Haberler

İstanbul'un yolları çiçek desenli

Tarih: 19 Haziran 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Bünyamin Köseli
İstanbul'da yaşayanlar fark edebiliyor mu bilmiyorum; ancak hemen her mevsim milyonlarca farklı çiçek açıyor yollarında... Baharla birlikte açan laleler, kentin havasını değiştiriyor. Sarısıyla, beyazıyla, kırmızısıyla, moruyla kentin cadde ve sokaklarında ömürleri kısa da olsa arz-ı endam ediyor. Sonra diğer çiçeklerin dönemi başlıyor.

Havalar ısınıp, mevsim yaza döndükçe begonyalar, dana gözleri, pervaneler, sardunyalar, yıldız çiçekleri ve kırmızı güller açıyor sırayla. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde hangi ay ne tür çiçeklerin dikileceğiyle ilgili planlar var. Mesela sonbaharda menekşe, çuha çiçeği, bodur şeker tabağı, süs lahanası, bodur kasımpatıların açtığını göreceğiz. Tabii bu çiçekler öyle gelişigüzel dikilmiyor. Saksılarda yetiştirilen çoğu çiçek, bir ressam titizliğinde yeşil çimler üzerine yerleştiriliyor. Bazen el ele tutuşmuş çocuklar, ay-yıldız ya da kentin önemli simgeleri karşımıza çıkıyor...

stanbul, her mevsim farklı bir elbiseyle merhaba diyor milyonlarca kişiye. İlk olarak lale soğanları baharı müjdelemek için birbirleriyle yarışıyor. Hayatın telaşı arasında bir an durup etrafınıza bakıyorsunuz. Sarısıyla, beyazıyla, kırmızısıyla bir renk cümbüşü etrafınızı sarmış. Artık trafiğe takılsanız bile üzülmüyorsunuz. Çünkü birbirinden alımlı laleler bütün bir caddeyi süslemiş. Ama lalelerin ömrü çok kısa oluyor. Belki de bir diğer lale dönemini sabırsızlıkla beklememiz için hemen gözden kayboluveriyorlar. Sonra bir sabah ellerinde çapalarla mevsimlik işçileri fark ediyorsunuz. Laleler sökülüyor, toprak birkaç gün dinlendiriliyor. Mevsim artık iyice yaz. Begonyalar, pervaneler, sardunyalar, yıldız çiçekleri ve kırmızı güller artık toprakla buluşmak için gün sayıyor. İşçi bir bayanın narin ellerinde saksıdan çıkıyor, kökleri özenle toprağa gömülüyor ve can suyuyla ilk defa tanışıyor.

İstanbul'un havasını ve toprağını seven 19 farklı çiçek türü bütün semtlere dikiliyor. Nişantaşı da bu güzelliklerden nasipleniyor, Bağcılar da. İstanbullunun hem gözleri hem de ruhları çiçeğe doyuyor. Yaz çiçekleri biraz hassas... Suyu geciktiği zaman rengi soluyor, boynu bükülüyor. O yüzden belediye işçileri şimdilerde daha özenli çalışıyor. Yaz boyunca çiçek bakımı da devam ediyor. Güllerin dibi çapalandıkça gösterişli bakıyor izleyenlerine.

Sonbahar yüzünü göstermeye başladığında çiçeklerin hem rengi hem de cinsi değişiyor. Bu kez 12 farklı çiçek toprakla buluşuyor. Menekşe, çuha, kasımpatı, kır papatyası, nergis, süs lahanası kışın geldiğini haber veriyor. İstanbul'da sessiz sedasız bir 'bayrak yarışı' sürüyor. Yarışı hangi çiçek kazanır bilinmez ama bu görsel şovdan en büyük nasibini İstanbullular alıyor.

