Haberler

Marmaray Projesi yine tarihe takıldı

Tarih: 2 Temmuz 2009 Kaynak: Cumhuriyet
Kadıköy Belediyesi Strateji Müdürü Onur, Ayrılı Çeşme'nin bulunduğu yerde korunması durumunda Marmaray'ın güzergâhının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, son kararı İstanbul 5 No'lu Anıtlar Koruma Kurulu'nun vereceğini söyledi.

Marmara ile Kadıköy-Kartal raylı sistemini birleştirecek olan Ayrılık Çeşme İstasyonu'ndaki kazılar sırasında tarihi bir namazgah ortaya çıkarıldı. Kadıköy Belediyesi, Ayrılık Çeşme ve tarihi namazgahın bulunduğu yerde aslına uygun olarak restore edilmesi için çalışma başlattı.

Kadıköy İbrahimağa Mahallesi'nde bulunan ve Marmaray Projesi kapsamında bir geçiş güzergahı konumundaki Ayrılık Çeşmesi'nin bulunduğu alandaki tarihi dokunun ortaya çıkarılması için başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Ayrılık Çeşmesi ve çevresi, Osmanlı padişahlarının ordularıyla savaş seferine çıkarken aileleriyle vedalaştıkları yer olarak biliniyor. Kadıköy Belediyesi Strateji Müdürü Şule Onur, çeşmenin bulunduğu yerde korunması durumunda Marmaray'ın güzergahının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, son kararı İstanbul 5 No'lu Anıtlar Koruma Kurulu'nun vereceğini söyledi. Onur "1600'lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Ayrılık Çeşmesi'nin İbrahimağa'da bulunan yerinin orijinal yeri olup olmadığı tartışma konusuydu. Bazı araştırmacılar çeşmenin ilk yapılan yerinin burası olduğunu gösteriyor. Kazılarda toprak altı çalışmalarda çeşmenin yanında bulunan namazgah da ortaya çıkarıldı. Bu kazı ile çeşmenin orijinal yerinin şu an bulunduğu yer olduğu kesinleşti. Çeşmeyi akar hale getirip, Kadıköylüler'e armağan edeceğiz" diye konuştu.

Çeşmenin tarihçesi
Padişah 4. Murat'ın Bağdat Seferi'ne çıkışından itibaren Ayrılık Çeşmesi olarak anılmaya başlanan noktada, daha sonraki Osmanlı padişahları, Topkapı Sarayı'ndan Üsküdar'a geçer, Üsküdar''dan Menzilhane-Karacaahmet Türbesi istikametini takip ederek Ayrılık Çeşmesi'nin başına gelirdi. Buradaki Haydarpaşa ve İbrahimağa Çayırı'nda talim yapan askerleriyle buluşan padişahlar, ailelerle vedalaştıktan sonra Anadolu'ya sefere çıkarlardı.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.