Haberler

Sarnıç Karayolu Üst Geçidi Hizmete Girdi

Tarih: 29 Eylül 2005 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Kocaoğlu, “24 ayda tamamlanacak Aliağa – Menderes rayli sistem projesi izmir’in gelişimine büyük katki sağlayacak”
Kent içi toplu ulaşımda Aliağa – Menderes banliyö hattının metro standardına çıkarılması için yürütülen çalışmaların en önemli ayaklarından biri tamamlandı. Haziran 2004’de yer teslimi yapılan Sarnıç Karayolu Üst Geçidi bugün düzenlenen örenle açıldı. Törene İzmir Valisi Oğuz Kaan Köksal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir Kaymakamı Kemal Karadağ, Sarnıç Belediye Başkanı İsmail Acar, Gaziemir Belediye Başkanı Adnan Yüksel, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, belediye bürokratları, Gaziemirliler ve Sarnıçlılar katıldı.

Törende bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Sarnıç Karayolu üst geçidinin kent içi toplu ulaşıma çözüm getirecek Aliağa – Menderes raylı sistem projesinin ilk açılış töreni olduğunu vurguladı.
Aliağa – Menderes projesinin en önemli ayaklarından biri olan Karşıyaka tüneli için 14 Eylül tarihinde ihale dosyaları açıldığını belirten Kocaoğlu “ Yılbaşına kadar 3-4 ihale daha yapacağız. Böylelikle günde 550 bin yolcuyu konforlu, kesintisiz ve hızlı bir şekilde taşıyacağız.” diye konuştu.

Bu projenin şu anda Türkiye’nin en büyük ulaşım projelerinden biri olduğunu vurgulayan Kocaoğlu; “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 24 ay içinde yatırımlarımızı tamamlamayı ve hattı hizmete açmayı düşünüyoruz” dedi.
Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Göreve geldiğimizde İzmir’in en önemli projeleri arasında UNIVERSİADE vardı. Uluslararasıydı ve belirli bir zaman dilimindeydi. Bu organizasyondan hükümetimizin, halkımızın desteği ile yüz akı ile çıktık. Herkese şükranlarımı sunuyorum.

İkinci en önemli projemiz ise Aliağa – Menderes raylı sistem projesiydi. İzmir’de kent içi ulaşımda 1500 otobüsle hizmet veriyoruz. Bu sayıyı arttırdığımızda trafik kilitleniyor. Bu yüzden ulaşım sorununu çözmemiz gerekiyordu. Haziran ayında Üçyol – Üçkuyular metro hattının temelini attık. 2007 bahar ayında en çok yaz ayında hizmete girecek.

Üçyol- Üçkuyular , Aliağa – Menderes hattı ile kentlileri raylı sistem ve metroyla taşıyacağız. Bu proje aynı zamanda kent çanağına sıkışmış olan kent ve sanayi büyümesini sağlayacak. Artık sanayici de konut yapan toplu konut idaresi de hem Torbalı da hem de Aliağa’ya yatırımlarını kaydırmak üzere yola çıktı. Kent büyüyecek, sanayi gelişecek, sağlıklı konut ve yeşil alanlar yaratılacak ve kentsel dönüşüm sağlanacak”

İzmir Valisi Oğuz Kaan Köksal ise yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün büyükşehirler için önemine değinerek, “ Kentsel dönüşümü sağlamak için en önemli alt yapı yatırımlarından biri ulaşımdır. Bu proje şehir içindeki trafiği önemli ölçüde rahatlatacak, hemzemin geçitlerin yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır. Bu anlamda Aliağa – Menderes projesi ve bu kapsamda açılan Sarnıç Karayolu Üst Geçidi İzmir için çok önemli bir yatırımdır. “ diye konuştu.

Üst Geçit Hizmete Girdi
Konuşmalarından ardından Vali Köksal ve Belediye Başkanı Kocaoğlu, üstgeçidin açılışını yaptı. Sarnıç Karayolu Üst Geçidinin tamamlanmasıyla; Havaalanı yolunu (Akçay Caddesi) Sarnıç’a bağlayan karayolunun demiryolu ile kesişmesi önlendi. Karayolu ve yaya geçişleri demiryolu ile kesişmeyeceğinden sistemin yüksek standartlı ve hızlı bir kent içi raylı toplu taşıma sistemine dönüştürülmesi sağlanacak. Sarnıç Karayolu Üst Geçidinin uzunluğu 360 metre, platform genişliği ise 10 metre. Üst geçit 2 kenar ve 6 orta olmak üzere 8 ayaktan oluşuyor. Sarnıç Karayolu Üst Geçidinin hizmete açılmasına paralel Sarnıç İstasyonunun yapımına başlanılacak.

