Haberler

Dünya için geri sayım başladı

Tarih: 20 Kasım 2009 Kaynak: NTVMSNBC
2012'de yürürlükten kalkacak Kyoto İklim Protokolü yerine ne tür bir anlaşmanın varis olabileceğine ilişkin tartışmalar sürüyor.

Yeni bir anlaşmaya Aralıkta yapılacak Kopenhag zirvesinde varılması bekleniyor. Ancak görüşmeler gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere mali yardım konusunda somut bir rakam belirtmekte duyarsız davranıyor olmaları ve CO2 salınımlarının azaltılmasına ilişkin ciddi bir taahhütte bulunmamaları etrafında şekilleniyor.

7-18 Aralık tarihlerinde Danimarka'da toplanacak zirvede yeni bir anlaşmanın imzalanması konusunun ele alındığı ve 40 bakanın katıldığı iki günlük toplantılar sonrasında düzenlenen basın toplantısında BM İklim Değişikliği Sekteri Yvo de Boer "Daha çok çalışılması gerektiğini" söyledi.
Haberin devamı ↓reklam

"Sanayileşmiş ülkeler hedeflerini ve finans taahhütlerini biraz daha yükseltmeli. Sayısal orta vade hedefi ve mali yardım rakamı için ABD'ye bakıyorum."

Çin'den sonra sera gazı salınımına sebep olan iki numaralı ülke ABD ancak karbon sınırlamasına ilişkin yasa Senato'da bekliyor. Kopenhag'da bir anlaşmaya varılabilmesi için birçok ülke Washington'ın 2020'ye kadar daha ciddi boyutlarda emisyon indirim vaadinde bulunmasını bekliyor.

Bu arada, İsveç Çevre Bakanı Anders Carlgren Reuters haber ajansına "Nihayetinde, Kopenhag'da varılacak bir anlaşma Amerika'nın vereceği rakamlara bağlı olacaktır. Açık ve iddialı bir rakam olmadan anlaşma tehlikeye düşecektir" dedi.

Euroactiv'in haberine göre 16-17 Kasım tarihlerinde gayri resmi bir toplantıda bir araya gelen bakanlar yapıcı bir adım daha attılar. Danimarkalı İklim ve Enerji Bakanı Connie Hedeggard toplantıdan sonra düzenlenen basın toplantısında "Hissiyatım, bugün durumun toplantıya başladığımız gündekinden daha iyi olduğu şeklindedir" dedi.

Bazı bakanlar zirvede önemli konular üzerinde siyasi bir anlaşmaya varılabileceği fikrinin geniş çapta kabul gördüğünü ancak başlangıçta ümit edildiği gibi bu yıl yasal bağlayıcılığı olan bir anlaşmaya varılabilmesi için yeterli zaman olmadığını belirttiler.

"İlerleme kaydettik ama önümüzde daha uzun bir yol var" diyen Hindistan Çevre Bakanı Jairam Ramesh, "Önümüzdeki altı ay çok daha yoğun geçecek çünkü siyasi açıdan bağlayıcı olan bu anlaşmayı bir sözleşmeye dönüştürmeniz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Gelişmekte olan ülkeler tam anlaşma metninde daha fazla gecikme yaşanmasına sıcak bakmıyorlar ve kendi uluslarının sıcak dalgaları, kuraklık, orman yangınları, med-cezirler, hastalık ya da bazı türlerin yok olması gibi iklim değişikliği sonuçlarının etkilerine karşı oldukça duyarlı olduklarını ileri sürüyorlar.

Danimarka zengin ülkelerin ciddi emisyon kesintisine, gelişmekte olan ülkelerin ise iklim değişikliği ile daha sıkı mücadele etmelerine, küresel ısınma ile baş edebilmeleri için bu ülkelere nakit para ve teknoloji yardımı yapılmasına ilişkin siyasi bir anlaşma öngörüyor.

Kopenhag'da bakanlar Amerikan Başkanı Barack Obama'nın Çin zirvesi sonrasında yaptığı açıklamada Kopenhag'ın yasal bir uzlaşma sağlanamasa bile hemen işleme alınabilecek bir anlaşma ile sonuçlanması gerektiği yönündeki açıklamasını memnunlukla karşıladılar.

Hedegaard yaklaşan son tarihin son haftalarda ABD, Brezilya, Güney Kore, Endonezya, Meksika ve Norveç gibi bazı ülkelerin yeni taahhütlerde bulunmasına yardım ettiğini söyledi.

Zirveye ev sahipliği yapacak olan Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen Obama'nın açıklamasının ABD'nin 2020 hedefleri konusunda söz vermeye istekli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.