50 milyon çiçek mevsimlik işçilere emanet
İstanbul'un çiçekleri farklı illerden geliyor. Güller Geyve ve Sapanca'nın köylerinde yetiştiriliyor. Şile, Çatalca, Silivri ve Konya'nın farklı köylerinden lale sipariş ediliyor. İzmir'den ise yaz çiçekleri yola çıkıyor. Her baharda yaklaşık 30 milyon çiçek dikiliyor. Bunların arasında lale, gül ve yaz çiçekleri var. Her kış ise 20 milyon da kış çiçeği ekiliyor.

İstanbul'un her metrekaresine dikilen çiçekler mevsimlik işçilere emanet. İşçilerin çoğu Şanlıurfa ve Diyarbakırlı. İbrahim Gülsün, iki yıldır belediyede mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Günde tanesi 50 kuruştan 2 bin 500 adet çiçek dikiyor. Ortalama günlük 100 TL para kazanıyor. Ailenin tek çalışan erkeği ve bütün yük onun omuzlarında. Çiçek dikmenin hiç kolay olmadığını, şefkat istediğini söylüyor. Hasar gören, kökleri dışarıda kalan çiçekler ölüyor. Nezir Barut, yol kenarlarına çiçek dikmenin zorluğunu anlatıyor. Eskiden çiçeklerin ismini bilmeyen, onları birbirinden ayırt edemeyen Barut, şimdi bütün çiçek isimlerini ezbere biliyor. Ayşe Sevim ise çiçek dikerek çeyiz parası biriktirdiğini anlatıyor. Mevsimlik işçiler, 'en çok çiçek diken' olabilmek için sıcak havaya aldırmadan çalışıyor.

İstanbul gibi bir beyefendiye kötü elbise giydiremem
İstanbul Park ve Bahçeler Müdürlüğü, son beş yıl içerisinde büyük bir değişikliğe gitmiş. Daha öncesinde her yıl müdür değiştiren park ve bahçeler, son beş yıldır İhsan Şimşek'e emanet. Beş yıl öncesine göre hem dikilen çiçek sayısında hem de çalışan işçi sayısında büyük bir artış olmuş. Müdürlük, her gün "Bizim semtteki parka da çiçek dikin." şeklinde onlarca telefon alıyormuş. Taleplere yetişmekte zorlanan yetkililer, kadrolarını artırmak zorunda kalmış.

İstanbul'un 18 farklı noktasındaki park ve bahçeler şefliğinde 3 bin 500 kişi çalışıyor. Her yıl İstanbul'a 15 milyon TL'lik çiçek dikiliyor. Bir yıl sonra dikilecek çiçeklerin siparişleri şimdiden veriliyor. Çiçekleri diken ve bakımlarını yapan işçiler ise mevsimlik olarak alınıyor. Yapılan iyileştirme çalışmalarıyla birlikte çalınan çiçek sayısı yüzde 5'lere kadar düşmüş. Belediye bünyesindeki Ağaç AŞ, farklı semtlerdeki satış noktalarında çiçek ve fidan satışı da yapıyor. Ağaç A.Ş'nin şimdiki hedefi ise üreticiden aldığı çiçekleri yurtdışına pazarlamak.

İhsan Şimşek, her yıl 10'a yakın farklı ülke gezerek incelemelerde bulunuyor. Özellikle Londra, Paris ve İtalya gibi Avrupa başkentlerinden örnek projeler getiriyor. Şimşek, "Her yıl 'Çiçeğe bu kadar para verilir mi?' diye milletvekilleri Meclis'te bizi eleştiriyor. İstanbul bir beyefendi. Ben bu beyefendiyi en güzel elbiseyle giydirmeliyim. Çünkü bu şehir her an dünyanın gündeminde." diyor.

Mevsimine göre çiçekler...
İlkbahar:
Lale, gül, bodur begonya, dana gözü, bahçe sardunyası.
Yaz: Pervane çiçeği, bodur kadife, yumrulu yıldız, ipek çiçeği, elagöz.
Sonbahar:
Menekşe, çuha, bodur şeker tabağı, süs lahanası, bodur kasımpatı.
Kış: Beyaz kır papatyası, bodur şebboy, bodur portakal nergisi, aslanağzı, sarı kır papatyası.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.