Haberler

Balıkesir'deki rüzgâr yatırımcıya cazip geldi

Tarih: 29 Haziran 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Devrim Derin
Türkiye'de rüzgâr enerjisi potansiyeli en yüksek il olan Balıkesir'in Bandırma ve Kepsut ilçeleriyle Şamlı beldesine kurulan santraller 530 milyon euroya mal oldu.

Türkiye'de rüzgar enerjisi potansiyeli en yüksek il olan Balıkesir, 530 milyon euroluk yatırımın merkezi oldu. Bandırma ve Kepsut ilçeleriyle Şamlı beldesindeki rüzgar yatırımlarından sonra Kepsut ve Şamlı'daki rüzgar bölgeleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvuran çok sayıda firma ruhsat için sıraya girdi. Bu şirketler arasında Sabancı Holding'e bağlı EnerjiSA ve Yırcalı Şirketler Gurubu'na bağlı BEST de yer alıyor.

Doğayla Barışık
Elektrik Mühendisleri Odası Balıkesir İl temsilcisi Ahmet Çömez, yenilenebilir enerjinin doğayla barışık olduğunu belirtirken, rüzgar enerjisinin biyolojik bazlı petrol gibi enerjilerden farklı olarak çevreye hiçbir zararının olmadığını kaydetti. Çömez "Bu tür yatırımlar ilk kuruluş aşamalarında ilin ekonomisine istihdam katkısı sağlıyor. Türbinler kurulduktan sonra kendi kendilerine çalışıyor. Belli zamanlarda bakımlarının yapılması gerekiyor ama bunları da üretici firmalar yapıyor. Ancak bu tür yatırımların dünyanın ekolojik dengesini koruyarak, doğayla barışık olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu nedenle desteklenmesi gerekiyor" dedi.

Rüzgar enerjisi türbinlerini kuran şirketlerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) ruhsat alarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, rüzgar yatırımının Balıkesir'e doğrudan ekonomik bir getirisi olmadığını belirtti. Rüzgar türbinlerinin kuruluş aşamasında kuruldukları yerlerde arsası olan vatandaşlara ve çevrelerinde yaşayan insanların geçici olarak iş bulmalarına yardımcı olduğunu kaydeden Kula "Bu tür büyük yatırımların odamızla bir bağlantısı olmuyor. Ruhsatlarını EPDK'dan alıyorlar. İlimize ekonomik olarak bir katkısı yok. Ancak böyle büyük yatırımların ilimize yapılması, Balıkesir'in isminin dünyada da duyulmasını sağlıyor. Bu da ilimizin doğal güzelliklerinden olan rüzgar sayesinde oluyor. Bir anlamda Balıkesir'in reklamı yapılıyor" diye konuştu." dedi.

30 yıl kazanç sağlar
Dünyadaki en büyük rüzgar türbini üretici olarak bilinen Vestaş Balıkesir'de Kazancı Holding'in Aksa Enerji şirketi aracılığı ile Balıkesir'e servis ağı deposu kurdu. Türkiye genelinde 300 milyon euroluk rüzgar paneli satan şirketin Balıkesir Depo Müdürü Hidayet Şan, kurulan rüzgar türbinlerinin 5 yılda kendi masrafını çıkartıp, 30 yıl süre ile de yatırımcıya kazanç sağladığını söyledi. Rüzgar enerjisinin doğaya zararı olmayan bir enerji türü olduğunu belirten Şan "Türbinlerde katı ya da sıvı yakıt kullanılmıyor. Tamamen rüzgar enerjisi ile çalışmakta. Biz iki yıldır Balıkesir'de faaliyet gösteriyoruz" dedi.

Balıkesir'de depo kurma sebeplerini başında ilin rüzgar enerjisi potansiyelinin Türkiye'deki tüm illerden daha fazla olmasına bağlayan Şan sözlerini şöyle sürdürdü: "Balıkesir'de depo kurmamızın sebebi Türkiye'nin en büyük rüzgar sahasına sahip olması ve her türlü ulaşımın kolay olması. Firma olarak bugüne dek Türkiye genelinde 300 milyon euro türbin sattık.

Biz yatırımı yapan firma için üretip söz konusu alana dikimini sağlıyoruz."

Üç bölgede yoğunlaşıyor
* Balıkesir'deki ilk rüzgar enerji santralı Bandırma'da 2006'da kuruldu. Türkiye'deki en büyük rüzgar santralı olan tesisi Bandırma Rüzgar A.Ş. 200 milyon euroluk yatırımla gerçekleştirdi. Santral 30 megavat gücünde.

* 2008'in Haziran ayında kurulan ikinci tesis Şamlı beldesinde açıldı. Aksa Holding'e bağlı olan Baki Elektrik'in 130 milyon euro yatırımla gerçekleştirdiği santral, 250 bin hanenin ihtiyacını karşılıyor.

90 megavat gücündeki santralde toplam 30 adet rüzgtürbini var. Her biri 3 megavat gücünde olan 30 adet rüzgar türbini, Şamlı'daki Halkpınar, Karacaören, Dombalakayatepe, Toybelen, Yapaz, Yeroluk, Kirazdüzü, Ericikçatağı, Güldüzü, Elmalıçökek mevkilerine yerleştirildi. Yıllık 260 bin megavat saat enerji üreten santral 130 milyon euroya mal oldu.

* Kepsut'taki üçüncü rüzgar santralının ise bir bölümü tamamlandı, diğer bölümü bu yıl hizmete açılacak. Bilgin Enerji Grubu'nun Kepsut ilçesi Kürse, Eşeler ve Karakaya köylerinin tepelerine konuşlandıracağı santral, 50 türbinden oluşuyor ve toplam 425 megavat gücünde. Yıllık 1 milyar 600 milyon kilovat elektrik üretecek olan santral 200 milyon euroluk bir yatırımla hizmete açılacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.