Haberler

Zirvedeki Türkiye

Tarih: 9 Aralık 2009 Kaynak: NTVMSNBC
Dünyanın geleceğiyle ilgili kararların alınacağı İklim Zirvesi bugün başlıyor. Liderler küresel ısınma gerçeğini kabul edip Kopenhag'da ilk kez bir araya gelecek. Zirveyi 'zırva' gören muhalif kesim de fikirlerini paylaşacak.

Bu soruyu görüşmeleri yakından takip eden WWF Türkiye'den Dr. Sedat Kalem'e yönelttik. İşte cevabı:

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yürütülen bilimsel çalışmalar, küresel iklim değişikliğinin gezegenimiz için bir felaket senaryosu yaratmaması, dünya ve insanlar için geri döndürülemez sonuçlara yol açmaması için küresel ısınmanın 2 derecenin üstüne çıkmaması gerektiğine dikkat çekmektedir.

Bunun sağlanması için zaman kaybetmeden küresel ölçekte temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş sağlanmalı, düşük karbon ekonomisine geçilmelidir.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yapılmış olan teknik çalışmanın sonucu önümüzdeki beş yıl içerisinde gerekli kararlar alındığı takdirde, bugün bilinen ve mevcut olan sürdürülebilir enerji kaynaklarının ve teknolojilerinin bu talebi karşılamak için yeterli olduğu ve bunları kurup yerleştirmek için hâlâ yeteri kadar zamana sahip olduğumuz yönündedir.

"Türkiye İklim Değişikliğinden Ciddi Derecede Etkilenecek"
Türkiye, iklim değişikliğinden oldukça ciddi derecede etkilenecek ülkeler arasında bulunmasının yanında iklim değişikliği tehdidine neden olan sera gazı salınımında büyük paya sahipdir.

Türkiye'nin sera gazı emisyonları 1990-2007 yılları arasında %110 artış göstermiştir. 2020 yılı itibariyle Türkiye'nin emisyonlarının 2007 yılına göre yaklaşık ikiye katlanacağı öngörülmektedir.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) olarak, Türkiye'nin ortak ancak farklılaştırılmış sorumluluklar çerçevesinde küresel anlaşmaya taraf olarak, hem dünya hem insanlık için felakete yol açacak 2 derecelik ısı artışının önüne geçmek üzere 7 Aralık'ta başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na etkin katılım sağlamasını, iklim değişikliğiyle mücadele yolunda çözümün bir parçası olmasını bekliyoruz.

Müzakerelere katılacak Türk heyetinden en büyük beklenti, küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin anahtarı olan yeşil ekonomiye geçiş için gelişmekte olan ülkelere sağlanacak fon ve teknoloji transferinden Türkiye'nin de faydalanabilmesi için kendi konumunu güçlü şekilde müzkere etmesi, pro-aktif bir rol almasıdır. Ancak bunun karşılığında Türkiye, 2 derecelik küresel ısınmanın önlenmesi için gelişmekte olan ülkelere düşen görevi yerine getirmeli, artış hızında azaltım öngörmeli, hiçbir değişiklik yapılmadığı takdirde, 2020 yılında ulaşacağı tahmin edilen emisyon seviyesini %30 düşürmeyi taahüt etmelidir. Sanayileşmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere sağlayacağı bu fonun, ulusal iklim değişikliği uyum stratejisinin etkin bir şekilde uygulanmasında kullanılması, küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlaması, olumsuz etkilere karşı dayanıklı hale gelebilmesi için somut adımların bugünden atılması gerekiyor. İklim değişikliğiyle mücadelede en önemli etmenlerden olan ormansızlaşmanın acilen durdurulması, doğal ormanlarımızın korunması, ağaçlandırmanın yaygınlaştırılması da bu kapsamda yapılması gerekenler arasında yer alıyor.

WWF olarak Kopenhag'a giden yolda yapılan tüm müzakereleri dikkatle izledik. Özellikle, Barcelona toplantısı sırasında gelişmiş ülkeler Kopenhag ile ilgili beklentileri aşağıya çekmeye çalıştı, neyin başarılabileceğinden çok neyin başarılamayacağı üzerine odaklandı. Bu süreçte gelişmekte olan ülkelerin, düşük karbon ekonomisine geçmeye hazır olduklarını ancak gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon ekonomisine geçişini finanse edecek fonlar konusunda tereddütlü olduklarını gözlemledik. Kopenhag'daki kritik noktalardan birisi de, müzakere sürecinde küresel emisyonların 2050 yılında 1990 seviyesine göre %80 azaltılması için gelişmiş ülkelere somut adımlar atmaları yönünde baskı yapılması ve gelişmekte olan ülkelerin hakkı olan finansal desteğin verilmesi için çaba harcaması gerekliliğidir.

WWF olarak, 1 yıldır yürütmekte olduğumuz kampanyalar ile küresel iklim değişikliyle mücadele konusunda önemli bir farkındalık yarattık. Dünya Saati ve Dünyayı Seç eylemlerine katılan dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan Kopenhag'dan kararlı, adil ve yasal bağlayıcılığı bulunan bir sözleşme bekliyor. Türk Heyeti de adil, kararlı ve yasal bağlayıcılığı bulunan uluslararası bir sözleşmenin imzalanması için üzerine düşen tarihi görevi yerine getirmelidir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.