Haberler

Cincin kalesi ahıra döndü

Tarih: 8 Şubat 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Tülay Aksay
Aydın'ın Koçarlı ilçesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın izniyle yapılan ve bulunduğu köyün adını taşıyan kale köylünün küçük ve büyükbaş hayvanlarının barınağı oldu.

Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin köyündeki tarihi Cincin kalesi, büyük ve küçük baş havyan ağılı oldu. Zeytin ağaçları arasında, Osmanlı'nın izlerini taşıyan şirin köydeki tarihi kalenin yıkılmak üzere olduğunu belirten Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, restore edilerek kurtarılmasını istedi. Osmanlılar döneminde Aydın çevresinde hakimiyet kurmuş iki aileden biri olan Cihanoğulları ailesinin, Kanuni Sultan Süleyman'ın izniyle yaptırdığı kale bugüne kadar ayakta kalırken, bakımsızlık ve ilgisizliğin kurbanı oldu. Bazı köylüler, kaleyi koyun ve inekleri için ahır olarak kullanırken, tarihi ayıp bugüne kadar sürdü.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Rodos seferi dönüşünde bölgede konaklayan Kanuni Sultan Süleyman'ın, kendisine gösterilen konukseverliği ödüllendirerek kalenin yapılmasına izin verdiğini, o gece doğan erkek çocuğa da Kanuni tarafından Cihan adı verildiğini söyledi. Sürücü, "Kanuni, küçük Cihan'a Beşparmak dağlarından başlayarak Çine Çayı ve Sarıçay arasında kalan ve Büyük Menderes Nehri'ne kadar uzayan araziyi bağışlamış. İlerleyen dönemlerde bu aileden Cihanoğulları diye söz edilmeye başlanmış. Kale, elle taşınan taşlarla yapılmış. Cihanoğulları, o dönemde bölgedeki tarımsal üretim ve ürün ticaretini denetlemeden sorumluymuş. Cihanoğulları, ailenin güvenliğini ve çevredeki kontrolü sağlamak için böylesine büyük bir yapı inşa ettirmiş. Kale bugün ilgisizlikten yıkılmak üzere" dedi.

Durumu içler acısı

Geçtiğimiz hafta yaptıkları inceleme gezisinde kalenin içler acısı durumuna tanık olduklarını belirten EKODOSD Başkanı Sürücü, "Kalenin bir bölümü koyun ağılı haline getirilmiş, diğer bölümü ineklere ayrılmış. Kalenin surlarının dış cephesinde de kümes hayvanları barındırılıyor. Son yağan yağmurlarda da Cincin kalesinin doğu bölümünde bulunan sur duvarları tahrip olmuş. Böyle giderse kale kısa zamanda yerle bir olacak. Tarihi mirasımızın gelecek nesillere aktarılması ve korunmaları konusunda herkesin duyarlılık göstermesi gerekir. Öncelikle bu eserlerin iyileştirmelerinde en büyük sorumluluk, ilgili kurumlara düşüyor. Cincin köyünün en önemli tarihsel mirası, eğer ilgi gösterilmezse göz göre göre yok olacak. İyileştirme yapılırsa Cincin köyü çok şey kazanacak. Ziyaretçilerin gezebilecekleri görünüme kavuşacak Cincin kalesi, gelen konuklarla birlikte Cincin köyünün ekonomisine güç katacak, sosyal anlamda olumlu katkı sağlar" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.