Haberler

Kartopu oynamanın şimdi tam zamanı

Tarih: 1 Şubat 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zülfükar Sekizler
Her mevsimde ayrı kompozisyonlar sunan Spil dağı, kışın saklandığı bembeyaz örtünün altında sizi bekliyor... Bungolovlarda geçireceğiniz bir iki gün tüm sıkıntılarınızı unutturabilir.

Tüm ülkede kar yağdığı ama İzmir'de sadece kuru soğukla yetindiğimiz bu sert kış günlerinde kar görmek için pencereden dışarı bakmak yerine arabamıza binip bir iki saatlik bir yol almamız gerekiyor ne yazık ki... Ama işin güzel tarafı yazın denize ve sahillere na kadar yakınsak kışında kar kaplı dağlara o kadar yakınız...

İzmir'in yanı başında yer alan Manisa'nın güneyine doğru duvar gibi yükselen Spil Dağı, jeolojik yapısıyla Ege'nin en çok ilgi çeken yüksekliği. Dere yatakları, kanyonlar, dolin gölleri, mağaralarının yanı sıra, zengin bitki örtüsü ile kaplı dağ, pastoral manzarası, havası, renk renk çiçekleri ile ideal bir mesire yeri olarak ziyaret ediliyor.

İzmir Körfezi'ne bakış

600 metreye kadar kızılçam daha sonra karaçam, saçlı meşe ağaçları, çınar, funda, defne, mersin, berberis, eğrelti, şakayık, glayöl, menekşe, gelincik ve papatyalarla kaplı bölge, mesir macununun terkibinde bulunan yetmiş çeşit şifalı bitkinin yetişmesine de imkan tanıyor.

Dağa tırmanan virajlı asfalt yolda zeytinlik, çam ağaçları, dikenli çiçekler arasında zakkum ve katırtırnağı çiçeklerinin baş döndürücü kokuları, uçuşan kelebekler, sararan yapnakların arasında koşan atlar, çam ağaçlarını süsleyen kar ve başı dumanlı tepeler her mevsimde fotoğraf severlere ilginç kompozisyonlar sunuyor.

Manisa'ya oranla 2 derece daha serin havaya sahip olan Spil dağı yolu üzerinde bulunan ahşap teras ve kamelyalar, piknikçiler veya mola vermek isteyenler için uygun seyir mekanları... Manisa ve Gediz ovasını seyreden Sultan yaylası, Güvercinkaya, Merdivencik'ten 41 km uzaklıktaki İzmir Körfezi'ni de görmek mümkün oluyor.

Etrafı fidanlarla kaplı göleti geçtikten sonra 1200 metrede "At Alanı Mevkii" yer alıyor. Ağaçlar arasında piknik, kamp ve dinlenme yerinde kafeterya, konaklamam tesisi, çocuk parkı, spor sahaları bulunuyor.

Uzaktan görünen tepe ise 1517 metreyle bölgenin zirvesi.

Özgür atlar

Bölgede yapılan tespitlerde tilki, tavşan, domuz, sansar, sincap, kınalı, çil kekliği, akbaba, kartal, atmaca, geyik, halkalı sülün ve yılkı atlarına rastlanıyor. Dağın, milli park sınırları içinde av kesinlikle yasak sayılıyor.

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarından etkilenmeden tertemiz havayı solumak, spor yapıp kondisyon kazanmak, rüzgarı dinleyip hatta uçurtma uçurtmak, çiçekleri inceleyip foto safariye çıkmak, uzakları seyretmek ve bütün bunların sonunda iştahlı piknik yapmak isteyenlere Spil Dağı fazlasıyla cevap veriyor.

En çok ziyaretçiyi nisan-kasım ayları arasındaki dönemde çeken milli park, kışın ise kar görmeyi özleyen İzmirlilerin uğrak mekanı... Özellikle yılbaşını şömine başında karlı bir manzarada geçirmek isteyenler aylar öncesinden tesislerde rezarvasyon yaptırıyor.

Piknik alanlarında yeme içme ve konaklama hizmeti veren tesisler olmadığı için parkı gezmeye gelenler, kendi olanaklarını yaratıyor.

Spil Milli Parkı'nı ziyarete gelenler termal kaynakları, ilgi çekici görünüme sahip kanyonları, dağ lalelerini ve doğal yetişme ortamlarını görebilirler. Tırmanma, yürüyüş gibi sporları yapabilirler.

Kuşbakışı Manisa

Spil dağı sadece kar görmek veya dinlenmek için değil doğa sporları için de ideal yerlerden biridir. Yamaç paraşütü için Türkiye'nin en tehlikesiz parkurudur. Spil Dağı'ndan atlayanlar İzmir Körfezi'ni ve Manisa'yı tepeden görerek harika bir uçuş yapmanın zevkine varıyor.

Spil dağı konumu ve özellikleri itibariyle hem yamaç paraşütüne, hem çim kayağına, hem de dağcılık sporuna son derece elverişli bir dağ. Kısa bir süre içerisinde proje hayata geçirildiğinde Manisa spor turizmine açılacak.

Manisa Havacılık Topluluğu, uçmak isteyenlerin hayallerini süsleyen düşü gerçeğe dönüştürüyor. Manisa Havacılık Topluluğu Başkanı Arif Bakkaloğlu liderliğindeki ekip, gökyüzünde özgürce uçmak isteyenlere eğitim veriyor.

Eğitimlerde malzeme bilgisi, aerodinamik, uçuş tekniği, meteoroloji, kalkış türleri, stabil olmayan uçuş teknikleri, yedek açma, termik ve cross-country teknikleri öğretiliyor.

Spil dağının 1400 metre yüksekliğinde Karlık Mevkii'nden kalkan paraşütçüler, 2000 metre yüksekliğe kadar çıkarak, Manisa'yı gökyüzünden seyretme imkanını buluyor. Her yıl yerli ve yabancı yamaç paraşütçüsünün katılımıyla Manisa'da havacılık şenliği düzenleniyor.

Nasıl Gidilir?

Ege Bölgesi'nde Manisa ilinin yamaçlarına yaslandığı Spil dağı üzerinde yer alan milli parka, Manisa'dan 24 km'lik bir karayolu ile ulaşılmaktadır.

Nerede Kalınır?

Park bölge halkının rekreasyon ihtiyacını gidermektedir. Arazinin jeomorfolojik yapısı dağcılık sporuna uygundur. Aynı zamanda track ve atıcılık sporları da yapılmaktadır. Milli Parkın Ataalanı mevkiinde düzenlenen günübirlik ve kamp alanı bölge halkının yaz-kış rekreasyon ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır. Kır gazinosu ve bunglowlar mevcut hizmetler içindedir. Dağ dinlenme evlerinde önceden rezervasyon yapmak suretiyle konaklamak mümkündür.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.