Haberler

Zindanaltı Kulesi'nde kazı çalışmaları

Tarih: 1 Haziran 2009 Kaynak: Cumhuriyet
Roma İmparatoru Hadrianu tarafından 117-138 yıllarında yaptırılan Edirne Kalesi'nin Zindanaltı Kulesi'nin ortaya çıkartılması için, kazı çalışmaları devam ediyor.

Edirne Zindanaltı Caddesi'ndeki eski Ticaret Borsası binasının bulunduğu alanda, bir iş merkezinin inşaatı sırasında geçen yıl Edirne Kalesi doğu surlarının bulunmasıyla harekete geçen Edirne Müze Müdürlüğü, Zindanaltı Kulesi'nin de gün yüzüne çıkması için kazı çalışmalarına yeniden başladı.

Müze Müdürlüğü yetkilileri, Bizans İmparatoru I. Lustinianus (527-565) döneminde ve XIX. yüzyıla kadar çeşitli onarımlar geçiren 360 bin metre karelik alanda kurulu bulunan Edirne Kalesi'nin Zindanaltı Kulesi'nin ortaya çıkarılması için, 12 işçi ve 2 uzman arkeoloğun görev yaptığını bildirdi.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla sürdürülen çalışmalarda surların kuzeye uzanan kısmının da ortaya çıkartılacağını ifade eden yetkililer, Nisan 2008'de yapılan kazılarda, 4 ile 7 metre yükseklikteki oldukça görkemli surlar ile bir döneme ışık tutan tarihi eserlerin gün yüzüne çıkartıldığını söyledi.

Müze yetkilileri, iki hafta önce başlanan kazıda da tarihe ışık tutacak eserlere ulaşmayı hedeflediklerini, Avrupa yolu üzerindeki Edirne Kalesi'nin, Zindanaltı Kulesi'nin ortaya çıkarılması ve mevcut Makedon Kulesi ile kente gelen turist sayısının artışına katkı sağlayacağını belirtti.

Kalenin, blok taşlardan oluşmuş dikdörtgen planlı olduğunu bildiren yetkililer, şunları kaydetti: ''Kalenin her köşesine silindirik, kesme taştan birer kule eklenmiş. Bugün bu kulelerden bir tanesi ayakta olup, yakın tarihlere kadar saat kulesi olarak kullanılmış. Kulelerden diğerleri Osmanlı döneminde hapishane olarak kullanılmış. Bu kuleler, Kafes Kapı, Germe Kapı Kulesi ve Zindanaltı Kulesi isimleri ile tanınıyor.

Evliya Çelebi Saat Kulesi olarak kullanılan kuleden, Makedon Kulesi olarak söz edilmektedir. Ayrıca bu kulelerin arasında on ikişer burcun bulunduğu bilinmekte.

Kalenin 9 giriş kapısı bulunuyor. Bu kapılara Kule Kapısı, Topkapısı, Yerli Kapı, Kapı Kapısı, Uğrun Kapı, Manyes Kapı, Tavuk Kapı, İstanbul Kapısı, Orta Kapısı isimleri verilmiştir.''

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.