Haberler

ISTANBUL REstate, 9. Gayrimenkul Zirvesi ile Başladı

Tarih: 3 Haziran 2009 Yazan: Burcu Öztaşkın

Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından 2000 yılından beri düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nin dokuzuncusu 2 Haziran 2009 tarihinde Reed Exhibitions işbirliği ve VARYAP ana sponsorluğuyla İstanbul, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi.

GYODER'in dünyanın en büyük fuar organizatörü Reed Exhibitions ile işbirliği yaparak düzenlediği Türkiye'nin ilk uluslararası katılımlı bölgesel gayrimenkul buluşması ISTANBUL REstate, 2 Haziran'da tarihinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 9. Gayrimenkul Zirvesi ile başladı. Etkinlik 4 Haziran Perşembe gününe dek devam edecek.

GYODER Başkanı Turgay Tanes, Federal Parlamento Üyesi ve Avusturya Ekonomi Bakanı Wilhelm Molterer, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın açılış konuşmaları ile başlayan 9. Gayrimenkul Zirvesi'nde Türkiye ve dünyanın önde gelen gayrimenkul şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve sektör profesyonelleri bir araya geldi.

GYODER Başkanı Turgay Tanes Gayrimenkul Zirvesi'nin açılış konuşmasında, gayrimenkul sektörü açısından büyük önem taşıyan, yatırım olanakları tanıyan, gelecek vadeden, aynı zamanda bu bölgeleri tanıma ve iş imkanlarını değerlendirme fırsatı sunan ISTANBUL REstate'in, Türkiye'nin küresel gayrimenkul yatırımlarından aldığı payı daha da artırarak, sektöre yeni bir soluk kazandıracağını söyledi. Tanes, "Zirve ve fuarın ilk kez bir arada sunulacağı ISTANBUL REstate'e 3 gün boyunca aktif şekilde bilgi akışı sağlanmasını ve yeni iş birliklerinin doğmasını bekliyoruz. ISTANBUL REstate'in sektöre, dolayısıyla Türkiye'ye katacakları ve vizyonu düşünüldüğünde bu organizasyon, kültür başkenti ve finans merkezi olarak planlanan İstanbul'un vizyonuyla da paralellik göstermektedir. Bu nedenle, ISTANBUL REstate gerek konsepti gerekse uluslararası boyutuyla 5 yıl içinde dünyanın en önemli fuarı haline gelecektir," diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından sektörün güncel konularının işlendiği 4 farklı oturum gerçekleştirildi.

Gayrimenkul Zirvesi ve Gayrimenkul Fuarı'nı bir arada sunarak dünyada bir ilki gerçekleştiren ISTANBUL REstate, Türkiye'nin ilk uluslararası katılımlı bölgesel gayrimenkul buluşması olarak Avrupa, Ortadoğu, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika, Akdeniz Bölgesi ve Türkiye'den 1.500'e yakın kurumsal ziyaretçi, çok sayıda ulusal ve uluslararası yatırımcı ile dünyanın önde gelen gayrimenkul şirketlerinin yanı sıra İstanbul, Ankara, Viyana, Tiflis ve Bakü Büyükşehir Belediyeleri'ni aynı çatı altında buluşturuyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en büyük gayrimenkul buluşması olması beklenen ISTANBUL REstate'e katılacak 50'nin üzerinde ulusal ve uluslararası firma, toplam değeri 10 milyar Dolar'ı aşan projelerini sergileme fırsatı bulurken, yapılan oturumlarda yatırım olanakları tartışılıp yeni iş birliklerinin temelleri atılacak.

İlk Gün 4 Farklı Oturum
Başkanlığını Eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in yaptığı, konuşmacılar arasında Northwestern Üniversitesi'nden Prof.Dr. Vefa Tarhan'ın bulunduğu "Global Piyasalar ve Küresel Kriz" adlı oturumda küresel krizin seyri, ikinci dalga süreci, krizin dip noktası ve bundan sonra piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği konuları tartışıldı.

