Haberler

Konya'da tarih canlanıyor

Tarih: 11 Ocak 2010 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: İsmail Poçan
Konya'da, yıkılmaya ve yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserlerin bakım ve onarımı için İl Özel İdaresi fonundan 7 Milyon TL kaynak aktarıldı. İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Osman Günaydın, yıkılmaya ve yok olmaya yüz tutmuş tarihî mirasın gelecek nesillere aktarılması için bu imkanın çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yüzyıllardır Selçuklu İmparatorluğuna başkentlik yapmış Konya'da, yıkılmaya ve yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserlerin bakım ve onarımı için İl Özel İdaresi fonundan 7 Milyon TL kaynak aktarıldı. 2005 yılında yürürlüğe giren Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile belediyelerin tahsil ettiği Emlak vergilerinin yüzde 10'unun tarihî eserlerin bakım ve onarımına ayrılması, yıllardır kendi haline terk edilen birçok eserin yüzünü güldürdü. 2005 yılından buyana tarihî eserlerin bakım ve onarımına İl Özel İdaresi fonundan 7 milyon TL kaynak aktarıldığını ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Osman Günaydın, kanunda yapılan değişikliğin tarihî eserlerin bakım ve onarımı için büyük imkan sağladığını ve bugüne kadar tarihi eserlerin onarımında en büyük engel olan ödenek ihtiyacının da ortadan kalktığını belirterek, yıkılmaya ve yok olmaya yüz tutmuş tarihî mirasımızın gelecek nesillere aktarılması için bu imkanın çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

ONARILMAYAN TARİHİ ESER KALMAYACAK
Emlak vergilerinden gelen paylar ile 2005 yılından buyana İl Özel İdaresi hesabında biriken yaklaşık 7 Milyon TL ile başta Selçuklu Zazadin Hanı olmak üzere, Selçuklu Sille Deresi İslahı, Karatay Köprübaşı Karakolu, Selçuklu Sille Ak Mahalle Hamamı, Karatay Mahmut Dede Sokağı, Söylemez Türbesi, Akşehir Cumhuriyet İlkokulu, Ilgın Eski Askerlik Şubesi, Selçuklu Sille Aya Elena Kilisesi, Karatay Mahmut Dede Sokağındaki tescilli bina, Akyokuş Hoca Cihan Hanı ve birçok tarihî eserin restorasyonunun gerçekleştirildiğini dile getiren Günaydın, Konya'nın tarihî mirasına sahip çıktığını ve önümüzdeki yıllarda onarıma ihtiyaç duyulup da yapılmayan bir tane bile eser kalmayacağını sözlerine ekledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kayıtlarına göre, Türkiye'de 25 bini sivil mimarlık örneği olmak üzere 65 bin tescilli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor. 'Taşınmaz Kültür Varlıkları'nın Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik', belediyelerin tahsil ettiği Emlak vergilerinin yüzde 10'unun tarihî eserlerin bakım ve onarımı için ayrılmasını öngörüyor. Bu yönetmelikle özel idare bünyesinde toplanan paralar valilik onayı ile sadece kültür ve tabiat varlıkları için kullanılıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.