Toplu Ulaşımda Devrim
Kentin kuzey – güney aksında yer alan 80 km.lik banliyö tren hattında İzmir Büyükşehir Belediyesi, inşaat faaliyetleri için 200 milyon dolar yatırım yapacak. 2007 yılında tamamlanacak hatta günde 550 bin yolcu taşınacak. Büyükşehir Belediyesi, paralel olarak aynı tarihlerde Üçyol – Üçkuyular (5.5 km.) metrosunun da devreye girmesini planlıyor. Böylece halen sadece 11.5 km.’lik Üçyol – Bornova hattına sahip olan İzmir, iki yıl sonra 96 km.lik metro hattına kavuşacak. İzmir’in ulaşım sorunu gerçek anlamda çözülmüş olacak.

Projenin Genel Özellikleri Nelerdir?
İzmir’i kuzey ve güney aksında birbirine bağlayan Türkiye’deki en yaygın kent içi demiryolu ağı olan Aliağa – Menderes hattı projesi, iki bölümden oluşuyor:

- Kuzey Hattı (Aliağa-Alsancak)
57 km. uzunluğunda,
20 istasyondan oluşuyor,
60 dakikada katedilecek.
- Güney Hattı (Alsancak-Cumaovası)
22 km. uzunluğunda,
10 istasyondan oluşuyor,
26 dakikada katedilecek.

İstasyonlar çevresinde alt merkezlerin (yerleşim bölgeleri) varolması, Aliağa – Menderes hattı projesinin en büyük avantajları arasında sayılıyor. Aliağa – Menderes hattı aynı zamanda körfezin iki yakası arasındaki en ekonomik bağlantı olarak da kabul ediliyor.

Bugüne Kadar Neler Yapildi ?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1999 yılından bu yana sürdürdüğü yoğun çabalar sonucunda TCDD ile imzalanan ortak çalışma programları kapsamında:
İzmir Büyükşehir Belediyesi Halkapınar ana istasyonunu inşa etti. Sarnıç Karayolu Üst Geçidini tamamladı. (Salhane,Turan, ESBAŞ, Semt Garajı, Koşu, Sarnıç) istasyonlarının yer teslimini yaptı; inşaatlarına başlanacak. Gediz Karayolu Altgeçidi çalışmaları hızla ilerliyor. Halkapınar Yaya Üst Geçidinin de yer teslimi yapıldı, inşaatına başlanacak. Karşıyaka Tüneli ve tünel içindeki Alaybey, Karşıyaka, Nergiz ve yüzeyde olan Naldöken İstasyonlarının ihalesi yapıldı. 3. etabı oluşturan Şirinyer Tüneli ve istasyonu için ise ihale hazırlıkları başladı.

80 km.’lik Yeni Hat Neleri Değiştirecek?
- Aliağa – Menderes arasında çalışacak metro ile konut ve sanayi bölgeleri birbirine bağlanacak. Günde 550 bin, yılda 165 milyon yolcu taşınacak.
- Aliağa – Menderes ve Üçyol – Üçkuyular metro hatlarının devreye girmesiyle yaklaşık 400 belediye otobüsü devre dışı kalacak. Bu otobüsler ise, çevre ve ilçe belediyelere kaydırılacak.
- İnşa edilecek karayolu alt, üst ve yaya geçitleri ile kentsel alanlarda trafik rahatlayacak, kazalar azalacak.
- Özel araç kullanımı azalacak, kent merkezinde motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliği azalacak, hava kalitesi yükselecek.
- Kentin Aliağa –Torbalı – Atatürk Organize ve ESBAŞ gibi sanayi bölgeleri birleşecek.
- Sanayi bölgeleri ile konut alanlarını birbirine bağlayacak proje tamamlandığında 80 km.lik hatta seyahat süresi toplam 86 dakikaya inecek.
-20 istasyon, (3 adeti tünel içinde 17 adedi de yer üstünde), 11 alt ve üst geçit, Karşıyaka (2) ve Şirinyer’de (1) 3 km.lik tünel ve yaklaşık 40 adet yaya geçidi yapılacak.
-İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında imzalanan “İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolü” ne göre; taraflar arasında ortaklık payları eşit anonim bir şirket kurulacak.
- Şirket, Aliağa – Menderes arasındaki hatta 49 yıl süre ile banliyö işletmeciliği yapacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.