Haberler

Çevremiz Kuşatmada

Tarih: 5 Haziran 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Banu Şen

Bugün Dünya Çevre Günü... Türkiye'nin en özel bölgelerinden olan Ege'de, hala çözüm bekleyen çevre sorunları var. Çevreciler, bunları sık sık dile getiriyor. Ancak hala kanayan yara olmaya devam ediyor.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace'le Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Milliyet EGE'ye özel çalışma gerçekleştirdi. İki kuruluşun temsilcileri, Ege'nin acil çözüm bekleyen çevre sorunlarını bugün kutlanan Dünya Çevre Günü öncesinde 11 maddede topladı. Çevrenin ve doğal kaynakların korunmasına yönelik bütüncül yaklaşım gerektiğine dikkat çekildi.

Greenpeace Basın Sözcüsü Gözde Baykara, Ege'nin, Türkiye'de ciddi çevre sorunlarının yaşandığı bölgeler arasında olduğunu söyledi. Baykara, bunda yasal yaptırımlardaki uygulama eksikliklerinin ve bütüncül korumacı yaklaşımın olmamasının etkili olduğunu vurguladı, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Termik santrallere hayır
"Sanayi atıkları için temiz üretim teknolojileri benimsenmeli ve yasal yapılanma sağlanmalı. Termik santraller gibi iklim değişikliğine ve diğer tehlikeli kirleticilere yol açan tesisler yerine, alternatif enerjilere geçilmeli. Kıyı şehirlerinin en değerli ekonomik ve yaşamsal kaynağı deniz kaynaklarının korunabilmesi için kirlilik yaratıcı unsurların olmadığı, endüstriyel balıkçılığın yasaklandığı, kıyısal yapılaşmanın sınırlandığı bir çeşit doğal park olan deniz rezervleri oluşturulmalı."

Sürdürülebilir yaşam için
EGEÇEP Dönem Sözcüsü Berrin Esin Kaya da ilkelerinin ‘Sürdürülebilir kalkınma değil, sürdürülebilir yaşam' olduğunun altını çizdi. Kaya, "Doğayı temiz bırakacak şekilde gelişilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Yaşamı ön plana alacak projeler üretilerek, kalkınmaya öncelik verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

İşte bunlar için çözüm isteniyor
1. Bergama-Ovacık Altın Madeni kapatılma kararı uygulanmadı. Faaliyetleri hızla sürdürülüyor.
2. İzmir Aliağa'daki demir-çelik fabrikaları ve diğer sanayi işletmeleri (petro-kimya ve gemi sökümü sanayi) nedeniyle hava kalitesi düştü.
3. Kent içlerinde yer alan taş ocakları ve çimento fabrikaları kirlilik yaratıyor, bunların taşınmaları sağlanmalı.
4. Manisa Turgutlu'da açılmak istenen nikel madeniyle yaklaşık iki milyon ağaç kesileceği iddia ediliyor. 18 bin dönümde işletilecek maden sonrasında, bu alandan çok daha büyük zehirli bir alan çocuklarımıza miras bırakılacak. Tek bir fidan dahi zarar görmemesi gerekiyor.
5. İzmir Selçuk'a bağlı Pamucak'ta yapılmak istenen golf sahaları, su kaynaklarının gereksiz, fazla kullanımına ve kirlenmesine yol açacak.
6. Aşırı ve yasadışı avcılık, balık çiftlikleri ve son yıllarda giderek artan kıyısal yapılaşma nedeniyle deniz kaynakları hızla tükeniyor. Bu tahribata ‘dur' denilmeli.
7. İzmir merkezindeki en geniş yeşil alan ve tarım arazisi olan İnciraltı, yapılaşmaya açılmamalı.
8. Atık sorunu halen çözülmüş değil. İzmir Harmandalı'da oturanların sağlığını tehdit eden çöp deponi alanı kapatılmalı. Atık ayrıştırmasının yapılabilmesi için gerekli önlemler alınmalı. Atık yağların toplanarak geri dönüşümü sağlanmalı. Katı ve tehlikeli atıklar denetim altına alınarak bertaraf edilmeli.
9. İzmir'de ulaşımdan kaynaklanan hava ve gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi için metro yaygınlaştırılmalı, bisiklet yolları yapılmalı. Araçların şehir merkezine girmesi kısıtlanmalı.
10. Alsancak Limanı arkasının dokusunu koruyacak önlemler alınmalı.
11. Suyun ticarileşmesi ciddi sorun. Herkesin temiz ve yeterli suya ücretsiz olarak ulaşmasını sağlayacak önlemler alınmalı. Su kaynaklarını etkileyecek alanlarda madencilik ve kirletici sanayi faaliyetlerine derhal son verilmeli. Gediz Havzası'nı kirletici unsurlar kaldırılmalı.

Mühendisler rapor hazırladı
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi "Çevre Açısından Mevcut Durum ve Sorunlar" raporu yayınladı. Şube Başkanı Halil Gezer, çözüm önerilerine de yer verdiklerini ifade etti. Gezer, "Arsenikli su, bol yağışlarla yeraltı ve yüzey sularının artmasıyla çözülebildi. Ancak tehdit hala sürüyor. Gerekli önlemler alınmadıkça tüm yeraltı sularımızda da benzer kirlenme yaşanacak. İzmir'de atık su ve tehlikeli atık sorunu da giderek büyüyor" dedi.

Çevrecilerden bu kez tahsise dava
Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde kurulması planlanan nikel işleme tesisinin doğaya zarar vereceğini öne süren çevreciler bir kez daha hukuki girişimde bulundu. "Orman tahsisi" izninin iptali için mahkemeye başvuruldu. Avukat Hasan Namak, Çal Dağı'nda iki milyona yakın ağacın kesilmesine yol açacağını öne sürdü, "ÇED iptali davası devam ederken, bu katliama neden izin verildi? Açık alanda sülfürik asit liçi uygulanacak. Asit yağmuru ve sisi görülecek. Deprem riski de artacak" dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.