Haberler

Kapadokya Semalarında Gün Doğarken

Tarih: 11 Ocak 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Burcu Ilgın
Balon turları Kapadokya'da en gözde etkinlik. Sabah, güneşin peri bacaları üstüne doğup ortalığı kızıllaştırdığı dakikalarda doğa ananın çizdiği tabloyu kuş bakışı izleyebilirsiniz.

Kapadokya bölgesi gezilebilecek pekçok farklı yeri içinde barındırıyor. Bu bölgeleri gezerken hem doğanın şaheserine hem de tarihin bıraktığı izlere ve ilkel saydığımız eski kültürlerin aslında nasıl da gelişmiş bir mimari ve mühendislik kullandıklarını görüp hayran kalacaksınız. Kapadokya Bölgesinde mutlaka gezilmesi gereken bölgeler içinde Avanos, Göreme, Ürgüp ve yeraltı şehirleri bulunuyor. Bir de mutlaka Kapadokya'yı balondan izlemelisiniz... Sabah güneşen peri bacaları üstüne doğup ortalığı kızıllaştırdığı dakikalara tanık olacaksınız. Gezilecek yarlarla ilgili size küçük bilgiler verelim ki sizleri nelerin beklediğini göstermeye çalışalım...

Avanos
Kızılırmak nehrinin her iki yakasında kurulmuş olan Avanos, seramik atölyelerinin bulunduğu, toprağın şekillendirilip pişirilerek kaba kacağa dönüştüğü yerdir. Bu el yapımı parçaların hiç bir yerde bu kadar güzelini bu kadar ucuza bulamazsınız. İpek ve yün halı dokumacılığı da hem evlerde hem de modernleşmiş mağazalarda sürdürülür. Avanos'ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ise lahit mezar, Dereyamanlı Kilisesi, Paşabağı, Zelve, Özkonak Yeraltışehri, Sarıhan Kervansaray, Çeç Tümülüsü, Çavuşin, Çavuşin Kilisesi ve Güllüdere Kilisesi bulunuyor.

Zelve
Avanos'a 3 km uzaklıktaki Zelve, gezmekten en çok zevk alacağınız yerlerden birisi, tırmanmaya ve keşfetmeye son derece elverişlidir.

Üç vadiden oluşan Zelve Ören Yeri, Kapadokya'da peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. Vadideki peribacaları sivri uçlu ve geniş gövdelidir. 

Kaya oyma mekanlardaki trogloditik yaşamın ne zaman başladığı bilinmeyen Zelve, özellikle 9. ve 13.yüzyılda hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biri olmuş; aynı zamanda rahiplere ilk dini seminerler de bu yörede verilmiştir.

Eski köy vadinin duvarlarına oyulmuş evlerden oluşuyordu. 1924 mübadelesinde, Rumlar Yunanistan'a göçünce buraya Türkler yerleştirildi. 1952'de ise tamamen boşaltıldı.

Çavuşin
Avanos'dan Göreme'ye giderken 2 km. sonra solda, çok eski yerleşimlerden biri olan, kaya içine kurulu bu köyde eski yerleşim evlerini kaya kütlelerinde görüyoruz. Bölgenin en önemli kiliselerinden Vaftizci Yahya Kilisesi buradadır.

Göreme
Göreme, peri bacalarının içinde yerleşimin sürdüğü 2000 nüfuslu bir kasaba. Yörede Hristiyanlık öncesi dönemden kalan mezar odalarını kayalar üzerinde görebilirsiniz. Göreme Açık Hava Müzesi'nde küçüklü büyüklü çok sayıda kilise ile keşiş yemekhaneleri, mezar odaları, kiler ve mahzen göreceksiniz. Müze alanındaki manastırlarda VII. Yüzyıldan XII. Yüzyıla kadar kilise mimarisini izlemek mümkün. Düztabanlı beşik tonozlu, tek veya 3 apsisli, merkezi haç planlı mimariye göre yapılmış kiliselerin fresklerinde de yerel üslupları yansıtan resimleri izleyebilirsiniz.

