Haberler

Yeşil Türbe'nin Çatlayan Çinileri Yazın Değiştirilecek

Tarih: 19 Şubat 2010 Kaynak: İHA Yazan: Orhan Akın, Taşkın Şan
Bursa'nın simgesi Yeşil Türbe'deki restorasyonun tamamlanmasının ardından aşırı soğuklar sebebiyle çatlayan çiniler, teknik ekip tarafından incelendi. Türbenin dış cephesinde kötü görüntüye sebep olan çinilerin havaların ısınmasıyla birlikte değiştirilmesine karar verildi. Uzmanlar, birkaç çininin aşırı soğuktan çatlamasını "binde bir hata payı" olarak değerlendirdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası adına İnşaat Mühendisi Tahir Yılmaz, Bursa Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden Yüksek Mimar Ümmühan Alptekin, Mimar Ebru Erdoğdu Kara, Makina Mühendisi Hüseyin Karapınar, İstanbul Röleve ve Anıtlan Müdürlüğü'nden İnşaat Mühendisi Lemi Benli, Elektirik Mühendisi Tayyar Garipağaoğlu, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Labaratuvarı Müdürü Çini Uzmanı Restaratör Şenay Onuk, Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Mimar Zafer Kocakaya ve yüklenici firma yetkilileri tarihi yeşil
türbede incelemerde bulundu.

Yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından çinilerdeki çatlamanın beklendiği ve bu çinilerin havaların ısınmasının ardından değiştirilmesi gerektiğine karar verildi. Çinilerin üretiminde binde 1'lik bir hatanın oluştuğunu belirleyen teknik ekip, kötü görüntü oluşturup halkın tepkisini çeken çinilerin yaz aylarında değiştirilmesine karar verdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin sponsorluğunda yenilenen tarihi Yeşil Türbe'nin restorasyonunu yapan Usra ve Pekerler İnşaat yetkilileri ise, türbenin daha resmi olarak teslim edilmediğini ve bu tür sıkıntılara karşı hazırlıklı olduklarını belirtti.

Pekerler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sena Peker, 9 santimetrelik çinilerin ilk defa yapıldığına dikkat çekerek, "Bu el yapımı ve doğal topraktan yapıldığı için burada mutlaka bir hata payı olacaktır. Bu hata payı binde bir oranındadır. Bunun zaten yasal süreçte de geçici kabul yapıldıktan sonra bir sene beklenmektedir. Çünkü bu tür imalattan dolayı olabilecek hataların giderilmesi için beklenmektedir. Şu anda bu hataları biz gözlüyoruz. Bizim için önemli olan içindeki 9 santimlik alt bisküvisinin bir deformansyona uğramaması, böyle de birşey yoktur. Tamamen kılcal çatlakların su alıp donmadan dolayı çatlaması. Biz zaten bunları göz önüne alarak yedek çini yaptırdık. Elimizde bin 500 tane çini var. Biz bunları bilerek yaptık. Bu bir doğal süreçtir. Bu olacaktır. Bizim garantimiz altındadır. Mayıs ayından düzeltmeye başlayacağız. Aslında hemen buna da gerek yok. En az iki yılın geçmesi gerekiyor ama görenlerin kafası karışmasın, rahatsız olmasın diye değiştireceğiz" diye konuştu.

Bursa İl Kültür Müdürü Ahmet Gedik ise yaptığı açıklamada, "Soğuk hava sebebiyle dış cepenin bir kısmında yeni üretilen çinilerin sırlarında bir dökülme oldu. Bu dökülme sonucu restoroson teknik heyetinin ve yüklenici firma yetkilerinin bu çinilerin uzmanları da gelerek dökülme sebebini inceledi. Yapılan tespitten sonra en kısa zamanda telafi edilip orjinal şekilde gereken çalışmalar yapılacaktır. Bu konu kontrol teşkilatının, bu işin uzmanları, üretici firma, yüklenici firma yetkilileriyle bir araya gereken teknik görüşmeleri şu anda yapmaktadırlar. Gereği yapılacaktır. Değişmesi gerekirse de en kısa zamanda değiştirilecektir'' şeklinde konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.