Haberler

Büyük İskender'in Makedonya'sı geleceğini arıyor

Tarih: 17 Kasım 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ali Filizkan
Makedonya, Yugoslavya'nın dağılma süreci içinde yapılan referandumla bağımsızlığı kabul etti. Meclis, 17 Kasım 1991'de yeni Anayasasını benimsedi. Büyük İskender'in imparatorluğu küçülerek bugünkü Makedonya Cumhuriyeti kuruldu.

Makedonya İmparatoru Büyük İskender'in MÖ 333-323 yıllarında sınırlarını Hindistan'a kadar büyüttüğü Makedonya İmparatorluğu, daha sonraki dönemlerde Bulgar ve Sırp krallıklarının hakimiyetinde kalırken çağlar boyu ızdırap çeken Makedon halkı, Büyük İskender'den sonra bu topraklardaki iç huzuru 600 yıl hüküm süren Osmanlı döneminde yaşadı. Osmanlı'nın düşüş dönemi ile Balkanlarda 1883'lerde Büyük Makedonya hayallerini başlatan şimdiki iktidar partisi WMRO - DPMNE (İç Makedonya Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Partisi)nin bağımsızlık ve Büyük Makedonya hayali sönmeyen bir ateş olarak bugünlere geldi.

Makedonya, 1878 yılında Ayastefanos anlaşması ile önce Bulgarista'a verilen aynı yıl imzalanan Berlin Anlaşması ile tekrar Osmanlı idaresinde 1912 yılına kadar kaldı.

Osmanlı'nın bölgeden çekilmesi ile Makedonya bölgesinde hakimiyet mücadelesi de başladı. 1913 Bükreş Anlaşması ile Yunanistan, Sırbistan ve Bulgaristan arasında pay edilen bu topraklar, 1. ve 2. Dünya Savaşı sonunda imzalanan Neuilly ve Paris anlaşmaları ile muhafaza edildi, Bükreş anlaşması ile Sırbistan'a bırakılan bu bölgede, Makedonya adıyla 7 Mart 1945' te Mareşal Josef Bross Tito'nun oluşturduğu Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti içerisinde 6. Cumhuriyet'ten biri olarak yerini aldı.

Makedonya, Yugoslavya'nın dağılma süreci içinde Manisa'nın kurtuluş gününe de denk gelen 8 Eylül 1991 tarihinde, yapılan referandumla bağımsızlığı kabul etti. Meclis, 16 Eylül 1991 referandum sonuçlarını kabul etti ve 17 Kasım 1991 de ülkenin Anayasasını benimsedi. Büyük İskender'in imparatorluğu küçülerek bugünkü Makedonya Cumhuriyeti kuruldu.

Ülkede yaşayan 2 milyon 45 bin nüfusun yüzde 64.18'i Makedon, yüzde 25.17'si Arnavut, yüzde 3.85'i Türk, yüzde 2.66'sı Romen, yüzde 1.72'si Sırp. Halkın yüzde 66'sı ordodoks, yüzde 30'u Müslüman, yüzde 4' de diğer dinlere inanıyor. Makedonya bu yapısıyla tam bir kozmopolitik ülke haline gelmiş. Yunanistan'ın Makedonya ismine karşı çıkması Makedonya'daki Arnavutlar'ın bağımsızlık hayali Büyük İskender'in küçülen Makedonyası'nın çalkantılar içerisinde olmasına neden olmuş. Parçalanan Yugoslavya'dan ayrılan federe devletlerde azınlıkların isyanları büyük sorun yaratırken Makedonya Cumhuriyeti'nde Arnavut-Makedon çatışması son anda önlenmiş. Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Türkiye'nin barış politikası burada çok etkili olmuş. Makedonya'nın daha küçük parçalara bölünmesi veya başka ülkelere bağlanması bu üç devletin Makedonya ile imzaladıkları stratejik anlaşma ile engellenmiş. Son yapılan seçimler sonrasında "Daha İyi Makedonya için" kurulan koalisyon ise Avrupa'nın stratejik noktasındaki Makedonya'ya istikrar getirdiği görülüyor. Makedonya'daki istikrar, Balkanlar'ın iç huzurunu da etkiliyor. ABD, Türkiye ve İsrail, Balkanlar'ın iç huzuru için Makedonya'ya her alanda destek veriyor.

