Haberler

Sahneler yıkılmamalı

Tarih: 25 Ocak 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Bijen Molay
Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılması öncesinde haklı endişeler taşıyan sanatçılar, protesto gösterilerinde "Sahneler Sadece Alkışlardan Yıkılsın" sloganıyla karşı çıkmışlardı. Haklıydılar, aksi yönde gerçekleşen pek çok olaya tanık oldukları, yetkilileri büyük bir hatadan geri döndürebilmek içindi çabaları. Yalnızca korkular üzerine kurulu bir yanlış anlaşılma değildi bu, tarihi değer taşıyan, tiyatronun en önemli noktası, tiyatrocuların anlamı olan binanın yıkımınaydı, sanatçıların karşı duruşları.

Modern bir bina

Geçtiğimiz hafta açılışı gerçekleşen yeni bina ses, ışık ve görüntü sistemleriyle, döner sahne ve orkestra çukuruyla teknik donanıma sahip, modern bir bina.

Kadir Topbaş, Muhsin Ertuğrul Sahnesi için daha görkemlisini yaptıklarını düşünerek takdir görmeyi bekliyor.

Mimar ve teknik bir adam olarak sanatçıların karşı duruşlarını espriyle karşılıyor. Eminim ki bütün sanatçılar da kendisini espriyle karşılamışlardır, "Kongre Vadisi" konsepti içerisinde yer alan binayı gördüklerinde.

AKM'nin mahalle baskısı yüzünden yapılamadığı yönündeki görüşlerini ve hayal kırıklığını da dile getirmişti Topbaş, korku perdesi indirilirse İstanbul'un ruhuna uygun mimari bir eser ile bu sorunu çözmeye hazır olduğunu belirtmişti. Ancak AKM'nin tadilatı başladı. Bu kez şans sanatçılarda yana, yıkımına izin vermeyen yargıya teşekkürler, çünkü yerine düşünülen projenin içeriği sanatsal nitelik taşımaktan oldukça uzaktı.

İKSV'nin yeni binası

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, yakın zamanda Şişhane'de, Deniz Palas binasına taşınacak. İKSV'nin yeni binası, bir ofis olmanın ötesinde tarihi bir apartman. Yenileme çalışmaları süren bina, sadece bir vakıf merkezi değil, kentin kültürel yaşamındaki faal mekbiri olarak tasarlanıyor. Şakir Eczacıbaş'ına göre yeni bina vakfın geleceğine ivme katacak, kültür değeri olan bir bina. Bir kültür sanat kurumuna yakışır şekilde, olabildiğince korunarak yenilemiş."

"İnsanlar bunu görüp etkilenecek. Türkiye'de sanatın boynunu bükük bırakıyorlar. Türkiye'de sanatı bundan kurtarmak lazım. Kültür ve sanat için de güzel binalar olmalı" diyor, Şakir Eczacıbaşı.

Faal bir merkeze dönüşecek, özgün tasarım ürünleri, sanatçı kitapları gibi özellikler, bulunacak. Her gece bir etkinlikle 400 kişi ağırlayacak salonunda. Bu mekİKSV'nin kapsama alanına giren her türden müzik ve gösteri gerçekleşecek. Leyla Gencer müzesinde, Gencer'in piyanosuyla arada sırada küçük dinletiler yapılması de planlar dahilinde.

Borusan Müzik Evi

İstanbul İstiklal caddesinde bulunan Borusan Müzik Evi'nin tadilatı, sonunda tamamlanmış. Klasik müzik ve oda müziği dinletileri, resitaller, caz, dünya müziği konserleri ve dans gösterilerinin izlenebileceği ışıkla müziği bir araya getirecek çağdaş bir mekan.

Görüyorsunuz ya bir çırpıda İstanbul'da açılan üç ayrı sanat mekanından söz ettim sizlere. Şaşırdığımı sanmayın tabi ki İzmir'de yaşıyorum, İzmir'e aşık, bir İzmir 'li olarak. Yalnızca bu yönden kıskanıyorum İstanbul'luları.

Haftaya "İzmir Kültür Çalıştayı" na değinmeden önce, incelemelerde bulunmaktı niyetim.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.