Haberler

İstanbul'u kültür başkenti yapmak için 2 bin proje başvurdu, 281'i kabul edildi

Tarih: 10 Temmuz 2009 Kaynak: Referans

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç hem gelen projeler hakkında bilgi verdi, hem de eleştirileri cevapladı. Projesi kabul edilmeyen bir sanatçı toplantıda protestoda bulundu.

İstifalar ve yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen "2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi"ne, bugüne kadar 2 bine yakın projenin geldiğini söyleyen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, projelerin toplam bütçesinin yaklaşık 3 milyar TL gibi bir rakama ulaştığını söyledi.

Nuri Çolakoğlu'nun istifasının ardından 14 Nisan 2009 tarihinde göreve başlayan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, bugüne kadar Ajans'a toplam 1990 adet proje başvurusu iletildiğini belirterek sayının İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine duyulan ilgi ve sahiplenme açısından memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Avdagiç, "1990 projenin toplam bütçesi yaklaşık 3 milyar TL gibi bir rakama ulaştı. Söz konusu projeleri objektif değerlendirme kriterleri çerçevesinde incelemeye aldık. Bugüne kadar 1262 proje Yürütme Kurulu onayına sunuldu. Diğer proje teklifleri de direktörlük ve yönetmenliklerce inceleniyor. Bugüne kadar 281 proje teklifi kabul edildi" dedi.

200 milyon TL bütçe var

"İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" çalışmalarında bugüne kadar 60 projenin tamamlandığının altını çizen Avdagiç, her bir proje önerisinin bütün kriterler çerçevesinde tek tek değerlendirilmesinin zaman aldığını dile getirerek, bu zamanı minimize etmek için Ajans çalışmalarının kesintisiz devam ettiğini dile getirdi. Proje alımının ise artık kapandığını açıklayan Avdagiç, bundan sonra ihtiyaç halinde spesifik olarak proje alınabileceğine dikkat çekti.

Projenin bütçesiyle ilgili bilgi veren Avdagiç, 2008 yılında toplam bütçenin 285 milyon 173 bin TL olduğunu burada ellerine 78 milyon 487 bin TL geçtiğini bunun 40 milyon TL'sinin gider olarak harcandığını vurguladı. 2009'da ise belirlenen bütçenin 805 milyon TL olduğunu bu rakamdan 52 milyon TL'nin ellerine geçtiğini gider olarak ise henüz 32 milyon 387 bin TL'nin harcandığını dile getirdi. Bütçeleri koordinasyon kurulunun belirlediğini ancak son kararın parlamentodan çıktığını belirten Avdagiç, "Açıklanan bütçe ile gerçekleşen arasında fark var. Çünkü son karar meclisten çıkıyor. Kriz nedeniyle bazı vergi gelirlerinin düşmesi ve yine kamunun verdiği kaynağı kısması yüzünden bizim bütçemizde küçüldü. Yalnız 2009 için 200 milyon TL'yi garantiledik. Bu rakamı ek kaynaklar ve sporsorluklarla da yukarı çekmek istiyoruz" dedi.

Raporda yolsuzluk göremedik

Avdagiç, İstanbul 2010 kapsamında yapılan proje başvurularının belli bir standartta olmadığına dikkat çekerek, proje üretmek ve bunu resmi başvuru formatına sokmak anlamında genel olarak Türkiye'de bir eksiklik olduğunu, Ajans olarak Avrupa Birliği standartlarında bir yaklaşım benimsediklerini ve başvuru yapan müellifleri de bu standartlara yönlendirdiklerini dile getirdi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin hem İstanbul hem Türkiye için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Avdagiç, amaçlarının İstanbul'a 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde kalıcı ve sürdürebilir eserler bırakmak olduğunu belirtti ve bu noktada her kesimin desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti. İstanbul'u sanat etkinliklerinin düzenlendiği ve Avrupalı sanatçıların ziyaret ettiği bir merkez haline getirmek istediklerini dile getiren Avdagiç, böylece bu projenin İstanbul'a önemli bir ekonomik değer katacağına dikkat çekti. Avdagiç, yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak ise şu açıklamayı yaptı: "Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun bize intikal raporu var. Raporu inceledik. İçinde yeni kurulan bir ajansla ilgili bilgiler var. Raporda yolsuzlukla ilgili bir tespit görmedik."

