Haberler

Yedi tepeli şehre 7 mekanlı Bienal

Tarih: 20 Eylül 2005 Kaynak: NTVMSNBC

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nca düzenlenen 9. Uluslararası İstanbul Bienali, açılış töreniyle başladı. ‘İstanbul’ başlığı altında düzenlenen bienalde, 30 ülkeden 53 sanatçı ve sanatçı grubu, projelerini 7 ayrı mekanda sergiliyor.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nca (İKSV) düzenlenen 9. Uluslararası İstanbul Bienali, Salıpazarı’ndaki Antrepo No.5’te gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Törende konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, dünya sanatçılarının, siyasi, dil, din, mezhep ve ırk gibi nedenlere dayanan ayrımların yaşanmadığı bölgelerde buluştuğunu ifade ederek, “Sizler de dünya sanatçıları olarak en doğru adreste buluştunuz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, İstanbul’un artık dünya kentleriyle yarışır duruma geldiğini dile getirerek, “Üç büyük imparatorluğa evsahipliği yapmış İstanbul, dünyanın buluştuğu bir kent. İstanbul adeta yeniden keşfediliyor. Bütün dünya sanatçılarını İstanbul’a davet ediyor ve geçmişte olduğu gibi sanatın İstanbul’dan tüm dünyaya yayılacağına inanıyoruz” diye konuştu.

‘Geleceğin Yapıtlarından Örnekler Sunuluyor’
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerinin bienal açısından önemini vurgulayarak, “Küratörler Charles Esche ve Vasıf Kortun, kentin imgesel gücünü konunun kapsamı içine alarak, renklerle, efsanelerle, masallarla dolu bir giz dünyasının kapılarını açıyor. İstanbul bir anıtlar kentidir de. Hıristiyanlığın başyapıtı Ayasofya, Bizans’tan kalma 60’a yakın yapıt, Galata Kulesi, Kız Kulesi ve görkemli Süleymaniye bir tepeden bakar İstanbul’a. Ama Esche ve Kortun, anıtsal mekanların hiçbirini kullanmıyorlar. Pera’da, Tepebaşı’ndan Tophane’ye inen yol üstündeki 7 yapıda, Amerika’dan Almanya’ya, Endonezya’ya kadar 30 ülkeden 50 dolayında sanatçının yapıtlarını sergiliyorlar. Küreselleşen dünyada çeşitli kimlikleri bir araya getiriyorlar. Geçmişin yüce anıtlarıyla kuşatılmış İstanbul’da, geleceğin yapıtlarından örnekler sunuyorlar. Belki de İstanbul’un geçmişte olduğu kadar, geleceğin de kültür başkenti olduğunu belirtmek istiyorlar” diye konuştu.

Bienalin küratörlerinden Charles Esche, düşünce silsilesinden, İstanbul halkına çok şey sunmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Uluslararası çelişkileri ve kontrastları İstanbul’da bir araya getirmeyi amaçladık. Farklı eğilimleri huzurunuza taşımayı hedefledik. Burada, bir takım ruhuyla çalışarak hedefimize ulaşmayı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Küratör Vasıf Kortun da “Artık İstanbul’un başka yerleri yakalamasının değil, başka yerlerin İstanbul’da söz söyleme zamanı. Biz işimizi bitirdik. Söz sırası sizde. Türkiye’nin pek alışık olmadığı bu faaliyete destek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Törende daha sonra, bienalin eş sponsorları Abdi İbrahim İlaç, Aygaz ve Opet ile diğer sponsorlar ve destekçi kuruluşlara teşekkür plaketleri Muammer Güler, Kadir Topbaş ve Şakir Eczacıbaşı tarafından verildi. 

İki Küratörlü Bienal 
Charles Esche ve Vasıf Kortun’un küratörlüğünde “İstanbul” başlığı altında düzenlenen 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nde, 53 sanatçı ve sanatçı grubunun projeleri, Şişhane’deki Deniz Palas Apartmanı, Bankalar Caddesi’ndeki eski Garanti Bankası binası, Tophane’deki Tütün Deposu, Tünel’deki Bilsar binası, Antrepo No.5 ve İstiklal Caddesi’ndeki Platform Garanti Güncel Sanatlar Merkezi ile Garibaldi binasında sergileniyor.

30 Ekim tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak bienalde, hem kentsel mekana, hem de bu kentin dünya için taşıdığı anlamın imgesel gücüne işaret ediliyor.

Bienaldeki projelerin yarısı, küratörler tarafından seçilerek İstanbul’a 1 ile 6 ay arasında değişen sürelerde yaşayıp çalışmak üzere davet edilen sanatçı ve sanatçı grupları tarafından, diğer yarısı da Kahire, Priştine, Almatı ve Berlin gibi dünyanın farklı yerlerinden gelen yapıtlardan oluşuyor.

270 Sayfalık ‘Bienal Rehberi’, Bileti Olana Ücretsiz
Sanatseverler, biletleri ile mekanlara geldiklerinde, yapıtlar ile ilgili küratörler tarafından kaleme alınmış açıklayıcı yazıların ve sergi fotoğraflarının bulunduğu 270 sayfalık “Bienal Rehberi”ni de ücretsiz olarak alabilecekler.

İstanbul Bienali Bilet  Fiyatları
9. Uluslararası İstanbul Bienali’nin bilet fiyatları;
Tam 15 YTL

İndirimli 7 YTL (öğrenciler, 65 yaşın üstündekiler, öğretmenler, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyeleri ve 20 kişinin üzerindeki gruplar sergiyi indirimli olarak izleyebilecekler)

15 kişinin üzerindeki öğrenci grupları 2.500.000 TL
Her gün Deniz Palas, Garanti Binası ve Tütün Deposu’nda, dört kere saat 11.00, 13.30, 15.00 ve 16.30’da düzenlenecek olan rehberli turlar: tam 15 YTL, indirimli 7 YTL (giriş ücreti bu fiyata dahil değil; tek bilet ile üç mekan gezilebilir.)

‘Sınırsız 9B’ Biletlerinin Satışı Devam Ediyor
İstanbul Bienali’nin açık olacağı 6 hafta boyunca sergi mekanlarının tümüne sınırsız giriş hakkı sağlayacak “Sınırsız 9B” biletleri ise Biletix üzerinden satılmaya devam ediyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.