Haberler

Kopenhag zirvesine yeni umut

Tarih: 24 Kasım 2009 Kaynak: NTVMSNBC
7 ile 18 Aralık tarihleri arasında yapılacak zirveden güçlü ve anlamlı bir anlaşma çıkmayacağı konusunda yaygın kaygılar var.

Çin ABD ve Hindistan gibi dünyanın çevreyi en çok kirleten ülkelerinin liderleri henüz Kopenhag zirvesine katılacaklarını açıklayanlar arasında değil.

Fakat gözlemciler, yine de bu kadar çok sayıda hükümetin toplantıya en üst düzeyde katılmaya karar vermiş olmasının beklentileri yeniden artıracağını söylüyorlar.

Normal koşullarda Birleşmiş Milletler'in yıllık İklim Değişikliği Konferansı'nda ülkeler Çevre Bakanları düzeyinde temsil ediliyorlar.

Kopenhag'daki zirveye katılacak 192 ülkenin temsilcileri 1997 tarihli BM Kyoto İklim Protokolü'nün yerini alacak yeni bir anlaşma sağlamaya çalışacaklar.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, liderler kendi prestijlerini ortaya koyduğu takdirde bir anlaşma sağlanması ihtimalinin artacağını söylemişti.

Güçlükler
Kopenhag'da önemli rol oynaması beklenen liderlerden Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, zirvede bir anlaşma sağlanması konusunda dünya liderleri arasında büyük bir kararlılık olduğunu söyledi.

Fakat BBC'ye verdiği mülakatta Rudd, Kopenhag'da bağlayıcı bir anlaşmaya değil, ilerde böyle bir anlaşmaya temel teşkil edebilecek bir çerçeve anlaşmaya varılmasının mümkün olabileceğini kaydetti.

Rudd ayrıca bunun bile garanti olmadığını, pazarlıkların çok sert geçeceğini de sözlerine ekledi.

Avustralya, atmosfere sera etkisi yaratarak dünyanın ısınmasına neden olan zehirli gazları kişi başına en çok yayan ülkelerden biri.

Kevin Rudd ise Kopenhag'daki görüşmelere, herkesin "elleri kirli" gittiğini söylüyor.

Kopenhag'daki zirve öncesi, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları giderilebilmiş değil.

Gelişmekte olan ülkeler, sanayileşmiş ülkelerin, sera gazı salımlarını azaltması gerektiğini vurguluyor.

Sanayileşmiş ülkeler özellikle Hindistan ve Çin gibi ülkelerin daha fazla çaba sarfetmesi gerektiği kanısında.
Son olarak geçen hafta Singapur'daki Asya Pasific Zirvesi'nde de, Kopenhag'daki zirve öncesi hedefler üzerinde bir anlaşmaya varılamamıştı.

Zirve bildirisine ilişkin taslakta, sera etkisi yaratan gazların 2050 yılına kadar yarı yarıya azaltılması hedefi yer almış ama daha sonra bu hedef de bildiriden çıkarılmıştı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.