Haberler

Muğla'da 9 milyon yıl öncesine yolculuk

Tarih: 16 Aralık 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Osman Akça
1993'te Steven Spilberg'in çektiği "Jurassic Park" filminin etkisi sürerken, zengin fosil kalıntılarının bulunduğu Muğla'da açılan "Turolian Park" da yeni bir turizm kapısı açtı.

Muğla'nın Özlüce Köyü Kaklıca Tepesi yakınlarında, 1993 yılında bulunan fosillerden yola çıkılarak keşfedilen, sonrasında kazı alanına dönüştürülen, bölgede dönemin Valisi Lale Aytaman'ın talimatıyla başlayan çalışmalara hız verildi. 9 milyon yıl öncesindeki Turolian dönemine ait zengin fosil yataklarının bulunduğu Özlüce Kazı Alanı'nda, Muğla Müze Müdürlüğü'nün sorumluluğunda ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagut başkanlığında yürütülen kurtarma çalışmalarında, yüzey incelemeleri sonucu 7 bin metrekarelik alan içinde 3 ayrı noktada fosil yatağı tespit edildi. Kazılarda zürafagiller, boynuzlugiller, gergedangiller, hortumlu memeliler, domuzgiller, atgiller ve etçilere ait fosiller ile çok sayıda bitki fosili gün yüzüne çıkarıldı.

Açık hava müzesi

Fosiller, Muğla Müzesi'nde oluşturulan Dr. Lale Aytaman Doğa Tarihi Seksiyonu adlı salonda sergilenmeye başlanırken, 2008 yılının başında valiliğin girişimleriyle, bölgede açık hava müzesi oluşturulması için çalışmalara başlandı. Muğla Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nin işbirliğinde yürütülen Muğla Müzesi sorumluluğundaki projeye, İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek verdi. Turolian Park adı verilen açık hava müzesinin ilk etabı başarıyla tamamlandı. Alanda patika yollar oluşturuldu, seyir tepeleri yapıldı ve bölge tel örgü ile çevrildi. Bölgede, ziyaretçilerin fosillere zarar vermeden kazıları inceleyip doğa tarihinin gün ışığına çıkarılması çalışmalarına da tanıklık etmesi amaçlandı. Özlüce Köyü'nde sevinç yaratan projenin ikinci etabında ise Turolian Park'ın içine fosillerin sert plastik malzemeden maketlerinin yerleştirileceği belirtildi.

Heyecanlı yolculuk

Çalışmaları yürüten Antropolog Berna Alpagut, "Ortaya çıkardığımız fosiller çok önemli ve değerli, ayrıca 9 milyon yıl öncesine ışık tutuyor. İlk çıkardığımız fosiller sert yapı içinde korunduğundan hiç bozulmadan günümüze kadar gelebildi. Fosilleri, üzerlerini özel bir maddeyle kaplayıp Muğla Müzesi'nde oluşturulan salonda sergiliyoruz. Yerli ve yabancı turistler bunların çıkarıldığı bölgeleri de gezmek istiyor. Bu amaçla bölgeyi açık hava müzesi yaptık. Turolian Park adını koyduk. Burada 9 milyon yıl öncesine ait fil, gergedan, zürafa, sırtlan, at ve domuz gibi birçok omurgalı hayvan türüne rastladık. Bu da bize Muğla bölgesinin 8-10 milyon yıl önce günümüzden daha sıcak, yağışlı bir iklime, ormanlık alanlar ve geniş otlaklara sahip olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Karar bekleniyor

Bölgenin 1993'te İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Doğal sit alanı ilan edildiğini belirten Prof. Alpagut, "Bazı çalışmalarımız için burasının arkeolojik sit alanı olması gerekiyor. Kurula başvurumuzu yaptık. Yıl sonuna kadar kararın çıkmasını bekliyoruz. Kararın hemen ardından çalışmalarımıza hız vereceğiz" dedi.

Bir ihbarla ortaya çıktı

Muğla Valiliği'ne 1993'te yapılan kaçakçılık ihbarı üzerine, Özlüce köyü yakınındaki fosiller incelemeye alındı. Ortaya çıkarılan 9 milyon yıllık fosiller, bakanlığın Türkiye'deki tek "Doğa Tarihi Seksiyonu"nunda sergileniyor. Bu bölüm 19 Şubat 1994'te "Dr. Lale Aytaman Doğa Tarihi Seksiyonu" adıyla hizmete açıldı ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.