Haberler

Körfez'de sır kalmayacak

Tarih: 13 Ağustos 2009 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar İzmir Körfezi ile ilgili yapılan en geniş kapsamlı çalışmayı başlattı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü ile Mayıs ayında imzalanan protokol çerçevesinde çalışmalara başlayan akademisyenler Körfez'de sır bırakmayacak.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü tarafından başlatılan inceleme çalışmaları, Körfez'in tüm özellikleri, zemin yapısı, su sirkülasyonu gibi bilgilerin yanı sıra, Körfez'deki aktif fay hatlarının yerini de tespit edecek. İzmir Körfezi'nin farklı yerlerinden alınacak numuneler üniversitede incelenerek hazırlanacak rapor doğrultusunda marina, liman gibi yatırımlar için bilimsel tespitler gerçekleştirilecek. Çalışmalar sonucunda ayrıca iç ve dış Körfez arasında yeterli sirkülasyonun sağlaması amacıyla yapılacak olan kanalının yeri ve özellikleri de belirlenecek. Yapılacak olan sirkülasyon kanalı, Körfez'de sürekli temizliği sağlayacak. Yeni Kale önlerinden Körfez'e doğru olan akıntı girişi Ragıp Paşa Dalyanı'ndan çıkamadığı ve yeterli sirkülasyon olmadığı için tam temizlik sağlanamıyordu.

Çalışmalarla İzmir Körfezi'nin akıntı sistemi ile sismik ve batimetrik (derinlik) özellikler de ortaya çıkarılacak. Körfez'in ayrıca derinlik haritası ile jeolojik ve deniz tabanı morfolojisi de ölçülerek aktif tektonik özellikleri saptanacak, sıcak su çıkışları belirlenecek. Akıntı modelinin oluşmasının ardından derinleştirme, kanal açma ve batık gemilerin çıkarılması gibi uygulamalarla İç Körfez ile Dış Körfez arasındaki sirkülasyon artırılacak. Çalışmalar yaklaşık 12 ay sürecek.

Körfez'in gizlisi kalmayacak

Çalışmalar hakkında bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdeniz Özel, çalışmaların kendi alanında "ilk" olduğunu söyleyerek, "Şu an dünyadaki teknolojilere paralel olarak en gelişmiş sistemlerle çalışıyoruz. Çok kanallı, çok hüzmeli eko sounder'ların yanı sıra yanal taramalı sonar, madeni atık gibi malzemelerin tespitine yönelik manyetometre kullanıyoruz" dedi. Çalışmaların İzmir Körfez'inin morfolojisini, fay-kırık gibi tektonik durumları inceleyeceğini söyleyen Prof. Dr. Erdeniz Özel, "Deniz tabanı üzerindeki döküntüler ve benzeri parçaların tespiti ve tabana ait bütün detayların, deniz suyunun kalitesi ile ilgili çalışmalara ve akıntı çalışmalarına temel teşkil edecek verilerin sağlanmasına çalışıyoruz. Tüm bu veriler Körfez'in altyapısını ortaya çıkaracak. Hem deprem verilerine yardımcı olacak hem de deniz derinliğinin haritalanmasında kullanılacak. Ayrıca Körfezin akıntı rejiminin gerçek modellenmesinde ve bu kapsamdaki çok çeşitli amaçlarla kullanılabilecek" diye konuştu.

 

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.