Haberler

Dere yataklarındaki yapılaşma

Tarih: 25 Haziran 2009 Kaynak: Cumhuriyet
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, "Büyük şehirlerde olsun, küçük şehirlerde olsun, imara uygun olmayan alanlara ruhsat veriliyor. Ama sel ne tapu ne de ruhsat dinliyor" dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde son yıllardaki su taşkınlarındaki artışlara dikkati çekerek, dere yataklarına konut yapılmasının yurdun en önemli sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

Dere yataklarına ev yapanların meydana gelen sellerden ders almadıklarını belirten Doğu, "İzmir'de Karşıyaka'da bir sel felaketi yaşandı, çok sayıda insan öldü, çok yüksek miktarda mal kaybı oldu. Tabii ki en önemlisi can kaybı. Mal yerine getirilebilir, ama can geri gelmiyor. Niçin İzmir'de böyle bir sel felaketi yaşandı? Çünkü büyük şehirlerde gecekondulaşma nedeniyle imara uygun olmayan alanlara yerleşilmesi yaygın bir şey" diye konuştu.

Dere kenarlarında tabanın kuru olduğunu, bu yüzden insanların buralara yerleştiklerini ifade eden Doğu, şunları söyledi:

"Buralarda uzun yıllar su yükselmesi veya sel olmayabilir. Bu alanlarda yirmi, otuz yıl boyunca tarlasını, çiftliğini yöneten bir kişi, buraya ev yapmaya kalkıyor, çünkü bakıyor ki zemin ev yapmaya uygun. Ama şunu düşünmüyor, dere kenarlarında 20 yılda ya da 30 yılda bir sel felaketi olabiliyor. Sonrasında meydana gelen sel, bütün yapıları yıkıp can kaybına neden olabiliyor. Vatandaşların konuyu bilmeyişi, üzerinde durmayışı ya da sel felaketlerinden yeterli dersi almayışı nedenlerden bir kaçı. Bunları unutmamak ve dere kenarlarına ev yapılmasını halkın eline bırakmamak gerekiyor. Özellikle seçim dönemlerinde yıllardır görürüz, büyük şehirlerde olsun, küçük şehirlerde olsun, imara uygun olmayan alanlara ruhsat veriliyor. Ama sel ne tapuyu ne de ruhsatı dinliyor."

Ali Fuat Doğu, sel riski bölgelerin bilindiğini, bu konuda idari önlemlerin alınması gerektiğine işaret ederek, bu alanların imara açılmaması ve ruhsat verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.