Haberler

Felaketlerden ders almadık

Tarih: 14 Eylül 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner, Kadir Kemaloğlu
İstanbul ve Tekirdağ'da meydana gelen ve 31 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, milyonlarca liralık maddi hasara yol açan sel baskınının ardından İzmir'de de faciaya davet çıkaran görüntüler var. Yapılan tüm uyarılara rağmen vatandaş yine bildiğini okuyup dere yataklarına konut yaptı. Denetim eksikliğine vatandaşın umursamazlığı eklenince, ortaya büyük bir felakete neden olabilecek görüntüler çıktı.

Geçtiğimiz yıllarda birçok vatandaşımızın sel sularına kapılarak hayatını kaybettiği Çiğli'deki dere yatakları, yine evlerle dolu. 14 yıl önceki sel felaketinden sonra Çiğli'de kurulan bir kooperatifin, inşaat atıklarını Maltepe Deresi'ne atması da dikkat çekti.

192 kilometre

Yaptığımız araştırmada, 1995 yılında 62 vatandaşımızın hayatını kaybettiği sele neden olan Çiğli Maltepe, Büyükçiğli ve Küçükçiğli ile Ilıca ve Bostanlı derelerinin durumlarının içler acısı olduğunu gördük. Maltepe Deresi yatağına yapılan gecekondular, yine risk altında.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, 1995'teki felaketin ardından, kenti çevreleyen dağların eteklerinde, yağmur suyunun hızını kesmek, dolayısıyla kentin kıyı kesimlerindeki ev ve işyerlerini su baskınlarına karşı korumak amacıyla su tutucu bentler oluşturdu. Bentlerin, molozlarla doldurulduğu anlaşıldı. İZSU'nun 92 dere yatağında yaptığı 192 kilometrelik ıslah çalışmasının da amacına hizmet etmediği, vatandaşların dereleri hala çöplük gibi kullandığı belirlendi.

Hepsi tıkalı

Otomobil lastiğinden çekyata kadar her şeyin atıldığı dere yataklarındaki olumsuz görüntüler, geçmişte yaşanan sel felaketinden hiç de ders almadığımızı ortaya koyuyor. Selde en çok can kaybının yaşandığı Maltepe ve Ilıca dereleri, hafriyatlarla tıkanmış durumda. Yağmur suları, hafriyatları yararak akışını sağlıyor. Su tutucu bentler de tıkanma noktasında.

1999 ile 2009 yılları arasında geçen 10 yıllık süreçte İZSU Genel Müdürlüğü, izmir genelinde aktif durumdaki 92 derede yaklaşık 192 kilometrelik ıslah çalışması yaptı. Daha önce varlığı bilinen, fakat yanlış imar uygulamaları ve dere yataklarının yapılaşmaya açılması sonucu 30 derenin günümüzde kaybolduğu ortaya çıktı. İZSU Genel Müdürlüğü, yağışlı havalarda ortaya çıkan göllenmeleri önlemek amacıyla bu bölgelerde ve kentin çukur kesimlerinde, yağmur suyu kanalları açtı. İnşa edilen yağmur suyu kanalları sayesinde yağışlı havalarda oluşan göllenmeler, en yakın dere yatağı kanalıyla denize veriliyor.

5 bin 765 metrelik koruyucu duvar örüldü

İZSU Genel Müdürlüğü, kentin çeşitli kesimlerinde toplam 69 bin metrelik yağmur suyu kanalı inşa etti. İnşa edilen yağmur suyu kanalları sayesinde kaybolan derelerin yarattığı sıkıntı, bir şekilde giderilmiş oldu. Ayrıca dere ıslahları kapsamında 5bin 765 metre uzunluğunda koruyucu duvar inşaatı gerçekleşti. Yağışlar süresince İZSU Genel Müdürlüğü'ne bağlı 300 kanal temizlik personeli, 24 saat süreyle kesintisiz olarak görev yaptı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.