Haberler

Üç köyün sakinleri 56 milyon TL kazandı

Tarih: 8 Şubat 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Adem Ülker
Marmarisli köylüler, açtıkları tapu davaları 50 yıldır sürdüğü için tapularını alamayınca, AİHM'ye başvurarak Türkiye'yi tazminata mahkum ettirdi.

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü, Çamlı ve Karacasöğüt köylerinde yaşayan 1600 köylü, 50 yıldır süren tapu davaları sonuçlanmayınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurarak Türkiye'yi toplam 28 milyon euro (56 milyon TL) tazminata mahkum ettirdi. Köylülere üç ay içinde kişi başına 17 bin 500'er euro (35 bin lira) tazminat ödenecek.

Ömür tüketen davalar yüzünden arazilerinin tapusunu alamadıklarını, mahkeme kapılarında yaşlandıklarını belirten vatandaşlar, "70-80 yaşımıza geldik davalar hala bitmedi? Avrupa da bizi haklı buldu ve tazminat kazandık. Türkiye'deki davalar ise hala bitmediği için arazilerimizin tapusunu alamadık. Ahirette tapu istemiyoruz" dedi. Köylüler, Türkiye'yi Avrupa'ya şikayet etmekten duydukları üzüntüyü de dile getirdi.

Yıllardır ekip biçtikleri, üzerine ev yapıp yaşadıkları muhtar senetli topraklarının, kadastro çalışmaları sırasında orman ya da hazine arazisi kapsamına alınmak istenmesi nedeniyle devletle mahkemelik olan köylüler, çocukluklarında, gençliklerinde başlayan kadastro davalarının, yaşlandıkları halde sonuçlanmamasından yakındı. Köylüler, "Keşke hakkımızı AİHM'de aramak zorunda kalmasaydık ve kendi ülkemizin adaleti, zamanında tecelli etseydi. AİHM haklı olduğumuza karar verdi ama davalar sonuçlanmadan mağduriyetimiz giderilemeyecek" diye konuştu.

Kaçak cenneti

Hisarönü köyü muhtarı Mehmet Çelikalp, Marmaris Kadastro Mahkemesi'ndeki bazı davaların 50 yıldır sürdüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: "Davalar uzadıkça köylülerimizden bazıları 2007 yılında AİHM'ye başvurdu. Bu başvuru değerlendirildi ve 'Adil ve makul sürede yargılama hakkı ihlal edildiği' gerekçesiyle tazminat kazandık. Bitmeyen davalar yüzünden mülkiyet haklarından yararlanamayan köylüler 500 yıllık topraklarını istedikleri gibi kullanamıyor. Umarım bu karardan sonra yargı süreci hızlanır."

Hisarönü köyünün yaşlılarından 87 yaşındaki Şakir Tarım, ise şunları kaydetti: "Dünyadan geldik gidiyoruz. Kendimizi bildik bileli bitmeyen davalar yüzünden çile çektik." 83 yaşındaki Melek Tarım da, "Allah köylünün yardımcısı olsun. Bu davalar başladığında ben 20 yaşındaydım" açıklamasında bulundu.

Köyün en yaşlısı 100 yaşındaki Fatma Turgut ise AİHM'in kararına, "100 yaşına geldim, ayağa bile kalkamıyorum. Kendimi bildim bileli davalar sonuçlanmadı. Avrupa beni haklı bulmuş, sağolsun. Biz Türkiye'deki davaların bittiğini göremeden gidiyoruz. İnşallah çocuklarım ve torunlarım bittiğini görürler, onlar da çile çekmezler" yorumunu yaptı.

Yenileri sırada

Köylülerin avukatı Aydın Toraman, dava açan bin 600 köylünün lehine karar veren AİHM'in kararının emsal teşkil edeceğini söyledi. Sadece Hisarönü köyünde AİHM'ye gitmemiş yaklaşık bin dosya bulunduğunu hatırlatan Toraman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu karardan sonra onlar da AİHM'e gidecek ve davayı kazanacaktır. Muğla genelinde binlerce kişi bu kararı emsal göstererek AİHM'e giderse Türkiye belki de milyonlarca lira daha tazminat ödemek durumunda kalacak. Devlet bir an önce yargılama sürecini hızlandırmalı."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.