol ihalesi için teklifler alındı. Sonuçların 18 Nisan'da belli olması bekleniyor. Eğer projede işler yolunda giderse Kocaeli yönünden başlayacak inşaatla 5-6 yıl sonra otoyol İzmir'e ulaşacak. Böylece İstabul'a 4 saatte ulaşmak mümkün olacak.
Türkiye'nin en ücra köşelerine bile otoyol ulaşmışken, üçüncü büyük kent, Osmanlı'dan bu yana sanayi, ticaret ve turizmin beşiği İzmir, son 20-25 yılda yatırımlardan payını bir türlü alamadı. Üzerleri otomobil yüklü TIR'lar tek gidiş, tek gelişi olan güzergâhta, otoyol olsa dört saatte geçecekleri mesafeyi yıllardır 8-10 saatte aşmaya çalışıyor. Kamyonların arasından Bodrum, Marmaris, Çeşme, Foça gibi turistik yörelere ulaşmaya çalışanlar ise yıllarca kazalara kurban gitti. Özal, Demirel dönemleri dahil oy almadıkları için küsen hükümetler bütün bu olup bitenleri sadece seyredip İzmir'i cezalandırdı.
Sonunda çeyrek asırdır bekleyen proje ihaleye çıktı. Bakalım AKP hükümeti projenin gerçekleşme aşamasında yerel seçim sonuçlarına bakıp cezaya devam mı diyecek yoksa yolları açacak mı?
Takip
Bütün yorumları forumda okuyun!15 Nisan 2009, 16:04Yazan: Queen of SpadesSeçim öncesi Kadir Topbaş, Kemal Kılıçdaroğlu.... hepsi konuşuyordu projeleri hakkında. Şimdi seçimler bitti. Göreceğiz bakalım kim ne gerçekleştiriyor? Seçimler öncesi dayanamayıp parti binalarını dolaştım, İstanbul için projeleriniz nelerdir diye sordum, cevap nedense gelmedi hiç bir köşeden... (devamı)
14 Nisan 2009, 21:51Yazan: AZMİ AÇIKDİL1999 MHP
2004 DYP
2009 DSP
Yuvarlanan taş yosun tutmaz.
14 Nisan 2009, 11:43Yazan: ayasofyaEfendim. Dikkatimi çeken husus şudur. Basın metninde "ben" iyelik zamiri her yerde, cümle içinde, sonunda "Ben" olarak yazılmıştır. Durumu anlamak için yeterlidir. Yorumu sizlere bırakıyorum.
14 Nisan 2009, 09:36Yazan: Emine MerdimAhmet Vefik Alp'in seçim sonrası görüşlerini içeren yazısı: Istanbul’a ‘96.896 Kerre Teşekkür…. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp Mimar Kentbilimci DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yerel seçimler bitti. Hepimize hayırlı olsun... (devamı)
7 Nisan 2009, 15:49Yazan: Zeynep GüneyTMMOB Mimarlar Odası'nın 6 Nisan 2009 Pazartesi günü Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan ilanı: Büyütmek için üzerine tıklayın.
19 Mart 2009, 09:53Yazan: Emine Merdim"Yerel Seçim 09 Özel - İstanbul'un Mimar ve Şehirci Adaylarıyla Forum" programınınn ilk bölümünü Salı (Mimar ve Şehir Plancısı Adaylar İstanbul'un Sorularına Çözüm Bulabilecek mi? - 1) günü yayınlamıştık. Devamı Mimar ve Şehir Plancısı Adaylar İstanbul'un Sorularına Çözüm Bulabilecek mi? - 2 adresinde... (devamı)
19 Mart 2009, 00:30Yazan: AZMİ AÇIKDİLOktay Ekinci: İmar Dosyası Seçim Özel Programı'nda 5 ayrı siyasi partiden, 6 İstanbul'u yönetmeye aday mimar ve şehir plancısı arkadaşlarla, İstanbul'daki 3 üniversiteden sevgili öğrencilerle ve iki üniversiteden değerli hocalarımızla beraber olduk. Benim tek cümleyle ortaya çıkarttığım sonuç şudur: Partileri bir kenara bıraktığımız zaman, mimarlık ve şehirciliğin gösterdiği yol hep aynı... (devamı)
17 Mart 2009, 23:55Yazan: AZMİ AÇIKDİLKonuşulan projelerin ülkemiz için önemine binaen,
Kanal D, bu akşam Kılıçdaroğlu’na, Mısır Çarşı’sında yapılan protestoyu gösterdi.
Star TV, Başbakanın 41.mitingini yaptığını, çok yorulduğunu, beslenmesine dikkat etmeyip gittiği yerlerde yöresel yemekler yediğini, sağlığına dikkat etmediğini, Uğur Dündar ile haber yaptı... (devamı)
17 Mart 2009, 21:58Yazan: AZMİ AÇIKDİLProgramda Konuşulanlar
--------------------------------------------------------------------------------
Programda konuşulanların ilk bölümünü okumak isteyenler için: Mimar ve Şehir Plancısı Adaylar İstanbul'un Sorularına Çözüm Bulabilecek mi?
Adayların meslek adamı olması ve mesleklerinde ki deneyimleri önerdikleri çözüm ve koydukları teşhisler doğru şeyler... (devamı)
17 Mart 2009, 21:37Yazan: Omer YilmazYa dün akşam ya da Pazar akşamı TGRT'de Kadir Topbaş konuktu. Sunucu "Melih Gökçek'in Hayvanat Bahçesi gibi Disneyland gibi tüm Türkiye'yi heyecanlandıran projeleri var; sizin buna benzer projeleriniz yok mu?" sorusunu sordu. Topbaş'ın cevabında tutarsızlıklar da vardı ama beni asıl dehşete düşüren İstanbul'da birisi Avrupa birisi Anadolu'da olmak üzere iki tane ada yapmayı düşündüklerini söylemesi idi... (devamı)
Bütün yorumları forumda okuyun!