Ürgüp
Nevşehir'in 20 km doğusunda olan Ürgüp, Kapadokya Bölgesi'nin önemli merkezlerindendir. Ürgüp ve civarındaki ilk yerleşim antik adı Tomissos olan Damsa Çayı'nın doğusundaki Avla Dağı etekleridir. İngiliz Arkeolog Ian Todd'un burada yaptığı yüzey araştırması sonucunda çok sayıda obsidiyenden ve sileksten Paleolitik Dönem'e ait aletler bulmuştur. Daha geç dönemlere ait en önemli kalıntılar ise Ürgüp kasaba ve köylerinde bulunan Roma Dönemi'ne ait kaya mezarlardır. Bizans Döneminde de önemli bir dini merkez olan Ürgüp, köy, kasaba ve vadilerindeki kaya kiliselerin ve manastırların piskoposluk merkeziydi.

Yeraltı şehirleri
Kapadokya gezisinin belkide en çok ilginizi çekecek bölümü yeraltı şehirlerini gezmektir. Yeraltı şehirleri sadece Kappadokia bölgesinin jeolojik oluşumlarına özgü yapılar olup diğer bölgelerde bu tür örneklere rastlanmıyor. 

Kapadokya'da yumuşak tüf kayalara oyularak yapılmış çok sayıda yeraltı şehri bulunuyor. Bunların başlıcaları Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak, Mucur, Örentepe, Gümüşkent, Tatlarin, Ovaören ve Gökçetoprak'ta yer alıyor. Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri en büyükleri.

Özkonak Yeraltı Şehri
Avanos'a 14 km. uzaklıktaki Özkonak kasabasında bulunan yeraltı şehri, İdiş Dağı'nın kuzey yamaçlarında volkanik, granit bünyeli tüf tabakalarının oldukça kalın olduğu bir yerde yapılmıştır. Yeraltı şehri henüz tam olarak temizlenmemiş olup temizlendiği kadarıyla ziyarete açılmış. 

Kaymaklı Yeraltı Şehri
Nevşehir'e 20 km. mesafede bulunan Kaymaklı kasabasındadır. Tüf kayalara oyulmuş bu yeraltı şehri, bir kitlenin geçici olarak yaşayabilmesi için gerekli barınma şartlarına haizdir. Dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonlar, şarap depoları, su mahzenleri, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kilise ve dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeyi önlemek için kapıyı içten kapatan büyük sürgü taşları vardır. 

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Nevşehir'e 30 km. uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesindedir. Kaymaklı yeraltı şehrinde olduğu gibi burada da büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekanlar vardır. Bu yeraltı şehri 8 katlıdır. Kaymaklı yeraltı şehrinden farklı olarak burada misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ziyaretçilerin ilgisini çeken kuyu mevcuttur. 

Mazı Yeraltı Şehri
Ürgüp'ün 18 km. güneyindedir. Değişik yerlerde 4 girişi tespit edilebilmiştir. asıl girişi düzensiz taşlarla örülmüş koridor sağlamaktadır.

Özlüce Yeraltı Şehri
Nevşehir- Derinkuyu karayolu üzerindeki Kaymaklı kasabasının 6 km. batısındadır. Girişteki ana mekan, yeraltı yerleşiminin en geniş alanı olup iki bölümden ibarettir. Büyük mekanın sağında erzak depoları, solunda ise oturma odaları bulunmaktadır. Oldukça uzun olan galerilerin kenarlarında hücre tipi odalar, tabanlarda ise tuzaklar yer alır. Henüz ziyarete açılmamıştır. 

Tatlarin Yeraltı Şehri
1991 yılında ziyarete açılan yeraltı şehri ise, mekanlarının büyüklüğü, erzak depolarının sayısının ve kiliselerin çokluğu nedeniyle askeri garnizon ya da manastır kompleksini akla getirir.

Balon Turları
Bölgeye gelen yabancı turistler, balon turlarına büyük ilgi gösteriyor. Turistler kaldıkları otellerden cip ve minibüslerle uçuş bölgesine getirilip kahvaltı ikramından sonra balonla uçuyorlar. Turlara katılanlar, sabah güneşin doğmasına yakın saatlerde havalanıp Kapadokya bölgesinin eşsiz peri bacalarını ve ilginç yeryüzü şekillerini havadan izleme imkanı buluyor. 1 saat süren kısa turlar için 150 avro, 1.5 saat süren uzun turlar için ise 230 avro ücret alınıyor. Genelde Göreme beldesinden kalkan balonlar rüzgar yönüne göre Zelve, Paşabağları veya Uçhisar yakınlarına iniyor. İniş yapıldıktan sonra tura katılanlara şampanya ikram edip uçuş sertifikası veriliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.