Projesi kabul edilmeyince protesto etti
Avrupa Kültür Başkenti Projesi bu kez de bir protestoya neden oldu. "Kör Fotoğrafçılar" isimli bir proje hazırlayan Nuri Kaya, "Bu proje için komiteden bize, kabul edilecek dediler. Fakat daha sonra yürütme kurulundan geçmedi. Ama biz kabul ediliyor diye düşünüp 100 bin lira para harcadık. Projeye başladık. Şimdi 311 gün oldu bir türlü görüşemedik sizinle. Keşke 2010'un başında bir işadamı değil, kültürden anlayan birisi olsaydı" dedi. Avdagiç, bu sözlere "70 gündür görevdeyim. Sizin projenizle ilgili görüşmeler yapıldı.

Gerçekleştirme imkânı bulamadık. Arkadaşımın bu yaklaşımını kınıyorum" yanıtını verdi.
Avdagiç, bazı projelere yeterli bütçe verilmemesi ve projelerin sonucuyla ilgili bir açıklama yapılmamasıyla ilgili eleştiriler üzerine ise şu açıklamayı yaptı: "Biz de bu kadar çok proje geleceğini tahmin etmemiştik. Bu kadar kısa zamanda hiçbir şey için 2 bin proje başvurusu yapıldığını sanmıyorum. Bu yüzden bazı projelerin bütçeleri istenilen gibi olmamış olabilir. Direktörlerimizi de anlamak lazım. Böyle durumlarda karşı tarafı töhmet altında bırakmamak lazım."

İstanbul 400 bin nüfuslü Cork'un bile gerisinde

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO) "Avrupa Kültür Başkenti; İstanbul" raporuna göre, 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen 3 şehirden biri olan İstanbul'un 2009 yılı için projelere 805 milyon liralık bütçe ayırdığı belirtildi.

Hazırlanan rapora göre, 2010 yılına 6 ay kala detayları belli olup onaylanan en büyük 10 projenin toplam bütçesinin 10 milyon lirayı bulmadığı bildirildi.

Yapılan açıklamada, dünyadaki diğer örneklerle kıyaslandığında, İstanbul'un bu kadar az proje üretmesinin ardındaki temel nedenin tanıtım eksikliği olduğu iddia edildi.

Kullanılabilecek çok büyük bir kaynak olmasına rağmen, özellikle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Tanıtım Ajansı'nda yaşanan istifaların ve yönetim değişikliklerinin dikkatlerin dağılmasına ve tanıtımın eksik, algının olumsuz oluşmasına yol açtığı savunulan raporda, gelecek yıl 10 milyon turist ağırlaması beklenen İstanbul'da kişi başına düşen harcamanın ortalamanın oldukça altında kalmasının beklendiği, Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehirlerde ayrılan bütçelerden yapılan harcamaların nüfusla oranlandığında kişi başına yapılan harcamanın giderek arttığının ortaya çıktığı belirtildi.

800 başvuru 120 kabul
Kültür Başkenti için hazırlanacak projelerin finanse edilebilmesi için ayrılan fonun, akaryakıta yapılan zamlardan oluşturulduğunu belirten İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, "Bu kapsamda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti için hazırlanacak projelere 2009 yılında 805 milyon liralık bütçe ayrıldı. Ancak bu, bütçenin tamamının kullanılacağı anlamına gelmiyor. Nitekim, 2010'a 6 ay kala detayları belirlenip bütçeden alacağı pay kesinleşen en büyük 10 proje için ayrılan paranın toplamı 10 milyon lirayı bulmuyor. Şu ana kadar 800'ü aşkın proje bütçeden pay almak için başvurdu, fakat kabul edilen proje sayısı 120-130 seviyesinde kaldı.

Proje sayısında son sırada 100 proje ile İrlanda'nın 400 bin nüfuslu Cork şehri yer alıyor. İstanbul şu an için sondan ikinci sırada yer alıyor. Benzer şekilde, şu ana kadar bütçeden ayrılan miktar olan 10 milyon lira (yaklaşık 5 milyon euro) Avrupa Kültür Başkenti şehirlerinin bütçelerinin gerisinde kalıyor. Sıralamada en geride yer alan Cork'un bütçesi 8 milyon euro seviyesinde."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.