Haberler

Zamanın durduğu yer Birgi

Tarih: 21 Aralık 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Nadir Uysal
Uygarlıklar beşiği Birgi, inanç turizmi ile öne çıkmasına rağmen günümüzde hala keşfedilmeyi bekliyor. Tek bir betonarme binanın yer almadığı bu şirin kasaba, 5 bin yıllık tarihiyle adeta bir açıkhava müzesi gibi.

Sonbaharın bizlere veda etmeye başladığı ve yavaş yavaş kış mevsimine merhaba dediğimiz bu günlerde eminiz sizler de tatil günlerinizde kendinize alternatif gezi programları hazırlıyorsunuzdur. "Rutin" diye tabir edilen yerleri görmek artık size yeterince cazip gelmiyor olabilir. Ailenizle birlikte seyahat dergilerini can sıkıntısıyla karıştırıyor da olabilirsiniz. Peki kendinizi uzun süreden beri saat tik taklarının duyulmadığı, adeta zaman ve mekan kavramının durduğu huzur dolu bir yerde mi hayal ediyorsunuz? İşte size tam bu noktada Birgi'ye gitmenizi öneriyoruz. İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı bu şirin belde, size bir çok seçeneği cömertçe sunacaktır. Ege'nin heybetli dağlarından 2150 metre yüksekliğindeki Bozdağ'ın yamaçlarına kurulmuş Birgi, 5 bin yıllık tarihi geçmişi ve uygarlıkların beşiği olma özelliği ile ziyaretçilerini bağrına basacaktır. Geziniz boyunca, 3 bin nüfuslu Birgi'de zamanın durduğuna tanık olacak, sıcacık, özünü ve kültürünü kaybetmemiş insanları ile tanışıp konuşma fırsatını da yakalayacaksınız. Eğer günlerden Pazartesi ise, tarihi doku içinde öğlene kadar kurulan kasaba pazarını mutlaka gezmenizi öneriyoruz. Tamamen çevre köylülerin yetiştirip pazara getirdiği meyve ve sebze ve ot çeşitlerinden oluşan ürünler hem tamamen organik hem de çok ucuz fiyatlarla alıcısını bekliyor.

Medeniyetler beşiği

İnanç turizminin de yaygın olarak gerçekleştiği Birgi'de doğal ve tarihi dokuyu görmeye iddia ediyoruz ki doyamayacaksınız. Başınızı nereye çevirirseniz çevirin son derece zengin tarihi eserler beşer onar gözünüze tüm zenginliği ile takılacaktır. Son zamanlarda belediye tarafından uygulanan sokak sağlıklaştırma projeleri ile yeniden canlanan tarihi Birgi evleri, Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak işletilen ünlü Çakırağa Konağı, Ulu Cami, Mehmet Efendi Medresesi, Sultan Şah Türbesi, Aydınoğlu Mehmet Bey Türbesi, Derviş Ağa Cami, Karaoğlu Cami ve Çeşmesi ile Bizans döneminden kalma Kule mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken yerler listesinde bulunuyor. M.Ö 3000'li yıllarda kurulduğu sanılan kent kesintisiz beş bin yıllık tarihi boyunca, Geç Kalkolitik ve Tunç çağı devirlerini yaşamış, sırasıyla Lidya, Pers, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans'a ev sahipliği yapmıştır. Kentte 1308 yılında Aydınoğulları ile başlayan Türk egemenliğinin mimari izleri bu gün tüm heybetiyle ayakta durmaktadır. Müze kent olarak adlandırılan Birgi, sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış ve dünya kültür mirası listesinde yer almayı başarmıştır.

Hurafeler baskın çıkmış

Doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle rahatça "Gizli cennet" diye adlandırabileceğimiz, İzmir'in bu şirin beldesi Birgi'de, 15. Yüzyılda yaşamış İmam-ı Birgivi'den de bahsetmemek olmaz. Günümüze kadar ulaşmış toplam18 eseri bulunan İslam felsefesinin önemli isimlerinden İmam-ı Birgivi, yaşamı boyunca hurafelere karşı mücadele etmiş ve vasiyetinde öldükten sonra kendisine türbe yapılmamasını istemişti. Bugün bile beldede türbesi bulunmamasına rağmen, hayatı boyunca ilim adamı olarak hurafelerle mücadele etmesiyle tanınan İmam-ı Birgivi'nin mezarını ziyaret eden ziyaretçilerden bir kısmının dilek ve adaklarlarda bulunması ise bir hayli düşündürücü. Bu dillere destan güzel beldenin oldukça şirin inanlarını da tanımanızı öneririz. Beldenin başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olmasına rağmen, dünyaca ünlü kestanesi ile incirini mutlaka tatmalısınız. Yörede ipek böcekçiliğine paralel gelişen sanayi de önemli bir geçim kaynağı. Kadınların işleyip pazara getirdikleri oya ve danteller ise inanıyoruz meraklılarının çok ilgisini çekecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.