Haberler

Denizli kabuk değiştirdi

Tarih: 15 Şubat 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ufuk Soyhan
Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, "İddia ediyorum Denizli, bu coğrafyanın turizm başkenti olacak. Arkeoloji, termal kaynaklar ve en önemlisi çalışkan insanlar burada yaşıyor" dedi.

Gelişmiş sanayisi ile Türkiye ekonomisinin öncü ve lokomotif illerinin başında gelen ve "Anadolu Kaplanı" şöhretiyle tanınan Denizli, son 25 yıl içinde kabuğunu değiştirdi. Sanayide yakaladığı gelişmişliği farklı sektörlere taşımak isteyen Denizlililer, üzerinde yaşadığı cömert toprakların sunduğu imkanlarla maharetlerini birleştirerek, "Dünya Kenti Denizli" olma yolunda hızla ilerliyor. 1980'li yılların başında yakaladığı sanayi atağı ile Türkiye ekonomisinin vazgeçilmezi konumuna gelen Denizli, bugün binlerce yıldır sayısız medeniyetin yaşadığı toprağın sunduğu imkanları kullanarak yeni bir atılımı gerçekleştiriyor.

Tarihi çok zengin

Tarih boyunca Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Hititlilerden Selçuklulara birçok medeniyete ev sahipliği yapan Denizli, tarihsel birikimini günümüz dünyası ile paylaşmak için harekete geçiyor. Binlerce yıllık tarihsel süreçte kentin, geniş tarım arazileri ve ticaret yolları üzerinde bulunması ile her daim cazibe merkezi olduğu ifade edilirken, bu bölgelerden geriye kalan eserlere bakıldığında tüm medeniyetlerin en parlak dönemlerini bu bölgede yaşadıkları anlaşılıyor. 20'inci yüzyılın sonlarında yakaladığı sanayi atağıyla günümüze kadar adından hep söz ettiren Denizli, sanayide yakaladığı gelişmişliğin de verdiği getirileri iyi kullanarak, şimdi yeni sektörlerde adını tüm dünyaya duyurma yolunda hızla ilerliyor.

Maharetli, girişimci, çalışkan Denizli insanı doğal güzelliklerinin yanı sıra binlerce yıllık geçmişe sahip olan ve topraktan adeta fışkıran tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini doğru kullanıp, iyi tanıtarak ekonomik değere dönüştürmeye çalışıyor.

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan beyaz cennet Pamukkale'nin turizm açısından getirileri ile yetinilmemesi gerektiğini düşünen Denizlililer, zengin jeotermal kaynakların sağlık turizminde kullanılması için gerekli yatırımları yapmaya başladı. Bu amaçla önümüzdeki süreçte termal tesisler için de planlamalar yapılırken, yerel yönetimler başta olmak üzere yatırım için elverişli ortamın yaratılması konusunda çalışmalar sürdürülüyor. Kültür, turizm ve ticaret ekseninde bir anlayışla hareket edilmesi gerektiğine inanan Denizli Belediyesi, bu amaçla Türkiye'de birçok ilke imza atarak, yatırımcının harekete geçmesi için nedenler yaratırken, bacasız sektörden kentin daha çok gelir elde etmesi için farklı projeler ortaya koyuyor.

Müzeler şehri

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, bu kapsamda beyaz cennet Pamukkale'yi günübirlik ziyaret eden turistlerin şehir içine de gelmeleri için bir kent müzesi oluşturulması konusunda çalışmaların hız kazanması gerektiğini belirtiyor. Müzeye ait depolarda yatan milyonlarca tarihi eserin sergileneceği "Kent Müzesi" için "Benim en büyük hayalim" diyen Başkan Zeybekci, "Denizli'yi müzeler kenti yapacağız" iddiasını her platformda dile getiriyor.

Laodikya'da kazı sezonu hiç bitmiyor

Denizli Belediyesi'nin kentin dinamiklerini harekete geçirmek adına yaptığı en büyük atılım ise yine Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Türkiye'de ilk kez bir antik kent her şeyi ile yerel yönetime devredildi. Denizli'deki antik kentin gün yüzüne çıkarılma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Antik Kent Laodikya'nın devrini alan Denizli Belediyesi, yürüttüğü çalışmalarla binlerce yıldır toprak altında kalan değerleri insanlarla buluşturuyor. Denizli Belediyesi, burada restorasyon, kazı çalışmaları, güvenlik önlemleri gibi önemli bir görevi üstlenmiş duruma gelirken, bir kazı sezonunda ortalama 6 -8 ay çalışılan kentte bu yıl kazı sezonu hiç bitmeden devam etti.

"Laodikya, hayallerimizin en güzel köşe taşlarından birisidir" diyen Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, "Laodikya'nın güzellikleri gün yüzüne çıktıkça ne büyük bir değere sahip olduğumuzu şimdi daha iyi anlıyoruz" ifadelerini kullandı.

'Turizmden çok daha fazla pay almalıyız'

Denizli'nin ürettiği sanayi ürünleri ile dünyada tanınırlığının tescillendiğini, kentin bu konuda marka olduğunu belirten Başkan Zeybekci, Denizlililere bu durumun artık yeterli gelmediğini söyledi. Üretmek konusunda doğal bir yeteneğe sahip olan Denizlililerin bugüne kadar el değmemiş değerleri ile de dünya kenti olma yolunda büyük bir heyecanı paylaştıklarını dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti: "Bu şehir ve bu şehirde yaşayan insanlar kalite üretmenin ne demek olduğunu biliyor. Tüm dünyada bunu böyle kabul ediyor. Sanayisi ile kendini kabul ettiren, marka olan bir şehre mevcut bu durum yetmiyor. Şimdi biz bu şehirde yaşayan herkesin kurduğu bir hayalin gerçekleşmesi için çalışıyoruz. Artık kent birkaç sektörle anılır bir yer olmayacak. El değmemiş tarihsel, kültürel ve doğal değerlerimizin doğru tanıtılması, paylaşılması ve yaşatılması ile 'Dünya Kenti Denizli' olma yolunda ilerliyoruz."

Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arkeolojik değerlerimizle, termal kaynaklarımızla, bizim olan ve hala yaşayan kültürümüzle göreceksiniz ki çok yakında Denizli bu değerlerle de marka olacak. Binlerce kilometre uzaktan bu değerleri yerinde yaşamak isteyen milyonlarca insan buraya gelecek. İddia ediyorum Denizli bu coğrafyanın turizm başkenti olacak. Çünkü burası cömert toprakların ve maharetli insanların yurdu."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.