Haberler

Türkiye'nin ilk sakin şehrinde bir haftasonu

Tarih: 14 Aralık 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Burcu Ilgın
Kaleiçi evleri arasında yapacağınız yürüyüş sonrası Cenevizliler'den kalma kalenin burçlarına çıkıp yat limanını ve çevreyi seyrederken denizden dönen balıkçılar eşliğinde taze balığınızı yiyebilirsiniz.

Seferihisar şimdi "Cittaslow" yani "yavaş kent" kavramıyla birlikte anılıyor. Ne mi bu "Cittaslow"?

1986 yılında Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak, İtalya'nın Barolo kentinde "Yavaş Yiyecek Birliği" oluşturuldu. 1989'da Paris'te uluslararası boyut alan birliğin, bugün 100'den fazla ülke temsilcisinden oluşan 80 bin üyesi bulunuyor.

Küreselleşmenin insanlar arasındaki iletişimi, kaynaşmayı ve değişimi kolaylaştırmasına karşılık farklılıkların törpülenerek, tek bir model insan oluşturmaya doğru gittiği ve sonunda sıradanlığın hakim olacağı bir düzenin yaratılacağı konusunda endişelerden yola çıkılarak oluşturulan "Cittaslow" kavramının amacı, yerel değerlere sahip çıkılması, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi...

Yavaş Şehir olabilmek için çevre politikaları, altyapı, kentin dokusunun kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler gerekiyor. Bu şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan merkezler, düzenli olarak denetimden geçiriliyor.

İşte Seferihisar da Türkiye'nin ilk, dünyanın 121. Cittaslow'u yani sakin şehri oldu.

Tüm koyu seyretmek için

Sakin şehir Sığacık'ta kale surları içinde eski Sığacık evleri yer alıyor. Birçoğu günümüze korunarak gelmiş. Kaleiçi evleri arasında yapacağınız yürüyüş sonrası Cenevizliler'den kalma kalenin burçlarına çıkıp yat limanını ve çevreyi seyredebilirsiniz. Koyun kıyısı deniz ürünleri üzerine çalışan restoranlarla dolu. Denizden dönen balıkçıların ağlarını temizlemelerini seyrederek yemek yiyenlere günün her saatinde rastlanıyor.

Yemek sonrası değişik mekanlar arayanlar için marina çevresinde çay bahçeleri, kahve, cafe, müzikli bahçe barları bulunuyor. Siz Sığacık'ın hafif esen rüzgarında içeceklerinizi yudumlarken çocuklar için oyun aletlerinin yer aldığı geniş ve bakımlı bir de park bulunuyor. Yabancı teknelerin konakladığı marina çevresi, yürüyüşü sevenlere imkan tanıyor. Koyu çevreleyen asfalt yola devam ederseniz, işte tüm Sığacık'ı seyredebileceğiniz tepeye ulaşacaksınız.

Rampanın batıya bakan inişinde kumu ile ünlü plajı Akkum bulunuyor. Sembolik giriş ücreti ve mütevazi tesisleri ile günboyu faydalanabileceğiniz geniş koy, aynı zamanda Fransız tatil köyüne gelen yabancıların sörf öğrendikleri yer.

Sualtı güzellikleri

Ege'nin berrak denizinde su altı doğa güzelliğini seyretmek ve dalış yapıp zıpkınla balık avlamak isteyen meraklılar için bölgedeki koylara bot gezileri düzenleniyor. Çevredeki koylardan biri de Ekmeksiz koyu. Akkum'a inen yolun soluna devam ederseniz Teos orman içi dinlenme yerinden geçen orman işletmesine bağlı Teos Ekmeksiz plajına geleceksiniz. Çadırlı kamp ve günübirlik plaj girişi ücretli. Poyraz tutmayan koy ay biçimli ve ince kum ne varki dipten denize karışan buz gibi tatlı kaynak suları ile diğer denizlere oranla daha soğuk. Koyun yamaçları ise piknik masaları çadır yerleri ile dolu. Bölgede duş, wc, otopark, kabinler, ve restaurant da bulunuyor. Günübirlik gelenlerin çekilmesiyle sakinleşen koyda güneş batışında yer gök kızarıyor.

Sığacık, sığınak olarak kullanıldığı için bu ismi almış. Kale içine kurulu köy zamanında 12 İon kentinden biri Ekmeksiz plaj yolu üzerindeki Teos ören yerine kısa sürede ulaşabilirsiniz. İon Uygarlığı'na bir ara başkentlik yapan antik kent, sanat merkezi durumunda işlev görmüş, hatta Efes kentiyle yarışmış.

12 İon kentinden biri Teos

İzmir'in Seferihisar İlçesi'ne 5 kilometre uzaklıktaki Sığacık Köyü'nün bir kilometre güneyinde deniz kenarında bulunan Teos'un M.Ö. 1000 yıllarında İon kolonisi olarak kurulmuştur. Kurucusu Dioysos'un oğlu Athames olarak bilinir. Teos önce Pers yönetiminde kalmış, sonra Lidyalıların, ardından yine Pers yönetimine geçmiştir. İonlarla birlikte Teos bağımsızlığını kazanmış ve mimari alan ile ticarette önemli bir yer haline gelmiştir. Kentinin en önemlileri olan Teos'te Hellenistik ve Roma dönemi kalıntıları bulunmaktadır. Ziyarete açık olan Teos'ta en önemli antik eser olarak bilinen, antik dünyanın en büyük Dionysos Tapınağıdır. Diğer önemli kalıntılar ise Agora, tiyatro, odeon, surlar ve liman kalıntılarıdır.

Dionysos Tapınağı M.Ö. 2.yy. başlarında Prieneli Hermogenes tarafından inşa edilmiştir. Anadolu'daki Dionysos adına yapılan tapınakların en büyüğüdür. Roma imparatorluğu döneminde sıkça onarılmış ama yine de depremlerden çok zarar görmüştür.

Ne yenir?
Sığacık limanında yer alan restorantlarda tüm deniz ürünlerini bulabilirsiniz. Bölgenin balıkları çipura, mercan, barbunya, kupez kalamar tava, ahtapot salatası ve deniz börülcesi hafta sonu yemek yemeye gelenlerin en çok sipariş verdiği çeşitler.

Kale içindeki odun fırınının koku ve lezzetiyle ekmeği hayli ünlü. Yolunuz Pamucak- Selçuk yönüne doğru ise Seferihisar çıkışında sağınızdaki kafeteryadan yayık ayranı içmeden, gözleme yemeden geçmeyin.

Nasıl gidilir?

İzmir'den otoban yolla ulaşım en rahat ve kolay yol. İzmir-Seferihisar arası 45 km, Sığacık için 5 km daha yol almanız gerekiyor. Aynı yolda belediye otobüslerinin seferleri de var. Asfalt yol Akkum plajı, Ekmeksiz koyu, Teos antik kentine kadar devam ediyor. Benzin istasyonu Seferihisar-Sığacık yol ayrımında Sığacık'a denizden tekneyle gelenlere su, elektrik ve çöp hizmeti veriliyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.