Haberler

IMF ile yeni sorun belediye harcamaları

Tarih: 8 Mayıs 2009 Kaynak: Referans Yazan: Erdal Sağlam
IMF ile devam eden müzakerelerde, seçim öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın karşı çıktığı şartlardan olan "belediye harcamalarının kısılması"nın, yeniden gündeme geldiği öğrenildi. IMF'nin seçimin hemen ardından en uygun zaman olduğunu düşünerek, daha önce yumuşar gibi gözüktüğü bu şartı yeniden müzakere masasına koyduğu belirtiliyor.

IMF ile Türkiye arasında devam eden görüşmeler konusunda bilgi almaya çalışan yatırımcılar, "Birkaç haftaya kadar Türkiye Masası'nın Ankara'ya gelebileceği" yanıtını aldıklarını söylüyor. Müzakerelerin karşılıklı yazışmalar yoluyla devam ettiğini belirten IMF yetkililerinin, alınacak mali tedbirler ile gelir idaresi ve belediye harcamaları konusundaki tartışmaların sürdüğünü belirterek, bunların da aşılmasını beklediklerini ifade ettikleri öğrenildi.

Türkiye'de yatırım yapan yabancılara aracılık eden kurumlar, önümüzdeki dönem IMF anlaşmasının ne olacağı konusunda, hem ekonomi bürokratları hem de IMF yetkilileri ile son günlerde yoğun temaslar yapıyor. Bu görüşmelerden yabancı bankacıların çıkardığı sonuç, "Süren müzakerelerde epey yol alındığı ve önemli bir sorun gözükmediği izlenimi edindik" biçiminde oluyor.

IMF'in seçimin ardından belediye harcamaları konusuna yeniden ağırlık verdiğini anladıklarını kaydeden yabancı bankacılar, makro dengeler konusunda hükümet ile IMF'nin tahminleri arasında büyük farklar olduğunu hatırlatıp, bunun sorun olup olmayacağını sorduklarında ise IMF yetkililerinden, "Çok büyük farklar sayılmaz, bu konularda önemli bir anlaşmazlık olacağını sanmıyoruz" yanıtını aldıklarını söylediler.
Asıl müzakerelerin alınacak mali tedbirler konusunda olduğu izlenimini edindiklerini kaydeden bankacılar, yanı sıra gelir idaresinin yeniden yapılandırılması ve belediye harcamalarının kısılması konusunda da IMF'yi ısrarlı gördüklerini söylediler.

IMF'nin Türkiye Heyetinin Ankara'ya gelmesinden sonra, stand-by anlaşmasına son şeklinin verilmesinin artık o kadar önemli bir süre almayacağı görüşünde olduklarını öğrendik. Yani şimdi yazışmalar yoluyla yapılan müzakereler sonuçlanırsa, bir anlamda anlaşma da büyük ölçüde sağlanmış anlamına gelecek. İşte IMF tarafı bu noktaya 2 en geç 3 hafta içinde ulaşılabileceğini tahmin ediyormuş.

Artan belediye harcamaları
Bu yılın ocak ayında IMF Türkiye Heyetinin Ankara'da yaptığı temaslarda belediye harcamalarının kısılması gündeme gelmiş, IMF geçen yıl artırılan belediyelere bütçeden ayrılan payın yeniden eski haline çekilmesini istemişti. Bu şartın da içinde bulunduğu bazı şartlara Başbakan Tayyip Erdoğan seçim öncesinde sert bir biçimde karşı çıkmış ve bu şartları "kabul edilemez şartlar" olarak mitingi meydanlarında dile getirmişti.
Aslında sadece IMF değil ekonomi bürokratları da belediye harcamalarında seçim nedeniyle fahiş artışlar olduğu, belediyelere bütçeden ayrılan payın artık bütçeyi zorladığı görüşündeler.

İşte bu nedenle hükümetin ekonomik hedefleri revize ettiği Katılım Öncesi Ekonomik Program (KEP) metninde, geçen yıl çıkarılması ertelenen belediye gelirlerine ilişkin yasanın bu yıl çıkarılacağı belirtildi. Belediyelere yapılan bütçe transferlerinin gözden geçirileceği ve mahalli idarelerin merkezi yönetime olan gecikmiş borçlarını ödemelerinin bu yolla sağlanacağı ifade edildi. Öte yandan ise mahalli idarelerin borçlanma limitlerine ilişkin istisnaların da gözden geçirilerek daraltılacağı, kamu kurumlarına gecikmiş borcu olan mahalli idarelere vergi payları üzerinden yapılan kesintilerde yasal üst sınır olan yüzde 40 düzeyinin uygulanacağı KEP metnine girdi.

Hükümet eski IMF programı sona erdikten sonra, 2008 Temmuz ayında çıkarılan 5779 sayılı yasa ile belediyelere daha fazla kaynak aktarılmasının yolunu açmış, bütçeden ayrılan payı yükseltmişti. Geçen yıl belediyelere fazladan aktarılan pay nedeniyle yaklaşık 800 milyon TL'lik bir ek yük oluştuğu, 2009 yılında da yaklaşık 3.9 milyar TL'lik bir yük beklendiği belirtilmişti. Vergi gelirlerine bağlı olduğu için bu yılki yükün 3.9 milyar TL'ye ulaşması artık beklenmiyor.

Maliye Bakanlığı bürokratları da aynen IMF gibi, belediyelere aktarılan payın azaltılmasını istiyorlar. Ancak Hükümetin tepkisini çekmemesi için harcamaların azaltılmasının yolunu, borçlarına mahsup yapmakta buluyorlar. İşte IMF tarafı bunun yeterli olmayacağı, aktarılan payın tekrar eski seviyelerine indirilmesi gerektiğini söylüyor.

Özetle; seçim öncesi karşı çıkılan IMF şartı tekrar hükümetin gündemine girmiş durumda. Ne karar alacağı ise merakla bekleniyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.