İlk oturumun ardından Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel, "Yeni Ekonomik Dönem ve Gayrimenkul Sektörü için Öngörüler" adlı raporunu sundu. Gürlesel, küresel ekonomik krizin Türkiye ve İstanbul için avantajlarını şöyle sıraladı:

- Ekonomik faaliyetlerde göreceli daha hızlı büyüme
- Orta vadeli ekonomik temellerde istikrar, ihtiyaç ve talepler
- Konut ve ticari gayrimenkul pazarında geniş büyüme potansiyeli
- Göreceli daha sağlıklı finansman sistemi ve daha az borçlu hane halkı
- İstanbul'un genişleyen bölgesel ekonomik ve ticari işlevi
- İstanbul'un göreceli daha yüksek getiri potansiyeli

"Global Piyasalarda Gayrimenkul Sektörü" konulu ikinci oturumun başkanlığını Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Başkanı Tavit Köletavitoğlu yaptı. ECE International'dan Ruediger J. Cornehl'in, PricewaterhouseCoopers'dan Kees Hage'ın, Credit Suisse'den Saydam Salaheddin'in ve Jones Lang LaSalle'den Christian Ulbrich'in konuşmacı olarak katıldığı oturumda, ABD'deki mortgage sisteminin çöküşü, varlık fiyatları ve seyri ile ekonomik krizi atlatmada gayrimenkul sektörünün çıkış yolu olup olamayacağı tartışıldı.

ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur'un başkanlık ettiği, Soyak CEO vekili Emre Çamlıbel, Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş, Emre Arolat Mimarlık'tan Emre Arolat'ın, yetkililerin ve Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran'ın konuşmacı olarak katıldığı "Konut Yatırımları" başlıklı üçüncü oturumda ise "Affordable Housing"in Türkiye'de nasıl hayata geçirilebileceği, krizin etkisiyle gerileyen konut fiyatlarının ne kadar reel olduğu ve bu dönemin yeni projeler için uygun olup olmadığı ele alındı. "Toprak Yönetimi" konusuna dikkati çeken Emre Çamlıbel, %60'ının doğal kaynaklara ait olduğu, 200 milyar m²'lik Türkiye genelindeki kamuya ait arazilerin konut alanları için kullanılabileceğini söyledi. Uygulamanın satış, özel sektör - kamu işbirliği veya bedelsiz koşullu devir yöntemi ile yapılabileceğini belirten Çamlıbel, uygulamaların sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için planlama, kurumlar arası koordinasyon ve mevzuatta uyum konularının gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Sürdürülebilir yeşil binalar konusu hakkında VARYAP Meridian örneği üzerinden konuşan Erdinç Varlıbaş, Türkiye'nin de bir sertifika programı olması gerektiğine dikkati çekti. Sermayenin yönettiği bir ortamda akıntıya karşı kürek çektiklerini belirten Emre Arolat, kentsel ayrışma, intihal ve simülasyon konularının önemini vurguladı. Türkiye'nin 70 milyonluk nüfusunun %43'ünün 25 yaşın altında olduğunu söyleyen Cemal Onaran, yıllık konut ihtiyacının minimum 500.000 olduğunu kaydetti. Onaran, şu an 38 milyar Dolar olan Türkiye'deki mortgage kredilerinin 4-5 yıl içinde 80-100 milyar Dolar'a çıkabileceğine değindi ve bunun ancak doğru bölgelerde, doğru kitlelere, doğru projelerin yapılması ile mümkün olabileceğini söyledi.

Oturum sonrasında, gayrimenkul sektörünün kanaat önderlerinden Science of the Time'ın CEO'su Dr. Carl C. Rohde'nin, "Oyun Nesli" şeklinde nitelendirdiği, bilgisayar oyunlarındaki etkileşimli (interactive) ortamı bir yaşam biçimi olarak benimseyen yeni neslin, dikkate alınması ve sektörde buna uyum sağlanması gerektiğini belirtti. Rohde'nin dikkat çektiği bir diğer konu ise özellikle perakende sektöründe fark yaratarak tüketicinin dikkatini çekecek "Deneyim/Tecrübe Ekonomisi" oldu.

