Haberler

Tarihi yarımadada çakma 'butik' arttı denetim sıkılaştı

Tarih: 7 Eylül 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Dilek Taş
Son yıllarda dünyada gelişen butik otelcilik anlayışıyla Türkiye'de yine kavram kargaşasına neden oldu. Dünyada çok özel standartlarda otellere verilen özel belgeli ve butik otel kategorisi Türkiye'de her 10 odalı otel açan kullanmaya başlayınca tartışmalar arttı. 2010 Dünya Kültür Başkentliği'ne hazırlanan İstanbul'da kendisi butik otel olarak nitelendiren ancak butik otel belgesi taşımaya otellerin sayısının artması Özel Belgeli ve Butik Otelciler Birliği'ni (ÖZBİ) harekete geçirdi. Her 10 -15 odalı otel açan ben butik otelim diyor" diye konuşan Gülkaynak son dönemde Sultanahmet ve Sirkeci başta olmak Sultanahmet ve Sirkeci başta olmak üzere tarihi yarımadada butik otel furyasının bölge turizmini ciddi anlamda tehdit ettiğine de dikkat çekti. Bölgede otel sayısının da kontrolsüz şekilde arttığına dikkat çeken Özkaynak bunun tarihi yarımadadaki turizm kalitesini etkilediğini söyledi.

5.5 Saatlik Denetim
Gülkaynak, konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri ile de görüştükleri ve tarihi yarımadadaki otel sayısına bir sınırlama getirilmesini istediklerini söyledi. Bu arada İstanbul'un 2010 Dünya Kültür Başkenti'nin yaklaşması ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İl Turizm Müdürlüğü de tarihi yarımadadaki otel denetimlerini sıkılaştırdı. İstanbul Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili, 2010'a hazırlık olarak tarihi yarımadadaki denetimlerini artırdıklarını söyledi. Bu hafta içinden Laleli bölgesinde 5.5 saat denetime kendisinin de katıldığını söyleyen Bilgili, "Tarihi yarımadayı dünyaya bir inci olarak sunuyoruz. Ama maalesef en kötü otellerimiz, en çok dedikodusu yapılan otellerimiz de bu bölgede 2010'a kadar buradaki standartları yükseltmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

'Kavram Kargaşası Var'
ÖZBİ'ye üye Türkiye'de 100 özel belgeli ve butik otel bulunuyor. Bunlardan 32 tanesi tarihi yarımadada özel belgeya sahip. Tarihi yarımadadaki İl Turizm İl Müdürlüğü kaynaklarına göre tek bir butik otel yer alıyor. Oysa tarihi yarımada pek çok otel kendini butik otel olarak nitelendiriyor. Turizmci Faruk Boyacı, konunun kavram kargaşasından kaynaklandığını söyledi. Boyacı "Butik otel ile küçük otel karıştırılıyor. Türkiye'de 'butik otel' yazılan pek çok otel aslında aile işletmesi olan küçük otel" dedi. Boyacı, ayrıca tarihi yarımada bölgesinde özel belgeli otel sayısının artırılması gerektiğine de dikkat çekti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.