Makedonya'ya 100 kişilik bir heyetle gezi düzenleyen Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, "İki açıdan önemli bir gezi oldu. öncelikle OSB'deki sanayicilerimiz ile Manisa sivil toplum örgütleri arasındaki yakınlaşma bu gezi ile arttırıldı. İkincisi Türkiye'nin ne kadar saygın, büyük ve Balkan ülkeleri için örnek olan bir ülke olduğunu buradan gördük. Buraya iş adamlarımızı getirdik. Makedonya'da sanayi ve tarım yeniden kuruluyor. Bu yaptığımız örnek bir gezi oldu. İş adamlarımız burayı tanıdı, gözleri ile gördü. En yetkili devlet adamlarının yaptığı açıklamaları duydu.

Makedonya gerçekten küçük ve yatırıma ihtiyacı olan bir ülke. 2 milyonluk bu ülkenin stratejik önemi, gireceği Avrupa Birliği ile daha da artacak. 480 milyon nüfusa hitap eden konuma gelecek. Bu da biz Türk işadamları için çok önemli. 2010 yılında Paşabahçe cam sanayi, Bor Çelik önemli iki yatırıma başlayacak. Yine TAV Üsküp'te uluslararası, Ohrit'te turizme yönelik, İştip'te ise lojistik olmak üzere üç havalimanı inşaa edecek. Biz Makedonya'dan mal almayacağız ama mal satılabilir bir ülke olduğunu gördük. Siyasi istikrar sağlanan Makedonya'da ekonomik istikrar sağlandığında yetişmiş ve eğitilmiş insan gücü ile Avrupa Birliği'ne çabuk uyum sağlayacak bu ülkede Türk işadamlarına önemli kazanç sağlayabilir. Özellikle ilk yatırımlar, ilk girişimcilik çok önemli. Biz bu fırsatı kaçırmama adına sanayicilerimizi Manisa Ticaret erbabını buraya getirdik. Burada tarım sanayisine yönelik çok şey yapılabilir. yine hiç sanayisi olmadığı için her türlü sanayi yatırım kolaylığı sağlayan Makedonya'daki bu fırsatlar değerlendirilebilir. Biz Manisa'da pastayı büyütmek istiyoruz büyüyen pastadan herkesin pay alması adına bir inceleme gezisi yaptık" diye konuştu.

İlk yatırımı ECA yapacak
Manisa OSB'de Elginkan Grubu'na ait ECA, Makedonya'ya ilk fabrika kuran şirket olacak. 1982 yılında iki meclisin aldığı kararlarla kardeş kent olan Üsküp ile Manisa arasındaki dostluk, ticari ilişkilerle artırılacak. Manisalı iş adamları arasında yer alan ECA grubunun Elba fabrikası Genel Müdürü Ömer Özgen, ECA grubunun Makedonya'da armatür, kalorifer petekleri ve kombi üreten bir fabrika kuracağını, bu ülkeye Manisa'dan ilk anda 10 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını, gereken ön çalışmalara en kısa sürede başlanacağını açıkladı.

Rakamlarla Makedonya
Nufus yoğunluğu kilometrekareye düşen kişi: 79.3 
Yıllık nufus artışı: 1.1 
Haftalık çalışma saati: 40 
Ortalama ömür: 74.68,
Okuma yazma oranı: 96.1 
Kişibaşı elektrik üretimi: 3.156 KWh
Ortalama brüt ücret: 390 euro, 
İmalat sanayiinde çalışan sayısı: 134.556

Ticaret hacmi
Toptan ticarette: 90,340 
Tarım, avcılık ve ormancılıkta: 108.584
İnşaatta 42.724
Kamuda çalışan: 43.154 
Brüt maaşın yüzde 13.78'i emeklilik fonuna, yüzde 7.42'lik kısım özel emeklilik fonuna kesiliyor. Kurumlar vergisi kesintisi yüzde 10. 
Ülkenin 2008 yılı Gayri safi milli hasılası 8 milyar dolar 
Kişi başına düşen milli gelir: 3.500 dolar

Mareşal Tito bit pazarında 
Yugoslavya, kurucusu ünlü Mareşal josep Broz Tito'nun ölümünden sonra 6 Cumhuriyet'e bölündü. Bugün bağımsızlıklarını ilan eden birçok ülkede Tito'nun heykelleri kaldırılırken. Bir zamanlar baş köşede olan Tito'nun kitapları ve resimleri ise şimdi bit pazarında başköşede. 

Makedon halkına sevapları ve günahları ile Tito'yu sordum. konuştuğum insanlar arasında sövenler de sevenler de oldu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.