Günün son oturumunda ise alışveriş merkezleri masaya yatırıldı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal'ın başkanlığını yaptığı oturumda perakende pazarının gelişimi, özel tüketim harcamaları raporları, İstanbul'un alışveriş merkezi yatırımlarında doygunluğa ulaşıp ulaşmadığı ve hangi şehirlerin alışveriş merkezlerine ihtiyacı olduğu gibi konular tartışıldı. Oturuma Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği Başkanı Avi Alkaş, Corio Türkiye CEO'su Koray Özgül, Redevco Türkiye Genel Müdürü Patrick Van Dooyewert, Cenor Group Başkanı Anthony Khoi ve Yeşil Binalar Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mark MacCracken konuşmacı olarak katıldı. Mayıs 2009 sonu itibariyle sayıları 213 olan AVM'lerin 5 milyon m² kiralanabilir alana ulaştığını belirten Avi Alkaş, 83 AVM'nin de inşaat aşamasında olduğunu belirtti ve organize perakende sektörünün yakın coğrafyalara açılması gerektiğini söyledi. Krizin geçici olduğunu belirten Koray Özgül, sektördeki dengesizliklerin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkati çekti. Türkiye'de kişi başına düşen kiralanabilir alanın azlığı nedeniyle İstanbul, Ankara gibi büyük kentlere çok fazla AVM yatırımı yaparak hata yapıldığını belirten Anthony Khoi, 100.000 haneye en fazla 100.000 m² kiralanabilir alan formülünün anahtar olacağını söyledi. Tüketici-perakendeci-mal sahibi zincirinin herhangi bir halkasındaki hatanın tüketici tarafından hissedildiğini söyleyen Patrick Van Dooyewert, kiracı-AVM tartışmaları ile tüketicinin ihmal edildiğine değindi. Oturum Mark MacCracken'ın ticari gayrimenkul için LEED sertifika sistemini anlatan sunumu ile sona erdi.

Dünyanın Dört Bir Yanından Katılımcılar
ISTANBUL REstate'in ikinci günü, Gayrimenkul Fuarı ve fuar esnasında gerçekleştirilecek paneller ile devam edecek. Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarına rakip olacak bu fuarda ulusal ve uluslararası sektörün önemli firmaları projelerini sergileyecek, yeni iş imkanları ve yatırım olanakları hakkında fikir alışverişinde bulunacaklar. Fuarda; gayrimenkul yatırım ortaklıklarının, proje geliştiricilerin, yatırımcıların, finansörlerin, gayrimenkul yönetim şirketlerinin, danışmanlık şirketlerinin, perakendeci ve bayilerin ortak bir platformda buluşması sağlanacak. ISTANBUL REstate'te başta Türkiye olmak üzere; okyanus ötesinden ABD ve Kanada; Avrupa'dan İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Polonya, Avusturya, Yunanistan, Lüksemburg ve Rusya'nın yanı sıra Hindistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden çok sayıda firma ve kamu kuruluşu fuara katılarak projelerini tanıtacak ve yeni iş birlikleri geliştirebilecekler. Bu firmaların yanında İstanbul, Ankara, Bakü, Tiflis Büyükşehir Belediyeleri ve mimarisiyle dünyanın takdirini kazanan Viyana'nın Büyükşehir Belediyesi de projelerini tanıtma fırsatı bulacaklar.

Fuar Boyunca Gerçekleştirilecek 20 Panel Sektöre Işık Tutacak
Panellerin ilki "Geleceğe Kurulan Köprü" adı altında başlayacak. Bu panelin ardından "Kriz Halleri", "Avrupa'da Ekonomik ve Politik Durum" ve "Akıllı Geliştirme Nedir?" konuları üzerinde durulacak. Öğleden sonra, "Kamu, Özel, Sivil İş Birliğiyle Kentsel Dönüşüm", "Konut Yatırımları ve Finansmanı", "Ofis ve Lojistik Yatırımları", "Otel ve Turizm Yatırımında Gelecek Trendler", "Otel & Resort Geliştirme", "Operatör Seçimi ve Kontratlar" ile "Komşu Pazarlar" oturumları gerçekleştirilecek.

ISTANBUL REstate'in 3. ve son gününde ise, "Türkiye'de Gayrimenkul Hukuku ve Vergi Mevzuatı", "Yeşil Binalar & Sürdürülebilirlik", "Değerleme ve Danışmanlık Hizmetleri", "Gayrimenkul Yönetimi Hizmetleri", "Balkanlarda Yatırım Fırsatları", "Yunan Gayrimenkul Sektörü" ve "Gayrimenkul Sektörünün Global Değişimi" konuları, yerli ve yabancı çok sayıda uzman tarafından masaya yatırılacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.