Haberler

Çocuklar 10 yıldır mezar gibi okullara gidiyor

Tarih: 22 Haziran 2009 Kaynak: Milliyet Emlak Yazan: Fehim Genç
Ey ana babalar! Tehlikenin farkında mısınız? Çocuklarınızı her sabah nasıl bir yapının içine bıraktığınızı biliyor musunuz?

1999 depremlerinin üstünden 10 yıl geçti. Bu depremler sonucunda İstanbul'da okullar tek tek incelendi. 2 bin 597 ilköğretim okulundan 1290 tanesi hasarlı çıktı. 1290 ilköğretim okulu çeşitli oranlarda hasar aldı. Hangi okulun ne kadar hasarlı olduğu belli değil. Bilenler de açıklamıyor.

İstanbul'daki bütün ilköğretim okullarında çifte öğretim yapılıyor. Her okula günde en azından 1500 öğrenci girip çıkıyor. Hadi yöneticiler umursamıyor diyelim. Ey ana babalar! Tehlikenin farkında mısınız? Çocuklarınızı her sabah nasıl bir yapının içine bıraktığınızı biliyor musunuz? Hasar durumundan haberiniz var mı?

Çok şükür bu yıl da öğretim dönemi kazasız belasız bitti. Valilik, geçen öğretim yılı başında, 1299 hasarlı okuldan 677 tanesinin güçlendirildiğini ya da yıkılıp yeniden yapıldığını açıklamıştı. Şimdi önümüzde dört aya yaklaşan bir tatil dönemi var. Bu dört ayda hasarlı okulların kaç tanesi elden geçirilecek dersiniz?

Boşuna uğraşmayın. Valilik açıkladı: 95 tanesi. 677'nin üstüne 95 koyarsak, 772 okul eder. 1299'dan 772 çıktı, kaldı 527 okul. Geri kalan 527 tanesi de kısmetse bir dahaki yaza. O da olmazsa bir dahaki yaza artık...

Enkaz altında kalan çocukların çığlıkları, ömür boyu gitmez insanın kulaklarından. Ey yöneticiler! Bırakın sahte gündemlerle milleti oyalamayı. Ey ana babalar! Derdiniz olmayan gündemlere kafa yormayı. Sizin en önemli gündeminiz çocuklarınızın sağlığı. Bu memlekette abuk subuk herşeye para var ama okulların onarımına gelince para yok. Para da ceplerinden çıksa bari. Para, Dünya Bankası'ndan geliyor. Dünya Bankası kredi vermese emin olun ki bugüne kadar tek bir okul bile onarılmazdı. Bu para gelirken de belli bir takvime göre geliyor. Bu parayı beklemek şart mı? İstanbul'un Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi para içinde yüzüyor. Ama paralar kaldırım müteahhitlerine, çiçek tüccarlarına gidiyor.

Depreme karşı güçlendirme semineri!
İstanbul'da okulların onarımı işi İstanbul İl Özel İdaresi'ne bağlı olarak çalışan Proje Koordinasyon Birimi'nce (İPKB) yürütülüyor. Onarım ihalelerini bu kurum yapıyor. Ancak bu birim, onarım ve güçlendirme işini bir an önce bitirmek yerine güçlendirme seminerleriyle zaman yitiriyor.

Bugüne kadar tam 966 seminer düzenlenmiş. Seminerlere öğrenci, öğretmen, okul aile birliği ve velilerden oluşan 82 bin 811 kişi katılmış. Bu nasıl bir iştir, nasıl bir boşa kürek sallamaktır anlaşılır şey değil. Okulları güçlendirmesi, onarması gereken birim seminerle vakit geçiriyor.

Hasarlı okul listesi açıklansın
Burada daha önce yaptığım çağrıyı yine yinelemek istiyorum. İstanbul Proje Koordinasyon Birimi'nin internet sitesinde (www.ipkb.gov.tr) 'güçlendirilmesi tamamlanan' okul, hastane ve idare binalarının listesi yer alıyor. Bu listede sadece 242 okulun adı var.

Bu sitede hasarlı okulların listesi neden yayımlanmıyor? Yavrularını ellerinden tutarak bu okullara götüren öğrenci velilerinin, bu hasarlı okulları ve hasar derecelerini bilmeye hakkı yok mu?

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.